search

Update-kursister blev tilbudt massage med “happy ending”

Massage med mulighed for 'happy ending' var første programpunkt på en Update-tur til Indonesien i november. »Ikke et sted at tage journalister på kursus med,« siger en deltager, som klagede. Update beklager og har afbrudt samarbejdet med rejselederen. ”Helt hen i skoven,” mener han selv

”Ingen tager til Indonesien eller Jakarta første gang uden at blive overrasket”.

Sådan lød beskrivelsen i Updates kursuskatalog for efteråret 2014 af en efteruddannelsestur til Indonesien, som 16 journalister fra blandt andet DR, Jyllands-Posten og BT var på i november.

Og overrasket blev flere af dem allerede på førstedagen.

Efter ankomsten til landets hovedstad, havde kursusleder  og tidligere Asien-korrespondent Jan Lund som første punkt på programmet arrangeret massage. For de mandlige deltageres vedkommende foregik massagen på et spa-sted. Men allerede, da de kommer indenfor, fik flere deltagere mistanke om, at de letpåklædte kvinder på stedet ydede mere end bare massage.

»Jeg kigger ind gennem døren og ser et ret mørkt rum, oplyst af utallige neonlamper, og med en scene med stripperstænger fra gulv til loft placeret i midten af rummet. Her begynder de første af mine advarselslamper at blinke,« fortæller DR-journalist Bjørn Bymand, som var en af deltagerne på turen.

Tog ikke et nej for et nej

Da kursusleder Jan Lund kort efter – ifølge Bjørn Byman og to andre kursister, Journalisten har talt med – forklarede, at »massagen betaler Update for – hvad I får udover det, betaler I selv for«, blev hans mistanke kun værre.

Og da han efterfølgende blev vist hen til et lille rum med en madras på gulvet, neonlys og en massør i nedringet og stramtsiddende tøj, sprang han fra og takkede nej til massagen. En anden kursist havde takket nej til massagen endnu tidligere i forløbet, og sammen satte de sig til at vente på, at de øvrige kursister kom ud fra deres massagerum. Den første kom efter en lille times tid.

»Kursisten ser lettere chokeret ud og fortæller, hvorledes seancen i rummet er begyndt med en ganske ærbar massage, men hurtigt ændrer karakter til at handle om tilbud om seksuelle ydelser – om muligheden for special service og happy ending. Samme beretning kommer flere af de andre kursister med,« siger Bjørn Byman.

Journalisten har været i kontakt med to andre deltagere på turen, som takkede ja til massagen. Den ene ønsker ikke at stå frem med navn, men de fortæller begge, at det hurtigt stod klart for dem, at det egentlige formål med massagen var seksuelle ydelser – hvilket de begge takkede nej til.

»Efter den traditionelle massage begyndte kvinden, jeg var inde hos, at komme med tilbud om ’supplements’. Hun talte ikke engelsk, men hun tog sig til brysterne og skridtet, mens hun tilbød de her tillægsydelser. Og hun var meget insisterende, så det var virkelig en kamp at holde sig på dydens smalle sti. Det var svært at få lov at sige nej, for hun tog ikke et nej for et nej,« fortæller Ulrik Christian Bachmann fra Sjællandske.

Update: Ikke foreneligt med vores principper

Tilbage i Danmark efter turen til Indonesien henvender Bjørn Byman sig til Update for at fortælle om episoden og klage over rejseleder Jan Lund.

»Personligt synes jeg, det er ulækkert. Det strider i hvert fald mod mine begreber om moral – for ikke at tale om, at det skriger til himlen at bruge kursuspenge på at sende et hold kursister til prostituerede. Hvad Jan Lund foretager sig i sin fritid, må han selv slås med, men det er ikke et sted at tage en flok journalister på kursus med hen,« forklarer Bjørn Byman til Journalisten.

