»Vi var lettede over, det var et opkøb og ikke en fyringsrunde«

Medarbejderne er meget positive over, at MetroXpress og 24timer nu er solgt til schweizere. »Jeg håber, at vi efter mange år igen kan komme i en form for offensiv,« siger tillidsmand Rasmus Skat Andersen til journalisten.dk. Kollegerne frygtede ellers det værste

Medarbejderne er meget positive over, at MetroXpress og 24timer nu er solgt til schweizere. »Jeg håber, at vi efter mange år igen kan komme i en form for offensiv,« siger tillidsmand Rasmus Skat Andersen til journalisten.dk. Kollegerne frygtede ellers det værste

I går klokken 16 blev medarbejderne på MetroXpress og 24timer indkaldt til et medarbejdermøde. De vidste ikke, at de om lidt ville få at vide, at de to gratisaviser i Københavns Nordvest-kvarter var blevet solgt til schweiziske Tamedia, der bl.a. udgiver 20 Minuten i Schweiz.

»Folk var lettede, da vi fik beskeden på medarbejdermødet. Men det er også, fordi man jo ikke aner, hvad vi skal have at vide. I disse tider frygter vi altid det værste. Vi var lettede over, at det var et opkøb og ikke en fyringsrunde,« siger tillidsrepræsentant Rasmus Skat Andersen til journalisten.dk.

Han fortæller, at medarbejderne virker glade for salget af de to søsteraviser.

»Det er jo så nyt, at vi har svært ved at sige noget om, hvad det betyder. Men folk var meget positivt indstillede over for det. Det positive er, at de har købt MetroXpress og 24timer for at investere. De er her ikke for at lukke aviser ned, men fordi de vil satse. Det er jo dejligt, at der stadig er nogen, der tror på, at aviser har en fremtid,« siger han.

Kendte du til 20 Minuten AG før i går eftermiddags?

»Overhovedet ikke. Mit kendskab til det schweiziske avismarked er nok lige så begrænset som de fleste andre journalisters. Men hvis du går ind og kigger nærmere på deres tal og deres position på det schweiziske marked, så er det uhyre imponerende – se for eksempel, hvordan de har fået teenagere til at læse aviser. Det er jo en bedrift, man kan drømme om herhjemme.«

Hvad håber du på, at der kommer til at ske nu med de nye ejere?

"Jeg håber, at vi efter mange år igen kan komme i en form for offensiv. Vi ved jo ikke, hvad der skal ske endnu, men de nye ejere har en klar offensiv tilgang til det her. Det er positivt."

Umiddelbart før medarbejdermødet havde ledelsen indkaldt tillidsfolkene fra Dansk Journalistforbund og HK til et møde. Her fik de lov at hilse på de nye ejere.

»Vi var blevet indkaldt til et møde, hvor vi mødte de nye ejere og fik en orientering. Det fremgik også, at de ikke har nogen umiddelbare planer om at melde opsigelser ud eller ændre på arbejdsvilkårene, og de sagde, at de selvfølgelig vil respektere fagforeningerne,« siger Rasmus Skat Andersen.

De nye ejere overtager tøjlerne 1. januar 2013. Dermed er MetroXpress A/S, der udgiver MetroXpress og 24timer, ikke længere med i Metro International.

Men der er indgået en såkaldt franchise-aftale, der betyder, at de danske medarbejdere stadig kan gøre brug af logo og materiale fra Metro-familien.

»Hvis Metro kører med en fælles kendt redaktør, kan vi stadig vælge at være med. Jeg har også forstået det sådan, at vi stadig kan vælge at bruge Metro World News, så der sker heller ingen ændring. Forskellen er, at nu kan vi selv vælge, om vi vil være med eller ej. Der er større valgfrihed,« siger Rasmus Skat Andersen.

I er jo vant til at være ejet i udlandet, men hvordan har I det med, at cheferne sidder i Schweiz?

»Om vi er ejet i Sverige eller Schweiz, det er fuldstændig ligegyldigt i den forstand, at det ændrer ingenting for os. Schweiz er jo også et meget opdelt land med tre store sprog, så tilgangen fra vores nye ejere er, at de overlader meget til de enkelte aviser.«

1 Kommentar

Bodil Rohde
29. NOVEMBER 2012
Tamedia - Opkøb

Det lyder godt, at det er Tamedia, som har opkøbt MetroXpress og 24timer.

Man ved selvfølgelig aldrig, hvad der sker.

Jeg har et gammelt kærligsforhold til Schweiz og læser stadig Tages-Anzeiger (nu på nettet), og det er en journalistisk meget progressiv avis, og formentlig det oprindelige grundlag for Tamedia.

Avisen har også en flot hjemmeside og et meget flot magasin, som kommer en gang om ugen.

http://www.tagesanzeiger.ch/

Venlig hilsen

Bodil Rohde