
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Onsdag formiddag indkaldte Politiken-chefredaktør Christian Jensen til et møde under titlen ’Politikens Tilstand’ om et ”nyt og forbedret Politiken”, som kulminerede i en udmelding om, at omtrent 10 medarbejdere skal opsiges på avisen.
Journalisten kan nu efter samtaler med flere kilder fortælle, at chefredaktør Christian Jensen på mødet også sagde, at Politiken står til at generere et tocifret millionoverskud i år, nemlig 43 millioner kroner.
Det er ifølge Journalistens oplysninger en medvirkende grund til, at Politikens medarbejdere onsdag eftermiddag valgte at nedlægge arbejdet og siden har rettet skarp kritik mod ledelsen.
Ifølge Journalistens oplysninger har flere Politiken-medarbejdere derudover udtrykt vrede over, at JP/Politikens Hus sidder på en enorm pengetank, som er tiltænkt dårlige tider, og at man trods et overskud på avisen vælger at foretage nedskæringer i et ekstraordinært dårligt år for verdensøkonomien.
Hemmelige regnskaber
De enkelte avisers overskud i JP/Politikens Hus er hemmeligholdt fra offentligheden, hvilket betyder, at de for eksempel ikke optræder i JP/Politikens Hus’ årsrapporter.
Over for Journalisten vil tillidsrepræsentant Pernille Mac Dalland fra Politiken derfor ikke kommentere, bekræfte eller afkræfte Journalistens oplysninger om Politikens udsigter til et millionoverskud.
Generelt fortalte hun dog i et interview torsdag, at medarbejderne er utilfredse med, at fyringerne sker i kølvandet af JP/Politikens Hus’ offentliggjorte regnskab, der hvert år leverer store millionoverskud. I seneste årsrapport fremgår det, at JP/Politikens Hus har en egenkapital på over 3,25 milliarder kroner.
”Vi har rigtig gode overskud, og vi har fået at vide, at de penge ligger til dårlige tider. Og så skal vi spare, når det et enkelt år er dårlige tider. Og det er vel at mærke samtidig med, at der er en Joakim von And-pengetank i koncernen,” siger Pernille Mac Dalland.
”Det virker meget provokerende på folk, at der med den pengetank ikke er noget smidighed. Især når de har oplevet selv at være meget fleksible og smidige under corona, krig og folketingsvalg. Og så er det her kvitteringen fra ledelsen,” tilføjede hun.
Direktør frygter 2023
Journalisten har forsøgt at få administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, til at forholde sig til medarbejdernes kritik af, at fyringsrunden sker på trods af et spået overskud på 43 millioner kroner.
Han oplyser i et skriftligt svar til Journalisten, at han ikke har yderligere at tilføje.
Onsdag eftermiddag interviewede Journalisten Stig Ørskov på et tidspunkt, hvor Journalisten ikke havde fået bekræftet oplysningen om de 43 millioner kroner i overskud. Her svarede han følgende:
I holder avisernes overskud tæt ind til kroppen. Men kan du fortælle, om for eksempel Politiken står til at generere et overskud i 2022?
”Vi offentliggør ikke de tal, men hvis vi bliver ved med at have den udvikling, vi ser nu, så skal vi reagere, hvis det ikke for Politikens vedkommende skal blive et meget skidt 2023.”
Så med årsrapporten næste år kan vi ikke konstatere, at der for eksempel er et tocifret millionoverskud på Politiken?
”Jeg tror desværre godt, jeg kan love dig, at årsrapporten for 2022 ikke kommer til at leve op til forventningerne til 2022. Et pænt stykke fra endda. Men jeg skal også understrege, at det, vi taler om i dag, er Ekstra Bladet, Jyllands Posten og Politiken. Der er også andre produkter i JP/Politiken.”
Nye møder fredag
Fredag formiddag er der indkaldt til nye møder mellem Politikens medarbejderforening og avisens ledelse.
Det blev indkaldt i form af et brev, som Politikens medarbejdere torsdag eftermiddag sendte direkte til chefredaktør Christian Jensen.
I brevet, som er stilet direkte til chefredaktøren, er der også en kontant kritik af ledelsesstilen i huset:
”Den manglende inddragelse af medarbejderne er desværre blevet en del af ledelsesstilen på Politiken de seneste år. Vi har netop set en større omstrukturering, der har ført til den nye Danmarksredaktion. Den blev gennemført, uden at de mange medarbejdere, der arbejder på redaktionen, på en meningsfuld måde blev taget med på råd,” lyder det i brevet, som Journalisten har set.
”Det er tydeligt, at Politikens økonomi er vigtig for dig, det er den også for os. Men der er andre former for kapital end det, som kan måles i kroner og øre – vi synes, at de mennesker og idéer, der skal vokse herinde, har en betydelig værdi for avisen. De bliver ikke forvaltet ansvarligt lige nu,” fortsætter medarbejderne i brevet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.