Det er ikke første gang, Update har modtaget en klage af den karakter. For lidt mere end to år siden endte en efteruddannelsestur til Moskva i både klager, beklagelse og erstatning, da rejselederen blandt andet havde foreslået kursisterne at tage på luderbar.

Den aktuelle henvendelse fra Bjørn Byman fik omgående chef for kurser og videreuddannelse på DMJX, Tina Christel Kristensen, til at kontakte Jan Lund. Og allerede dagen efter fik Bjørn Byman og de øvrige kursusdeltagere besked om, at Update ikke længere vil anvende Jan Lund som kursusleder.

”Som vi har fået episoden beskrevet, er den uacceptabel og ikke forenelig med vores principper for kurser. Det vil vi naturligvis, som kursusarrangør, beklage,” lyder det blandt andet i mailen til kursisterne.  

Over for Journalisten uddyber Tina Christel Kristensen beslutningen i den aktuelle sag:

»Som jeg opfatter det, havde vi faktisk en god og ærlig snak. Og mit indtryk var, at Jan Lund selv var ærgerlig over den situation, han havde bragt sig selv og os i. Min konklusion var herefter, at vi ikke kunne bruge ham.«  

Jan Lund afviser

I en mail til Journalisten afviser Jan Lund selv alle anklagerne, som han kalder løse påstande.

”Personligt er jeg ikke blevet tilbudt nogen seksuelle ydelser, og jeg kender heller ingen andre, der er. Men det kan selvfølgelig foregå selv på 5-stjernede hoteller over det meste af kloden, så jeg kan jo ikke sige, at det ikke er sket. Men det var i hvert fald slet ikke derfor, vi var der,” skriver Jan Lund.

Søger man på spa-stedets navn på Google, bliver muligheden for seksuelle ydelser efter massagen dog nævnt allerede i de øverste søgeresultater. Blandt andet kan man læse følgende beskrivelse af stedet:

”Det er ikke en seksuel massageklinik med piger og prostituerede, som du finder i det nordlige Jakartas Red Light District, men nærmere en mild en af slagsen med happy ending efter massagen”. 

Bjørn Byman er ikke i tvivl om, at du udmærket godt var klar over, at der var prostituerede på stedet. Blandt andet fordi du ifølge ham lagde ud med at fortælle, at massage er på Updates regning, men hvad folk ellers sagde ja til, var for deres egen regning. Er det korrekt?

”Det er helt hen i skoven. Jeg fortalte, at opholdet på stedet, entre plus eventuel massage, var på Updates regning. Alt hvad de brugte derudover for eksempel til øl og mad var på egen regning. Jeg ved ikke, hvad det er, Byman er så forarget over – men det er klart, at sådan et sted i Indonesien ikke ligner Idrætsparkens fitnesscenter. Verden ser altså anderledes ud herude, end den gør i Hørsholm,” skriver Jan Lund.

Kursist: Det var ikke bare tant og fjas   

Det er dog ikke alle kursister, som var med på turen, der er forargede over turens første programpunkt. Ulrik Christian Bachmann fra Sjællandske mener, at besøget på massage-klinikken tjente et fagligt formål på turen.

»Jeg synes, det var et godt og professionelt program, Jan Lund havde sat sammen. Han viste os kontrasterne og yderpunkterne i det her land. Og besøget på massageklinikken var ikke bare tant og fjas. Den slags steder er en del af kulturen derude, og besøget gav os et indtryk af, hvad Indonesien også er for en størrelse. Så jeg synes godt, at man fagligt kan forsvare, at vi skulle inden for og se, hvad det var for noget,« siger han.

Selv om der er forskellige opfattelser af episoden – og selvom om Jan Lund over for Journalisten kalder anklagerne for løse påstande – fastholder Tina Christel Kristensen beslutningen om ikke fremover at ville benytte ham som kursusleder.

