De store danske nyhedsmedier behandlede årets finanslov som "en flok tanketomme lemminger". Professor i medieledelse fra CBS Anker Brink Lund kommer i dag med en sønderlemmende kritik af danske journalister.
I sin klumme i Berlingske Tidende skriver Anker Brink Lund om selve måden, finansloven bliver dækket på i Danmark, og hvordan nyhedshistorierne bliver til. Og konklusionen er meget klar:
"Allerede nu står en ting lysende klar: Der er noget riv, rav, ruskende galt med den måde, danske medier behandler finansloven," noterer Anker Brink Lund, der i den forgangne uge har foretaget en systematisk kortlægning af den journalistiske fødekæde i Danmark sammen med andre forskere fra både CBS og RUC.
Det vil tage et års tid, før de endelige konklusioner er klar, men mediernes elendige behandling af finansloven er så eklatant, at Anker Brink Lund allerede nu stiller sig frem med den klokkeklare vurdering. Eller som det lyder i overskriften på hans indlæg: "Mediernes uduelige finanslovsflimmer".
I forbindelse med kortlægningen af den journalistiske fødekæde er alle nyhedshistorier blevet registreret, og gennem observation har forskerne fulgt beslutningsprocesserne rundt omkring på redaktionerne.
Anker Brink Lund nævner flere eksempler på, hvordan særbevillinger, ufravigelige betingelser og straffeforanstaltninger får lov til at dominere debatten og beslutningsprocessen. Og herefter skriver han:
"Der er al mulig grund til at undre sig over, hvorfor nyhedsmedierne som en flok tanketomme lemminger lader sig spænde for forligsmaskinen. Ingen tvinger kritiske journalister til at løbe hovedløst efter vitaminfattig madding som "hastelov" og "lokumsaftale". Der er mange andre nyhedsværdige emner i finansloven."
Ifølge CBS' professor i medieledelse bør finansloven ses som selve velfærdssamfundets grundvold, og – noterer han – "den hverken kan eller skal underkastes hastebehandling. Men i mediemøllen bliver resultatet flimrende proportionsforvrængning, fordi ingen journalister tilsyneladende orker at oplyse borgerne om, hvad vi får for skattekronerne".
Ifølge Anker Brink Lund har nyhedsmedierne stadig en chance for at gøre skaden god igen, når finansloven i den kommende tid skal behandles i folketingssalen. Men han er dog ikke optimist:
"Også det plejer desværre at udarte sig til partifnidder og perspektivløse drillerier. Men hvem ved, måske har den seneste omgang finanslovsflimmer været så markant et lavpunkt, at vi trods alt får tilbudt lidt mere substans for de 5,4 mia. skattekroner, finansloven årligt fordeler som offentlig mediestøtte til presse, radio og tv".
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Har www.journalisten.dk skiftet kurs mht hvad der skal debatteres - for emnet sundhed har været afvist af den tidligere webredaktør Ole Nørskov?