Webnegere

»Hent lige negeren!« råbte chefredaktøren, hvorefter lærlingen gik ud på lokummet og fandt kassen med zinkklichéer frem. Den stod oven på cisternen.

»Hent lige negeren!« råbte chefredaktøren, hvorefter lærlingen gik ud på lokummet og fandt kassen med zinkklichéer frem. Den stod oven på cisternen. Han rodede lidt rundt og fandt billedet. En zuluhøvding i fuld ornat – det eneste billede fra Afrika, Faaborg Avis var indehaver af. Det blev derfor brugt som illustration til alt, hvad der havde med det sorte kontinent at gøre.
Sådan var det i af 60'erne.
Vi er kommet meget længere siden. Der er kommet billedredaktører og billedpolitik, der helt ud i detaljen angiver, hvordan læserens visuelle nerver skal stimuleres. Altså lige indtil billeder skal på nettet, for så står vi igen ude på lokummet.
Tag for eksempel alt, der har med "blå blink"-historier at gøre. En ulykke af en eller anden slags kalder et glimrende billede af en ambulance med fartstriber og det hele frem, men det er det samme, der bliver brugt hver eneste gang. Når det har noget med politiet at gøre, er der måske tre-fire variationer. Den helt vilde af dem er billedet med det rød-hvide bånd og blå blink i baggrunden, og ellers er der ikke noget at råbe hurra for.
Det bliver ikke altid bedre, når ulykker forsøges illustreret på en anden måde. For et par måneder siden var der en historie om en dødelig
vådeskudsulykke, der involverede en jagtriffel.
Mine lokale aviser dækkede den tæt både på tryk og på deres websites. Fyens.dk bruger gerne mange illustrationer. Den hurtige søgning hos Colourbox på "jagt" og "våben" giver sandsynligvis så mange billedmuligheder, at det er svært at vælge. Nu er det, at den eftertanke, der kan nå at melde sig på vejen ud til kassen på cisternen, ville være rar, men sådan er det desværre ikke, når billedet bare er et par museklik væk. På med ét af dem og hurtigt videre til næste historie. Der er bare det ved det, at billedet på Fyens.dk forestillede en dobbeltløbet haglbøsse, ikke en riffel.
Det kan gå en enkelt gang, men det blev brugt hver eneste gang, historien blev omtalt i flere uger. Sjusk, der aldrig ville få lov at slippe igennem til læseren af den trykte avis.
Eyetrack-undersøgelser fra Poynter Institute og senest fra Update og 3F viser, at læserne ikke har noget imod billeder på nettet. De vil bare ikke have bevidstløse arkivbilleder, men meget gerne rigtige nyhedsbilleder, der rent faktisk har noget med historien at gøre. Desuden er billeder af rigtige mennesker fotograferet som reportage eller case populære. Brug dog fotografer til det. En anden af konklusionerne på undersøgelsen fra Update/3F er, at det faktisk ikke altid er nødvendigt at bruge billeder, fordi læserne i høj grad skimmer rubrikker. Noget, der kunne spare en del pinagtige illustrationer væk.
Derfor er der ikke andet at gøre end at forlade
det virtuelle lokum med kassen af royaltyfri, men ligegyldige billed-cd'er under armen. Efter at de er kylet ud, skal abonnementerne på billedarkiver med håbløse illustrationer siges op.
Til sidst ser vi hinanden, og ikke mindst læserne, i øjnene. Lægger hånden på hjertet og lover, at vi for fremtiden vil bruge billeder lige så seriøst på vores websites, som vi i forvejen gør i de trykte medier. •

3 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
2. DECEMBER 2009
Re: Webnegere

Jeg kommer til at tænke på en freelancesitutation, hvor jeg var kommet forbi et uheld og fik mange billeder, der både var meget dokumenterende og kunne anskueliggøre, hvordan politiet greb den store ulykke an. 

Avisen valgte en illustration i stedet, men det er jo desværre også sådan, at freelancere skal have betaling for deres billeder -:) 

Christian Jessen
1. DECEMBER 2009
Re: Webnegere
Meget godt indlæg, der dog også lidt siger noget om den manglende fokus på online mediet, i forhold til den trykte avis. At noget ikke er godt nok til den trykte avis, men godt nok til læserne på internettet, er igen en synd i mine øjne. Kan man have en "billedredaktør" på avisen, bør pågældende da også være synlig på avisens hjemmeside - især i denne alder, hvor hjemmesiden mange gange har mere potentiale til at nå ud end den trykte avis!