»For mig er det ikke et spørgsmål om, hvem der har ret. Det handler om, at vi som kursusvirksomhed bliver nødt til at tage den her kundeoplevelse alvorligt. Vi står over for en kunde, som har en opfattelse, og en underviser, som har en anden. Jeg kan ikke gå ind og være kampdommer – men jeg bliver nødt til at træffe en afgørelse,« siger Tina Christel Kristensen.

Byman: En personfejl – ikke en systemfejl    

Selv om det ikke er meget mere end to år siden, at en af Updates rejseledere var involveret i en lignende sag, mener Bjørn Byman ikke, at Update har nogen skyld i den aktuelle sag.

»Som jeg ser det var det ikke en systemfejl – det var en personfejl,«  siger han.

Tina Christel Kristensen mener heller ikke, de kunne have gjort noget anderledes for at undgå den aktuelle sag.

»Vi sørger selvfølgelig for, at kursuslederne har en fornemmelse for vores ånd og principper. Og vi gennemgår også kursusmaterialet med dem. Set i lyset af, at vi har en ekstremt stor kursusaktivitet hvert år, så synes jeg faktisk, det er forbavsende så få sager, vi har haft,« siger Tina Christel Kristensen.

Men hvad vil I gøre for at undgå det fremadrettet? 

»Jeg ville jo gerne have været sagen her foruden. Og jeg vil gerne undgå, at vi oplever en lignende sag igen. Men det kan være svært at sætte regler og retningslinjer op for alting. Det her handler jo om menneskelige vurderinger og menneskelige opfattelser, og jeg kan ikke udstede garantier,« siger hun.

Kommentarer
31
Jan August Hillers
05.01.15 17:54
Jamen Bachmann fra
Jamen Bachmann fra Sjællandske har da naturligvis ret. Trist at Tina Christel Kristensen lader sine egne småborgerlige holdninger gå forud og ikke i højere grad bakker sin ansatte kursusleder op.
Jeg synes også at Byman er lige lovlig hellig her.
Men jeg forstår da begge to. Deres reaktion ligger i tiden.
Vil lige tilføje, at jeg personligt har oplevet det samme engang - i Saigon. Det var ikke rart. Den unge ganske kønne kvinde var åbenlyst syg, men var på arbejde for hun skulle tjene penge til sig selv og sin lille datter, og det var vistnok ekstraydelserne, hun primært fik indtægt af. Thats life out there.
Fremhævet af Journalisten
Frank lauridtsen
06.01.15 07:01
Disse kursister skulle vist
Disse kursister skulle vist have holdt sig til den lokale grillbar, da de ikke synes at være klædt på til tilværelsen i den virkelige verden. Vor herre bevares for en flok bornerte kursister. Hvad vil de da så langt fra den lokale grill og deres egen verden? Lidt synd for kursuslederen, der jo blot har prøvet at vise kursisterne noget af Asiens ansigt.
Fremhævet af Journalisten
Anne Domino
06.01.15 07:58
Bornerte? Fordi de reagerer
Bornerte? Fordi de reagerer på, at deltagelse i en omgang sex for penge er en del af det faglige indhold i kursusprogram på Update? Nu be'r jeg dem, fru Heilbundt. Så er jeg edderspjætteme osse bornert. Og knibsk. Og verdensfjern. Og gammeldags. Hvad folk - også journalister - roder med i deres fritid og på private rejser er deres egen sag. Men knepperi m.m. for penge da aldrig være fagligt indhold på et kursus for journalister.
Fremhævet af Journalisten
Rita le Fevre
06.01.15 09:04
Var det en ren mandetur?
Var det en ren mandetur?
Fremhævet af Journalisten
Jan august Hillers
06.01.15 10:21
Journalisten burde nok have
Journalisten burde nok have forklaret, hvad "happy ending" er. Det er tydeligvis ikke alment kendt, og jeg lærte det da også først for et par år siden, men det betyder, at massøren skaber en sædafgang med sin hånd. Ikke mere end det.
Fremhævet af Journalisten
Mette Tornfeldt
06.01.15 10:54
Det handler på ingen måde om

Det handler på ingen måde om kulturforståelse,den lokale grill, at være bornert eller ej. Det handler om menneskelighed og iøvrigt almen forståelse for, at selvom "verden" andre steder kan se anderledes ud, end den man er vant til, så betyder det ikke et carte blanche til en i forvejen blakket sexindustri eller til andre tilstande, hvor mennesker kan være udsat for krænkelse og magtmisbrug begrundet i deres leve- og livsvilkår. Og så er det sådan set ligegyldigt, hvem der er på kursus, eller hvorfor de er det. Var det en del af et beskrevet kursusprogram, så vælger man naturligvis selv, hvad man vil deltage i. Det forekommer mig ikke umiddelbart at have været tilfældet. Men derudover har jeg meget svært ved at se relevansen ved massage med "happy or no happy ending" på et sted med stripperstænger og massøser - der undervejs tager sig selv i skridtet - i forhold til et kursusprogram for hverken journalister eller så mange andre faggrupper.
Fremhævet af Journalisten
Luci Smith
06.01.15 12:20
Tak, Mette, Anne og Rita. Der
Tak, Mette, Anne og Rita. Der boede en luder i min opgang på Amager, der var kendt for at tilbyde alle håndværkerne en enkelt gratis omgang. Kan ikke se, at det har noget som helst med kulturforståelse at gøre. Det er forretning. Træt af alle disse verdensmænd, der føler sig særlig udvalgte, fordi en kvinde har tilbudt at give dem sex/udløsning mod betaling. Jeg tror heller ikke, at de unge mænd, der tilbyder sig, når jeg er på Ibiza gør det, fordi de synes at jeg er lækker. Så naiv er jeg ikke. Grow up, guys. Gå en tur i Skelbækgade. I får de samme tilbud der.

Fremhævet af Journalisten
Jens Ringberg
06.01.15 12:29
I virkeligheden er der vel
I virkeligheden er der vel brug for at få stillet et par helt grundlæggende spørgsmål til både DMJX og Jan Lund:
- Hvorfor indgår massage (også uden happy ending) som sådan i det hele taget i et kursusprogram - som første punkt på programmet, som der står i artiklen?
- Burde kursets planlagte program ikke alene fokusere på det indhold, der var selve formålet med kurset?
Jeg spørger bare. Også fordi DMJX åbenbart gennemgår "kursusmaterialet" før kurserne godkendes.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
06.01.15 13:25
I det endelige program var
I det endelige program var massagen pænt beskrevet som en tiltrængt nødvendighed efter 20 timer om bord på et fly. Jeg googlede indonesisk massage inden afrejse of konstaterede, at det er almindeligt på de kanter. Tilmed beskrevet i flere rejsebøger, og så egentlig frem til tilbuddet om at få jetlaget lidt på afstand på førstedagen. At der så kom tilbud om supplements var ikke beskrevet i rejseparløren. Jeg kunne så forstå derude, at fordi det er et strengt muslimsk land, så er den slags ikke nævnt og sådan lidt fyfy i forhold til lovgivningen, men til gengæld helt almindeligt at blive tilbudt på de offentlige spabade. Myndighederne ser efter min opfattelse lidt gennem fingre med det, og det er alene, hvis det højreradikale religiøse reagerer, at der lukkes et spabad i ny og næ. Der blev alene brugt updatepenge på massagen. Ekstraydelser blev man tilbudt af kvinderne at købe for egen regning, men med lidt ihærdighed kunne man takke nej.
Fremhævet af Journalisten
Anne Rasmussen
06.01.15 15:53
Hvis vi skal acceptere
Hvis vi skal acceptere prostitution i spabade som en del af Asiens ansigt, så skal vi jo egentlig også acceptere børneslaveri, menneskehandel til fiskeindustrien, tiggeri, underbetalte fabriksarbejdere, der arbejder i slavelignende forhold og andet i den dur, som en del af Asiens ansigt.


Fremhævet af Journalisten
Peter Larsen
06.01.15 16:37
Der eneste spørgsmål jeg
Der eneste spørgsmål jeg sidder tilbage med. Hvor kan man melde sig til?
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
06.01.15 16:49
Og nej på nej på nej på nej,
Og nej på nej på nej på nej, når der er forslag om klimaaftaler. Navnlig fordi indoneserne endnu ikke har udnyttet deres enorme oliereserver i Javahavet og kulforekomster på Borneo, som de forventer vækst og velstand fra. Korrekt, Anne Rasmussen. Jeg fik i hvert fald det med hjem, at nok har vi vores opfattelse af moral i Danmark og i vesten, men den opfattelse betyder så ufatteligt lidt for de fleste i Fjernøsten. Og Indonesiens 250 millioner kan nok med nogen rimelighed hævde, at de er flere om at bestemme, hvordan moral bør defineres end vore knap seks millioner.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
06.01.15 16:56
For øvrigt er der ingen
For øvrigt er der ingen tiggere i Indonesien. Der er ingen, der sulter. Det er nok det mest frodige land i verden. Som det hedder sig derude: Kaster du en gren over skulderen, vokser der et træ op. Men de er 60-80 år bagud og er af den opfattelse, at når vi kunne svine dengang for at skabe vækst og velstand og løfte befolkningen op i et andet (moralsk) leje, så har de samme ret til at trodse vore fine fornemmelser og komme med på bølgen i dag.
Fremhævet af Journalisten
Claus Vilhelmsen
06.01.15 17:41
Der er intet i vejen med, at
Der er intet i vejen med, at der er massage efter 20 timers flyrejse. Det er faktisk en rigtig god måde at få kramperne ud af de stive lemmer. Derefter en øl og på hovedet i seng, hvis det er blevet den tid. Er der så en dame, der tilbyder at ryste dilleren, kan man jo sige nej, ligeså vel som man kan sige nej, når der står en dame i Skelbækgade for at tilbyde det ene og det andet. Men selvfølgelig er der altid nogle (typisk overmoralistiske damer som set i denne tråd, men altså også på dette kursus en hellig mand), som kan gøre et kæmpe problem ud af det. Stakkels Jan Lund, som bare har villet gøre det godt for kursisterne. Han får lov at bøde for tidens uudholdelige renhed.
Fremhævet af Journalisten
Anne Rasmussen
06.01.15 18:07
Ulrik: Det er meget muligt,
Ulrik: Det er meget muligt, at Indonesien er et frodigt land men det forhindrer sådan set ikke folk i at være fattige. Indien er også et enormt frodigt land men der er ingen, der vil påstå, at der ikke findes tiggere og alvorlig fattigdom i landet.

Om human trafficking Indonesia siger Unicef om child trafficking: "Indonesia is not only a major source of human capital for trafficking but also a destination and transit country for foreign victims from neighbouring countries. Internal trafficking across and between provinces and from rural to urban areas is equally pervasive. More than two-thirds of the provinces in Indonesia are destinations for internal trafficking.
West Java and West Kalimantan are the two key provinces of origin for trafficking in Indonesia while Riau Islands and Jakarta are main destinations and transit zones. Children are trafficked for the purposes of commercial sexual exploitation, as domestic workers, child brides, and child labourers,
often sent to work in hazardous environments such as on plantations and fishing platforms, while babies are trafficked for illegal adoption and organs. Another concern includes the children of illegal migrants; one study has found that when illegal migrants bring children with them, their children are at risk of abandonment, neglect, and abuse as well as trafficking."

Desuden siger The World Bank i en artikel fra sidste år:
"Poverty and inequality: A bigger problem than many think

Although Indonesia is considered a member of the 20 largest economies in the world, one fourth of its population is still vulnerable to falling back into poverty at any time. The difference in income between the poor and near-poor is not much: some 68 million Indonesians live just above the poverty line, just a little bit more than the Rp 11,000 ($1.00) per person per day baseline income for one to be considered poor. Small shocks such as illness, disasters, or job loss can easily drive them back into poverty.

Take, for example, Chasudin and his family. Chasudin, a clam harvester in Jakarta, can earn Rp 50,000 ($4.50) a day. But that is just enough to pay for a day’s basic needs.

Says Chasudin: “What we earn today, we spend today. There’s nothing left for savings.”

When there is no work, Chasudin and his family rejoins the ranks of the poor"

Og Jakarta Post skrev i 2012:
"The World Bank reported that Indonesia had 75 percent of low income workers in the informal sector; more than 60 percent of poor families depending on income from agriculture; 55 percent of poor with limited primary education and 16 percent being illiterate; 50 percent of the poor with lack of access to clean water; 75 percent with access to inadequate sanitation; 25 percent of malnourished children under five, and a lack of adequate economic infrastructure such as reliable rural roads and efficient ports, which constrain growth for agriculture and agribusiness.

By 2015, 45 percent of poor households will be located in city slums. These composite poverty variables have been devised to give better indications of poverty. In this data, basic human needs are considered and quantified to show the level of poverty status. "
- See more at: http://www.thejakartapost.com/news/2012/02/13/beyond-statistics-poverty.html#sthash.iR8BiDYu.dpuf

Så det er meget muligt, at man kan få en gren til at gro ved at smide den over skulderen, men det kræver sådan set, at man ejer noget jord at smide den på.

Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
06.01.15 22:46
Nemt at sidde og spille klog
Nemt at sidde og spille klog i DK. Vi mødtes ansigt til ansigt med nogle af de pågældende aktører i den debat, du henviser til, under møde i Foreign Correspondents Club i Indonesien, hvor der var deltagelse af en bøsseforkæmper og af den tidligere og utroligt populære kvindelige sundhedsminister i landet. Den trafik, du taler om, er mest fra det fattige og overvejende stærkt muslimske Papua, hvor kun få vesterlændinge kommer. Husk på at med 250 mio mennesker, som lever i et land, der strækker sig lige så langt fra vest mod øst som USA, så er der naturligvis en mangfoldighed, der er forskellig.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
06.01.15 22:55
Og nu fik jeg skrevet stærkt
Og nu fik jeg skrevet stærkt muslimske Papua. Det er kun delvist korrekt. Vi snakker naturligvis primært om de etniske folkeslag som lever som aboriginaler. Kan man betegne dem som fattige? Der er slet ikke noget, der hedder økonomi blandt disse urmennesker. Og ja, de er nemme ofre for trafficking, men er ikke dem, der lever som massøser i Jakarta.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
06.01.15 23:04
Da jeg afviste supplements
Da jeg afviste supplements over for min massøse, som spurgte hvorfor adskillige gange, nævnte jeg, at jeg havde kone og børn. Hun svarede "I have a husband. What is the big deal?" Tankevækkende. Jeg spurgte ikke videre ind til det forhold, selv om man sikkert kunne have fået en del ud af det. Det må andre beskæftige sig med. Men ingen af de 16 kvinder, som skulle massere, så syge eller dårlige ud. Ej heller de 20 mænd, der hjalp i spaen og omklædningsrummene med sæbe, håndklæder og klæder.
Fremhævet af Journalisten
Søren Andersen
07.01.15 08:09
Må nok sige, at det lyder som
Må nok sige, at det lyder som en noget løst grundlag at fyre Jan Lund som kursusleder på. Jeg har været på to kurser i Update-regi med ham som kursusleder - og det var to fremragende kurser i Singapore og Malaysia, med masser af interessant indhold og med engagerede kursister. Døre blev åbnet og kilder trådte frem på et niveau, som det kun kan ske, hvis man som Jan Lund nyder faglig respekt. For et par år siden var jeg med Update på et mindst lige så godt kursus i Shanghai - med Christina Boutrup som kursusleder - og her var der på første kursusdag - efter den lange flyvetur og jetlag - indlagt et punkt med fodmassage. Det gav faktisk god mening at starte således - og mon ikke det samme har været Jan Lunds tanke? Jeg har også været på Update-kursus i Emdrup med indkvartering i Istedgade - og her var det også nødvendigt at sige nej tak til de tilbud, som denne gade byder på - men derfor fyrer Update vel ikke hotellet? Nu er efteruddannelsen jo åbenbart blevet liberaliseret, så der er mange flere om at udbyde interessante kurser, og jeg kan kun opfordre andre til at tage Jan Lund ind som kursusleder. Jeg melder mig hellere end gerne som deltager.
Fremhævet af Journalisten
Steen Lund (ikke relateret til Jan Lund)
07.01.15 09:41
Var du paa stedet to gange
Var du på stedet to gange Ulrik Bachmann, eller er det blot dårlig journalistik, når artiklen nævner, at din massøse ikke talte engelsk men 'tog sig til brysterne og skridtet, mens hun tilbød de her tillægsydelser', hvorimod du i eget indlæg hævder at 'Hun svarede "I have a husband. What is the big deal?" '. Det var svært flot engelsk af en ikke engelsktalende kvinde. Øh, ups....
Fremhævet af Journalisten
Claus Vilhelmsen
07.01.15 14:36
Ligesom Søren Andersen tager
Ligesom Søren Andersen tager jeg også gerne på kursus med Jan Lund. Det har jeg aldrig prøvet, men det faglige indhold ser ud til at være i orden. Det er mere end pinligt, at han bliver udsat for berufsverbot, fordi han åbenbart har overtrådt chef for kurser og videreuddannelse på DMJX, Tina Christel Kristensens feministiske idealer for renhed i krop og sjæl. Føj, hvor er det klamt.
Langt hellere skulle DMJX interessere sig for, at en af DMJX' mangeårige faste ansatte opfordrer kursisterne til at lave journalistik på rejsen; journalistik der direkte skal bruges i radio, aviser og magasiner. Det til trods for at præmisserne altid har været, at det må man ikke. Men man generer åbenbart ikke inderkredsen på DMJX, hvorimod en sårbar, løst tilknyttet kursusleder kan fyres efter en tvivlsom "kammeratlig" samtale.
Fremhævet af Journalisten
Frank lauridtsen
07.01.15 15:31
Dejligt at debatten en anelse
Dejligt at debatten en anelse mere nuanceret end indledningsvist og rart at se, at i hvert fald nogle, har forstået, hvad det handler om. En faglig kommentar fra den DR-ansatte der fik en kollega fyret på det grundlag, ville da være spændende.
Kan iøvrigt oplyse, at Update og pågældende chef ikke længere står for at arrangere udlandsefteruddannelse. I wonder why?
Fremhævet af Journalisten
Bodil Rohde
07.01.15 17:21
Happy Ending

Happy Ending

Det må have været en temmelig klam fornøjelse at sidde og vente på, at ens medkursister kom ud fra et massagerum, med tilbud om Happy Ending, uanset hvilken form for Happy Ending, de nu havde sagt ja eller nej til.

Med det giver da begrebet "ludertur" en ny dimension.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Fremhævet af Journalisten
dennis madsen
08.01.15 17:26
Jan Lund burde have husket,
Jan Lund burde have husket, at der er danskere – også journalister, der stadig rejser med indremissionsk bagage og kun kan se det, de vil se.

Og Tine Christel Kristensen burde have husket, at efter en så traumatisk oplevelse skal de involverede have tilbudt krisepsykologisk bistand. Hendes udtalelse:

”For mig er det ikke spørgsmål om, hvem der har ret.”

lader vi stå lidt!

dennis madsen
Fremhævet af Journalisten
Mikkel Tofte
08.01.15 20:11
Stod der virkelig happy
Stod der virkelig happy ending i kursusmaterialet? Nævnte Jan Lund, at der var mulighed for happy ending?
Er blot nysgerrig, fordi det fremgår af underrubrikken, at første programpunkt var massage med happy ending. Link evt til kursusprogrammets detaljerede dag-til-dag beskrivelse og den Google-kilde, der opererer med begrebet. Og nu jeg er ved den journalistiske metode anvendt i artiklen: Hvorfor har en kursusdeltager krævet anonymitet? Lidt forundret
Fremhævet af Journalisten
Morten Jakobsen
08.01.15 21:06
Kære mænd: Er det ikke lidt
Kære mænd: Er det ikke lidt groft at beskylde kvinder for at være feminister, fordi de ikke synes at besøg hos prostituerede hører hjemme som en del af et efteruddannelsesprogram? Jeg er ganske enig med dem - kvinderne, altså. Sådan noget mandehørm er kun med til at undergrave efteruddannelsen og styrke rygterne om forklædte ferieture. Hvilken rubrik ville I selv skrive, hvis det nu var fagforeningsbosser eller politikere, som blev tilbud den slags service på en studietur?
Fremhævet af Journalisten
Hans Larsen
08.01.15 21:17
Jan Lund bør læne sig tilbage
Jan Lund bør læne sig tilbage og glæde sig over, at han var med, da fordomsfrihed var et væsentligt element i journalistikkens DNA.
Sådan er det ikke længere, men det kunne Jan Lund nok ikke vide. Han har i de seneste 25 år mestendels opholdt sig i de varme lande og derfor ikke været opmærksom på den bornete brigades støvletramp herhjemme.
Det har til gengæld folkene bag efteruddannelsen, som uden at blinke fyrer Jan Lund. De skulle skamme sig.
Og vi andre har grund til at ærgre os. Nu får vi ikke mulighed for at komme på et interessant kursus under ledelse af Jan Lund, en dygtig, nysgerrig – og fordomsfri - kollega.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
09.01.15 02:40
Til Steen Lund. Jeg har
Til Steen Lund. Jeg har fortalt journalisten Kerstin Bruun, at min massøse ikke talte særlig godt dansk og blandt andet tog sig til brysterne og skridtet for at vise, hvad hun mente med supplements. Det er så i artiklen blevet til, at hun ikke talte engelsk. Men hun talte engelsk om end noget gebrokkent.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Bachmann
09.01.15 02:41
Engelsk selvfølgelig og ikke
Engelsk selvfølgelig og ikke dansk. Sorry.
Fremhævet af Journalisten
Inge Goldschmidt
12.01.15 11:39
For en tryghedsdansk
For en tryghedsdansk hjemmefødning kan det godt virke voldsomt at komme til Asien for muligvis første gang. Derfor kan det sagtens give mening at blive hjulpet til et møde med massagepiger – happy ending eller ej. Selv brokker på dårligt engelsk kan give lidt indsigt i fattigdommen i landet, hvor der er langt kortere mellem liv og død end herhjemme - hvis ønsket. Der er jo ikke tale om tvang. Og man BEHØVER ikke at benytte sig af ”endingen”. Det er lidt ligesom med fjernsyn, man ikke synes om. Man kan jo bare vælge det fra. Jan er en kyndig og rutineret kender af Asien, som jeg har fuld tillid til.
Fremhævet af Journalisten
Nis Olsen
13.01.15 13:10
Ude fra Asien af kender vi
Ude fra Asien af kender vi Jan Lund som en vidende og indsigtsfuld journalist. Pudsigt at følge de skingre angreb på ham her på strengen, hvor nogle vil løse alverdens problemer ved at lukke øjnene og lade som om, at de ikke eksisterer. Fattigdom bekæmpes ved at betale en ordentlig løn for udført arbejde - også når det sker i Asien og uden tilkøb af diverse ekstra ydelser. Se, det ville være en rigtigt 'happy ending'...
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen