
Medarbejdere og ledelse i JFM nåede til enighed i går og skal nu blot underskrive aftalen.
Medarbejderne i mediekoncernen JFM, tidligere Jysk Fynske Medier, fik i går forhandlet sig til enighed med ledelsen om to aftaler, der fjerner truslen om fyring af 20 medarbejdere.
Det oplyser tillidsrepræsentant Per Schultz-Knudsen og ansvarshavende chefredaktør Peter Orry fra Jysk Fynske Medier, til Journalisten.
”Det bliver heldigvis ikke relevant. Derfor er vi også glade for at være nået til enighed. Så slipper vi for at afskedige 20 medarbejdere. Det ville være skidt for medarbejderne, og det ville være skidt for JFM,” siger Peter Orry.
JFM var i december og januar igennem en sparerunde, hvor 39 medarbejdere endte med at få at vide, at de ikke har en fremtid i mediehuset. Derudover indgik fem medarbejdere en aftale om frivillig fratrædelse, mens 13 medarbejdere fik besked om, at de skal flyttes til andre funktioner.
Krav fremsat under spareforhandlinger
Det var midt i forhandlingerne i forbindelse med sparerunden i december og januar, at ledelsen fremsatte krav om ændringer i husaftalerne.
Der er tale om to lokalaftaler – dels en aftale om flerfunktionalitet, dels en aftale om videreudnyttelse.
Ledelsen ville have ændret flerfunktionalitetsaftalen, der handler om, at for eksempel journalister også skal fotografere, så alle er dækket af den. Hidtil har medarbejdere ansat på de medier, der indgik ved oprettelsen af koncernen, nemlig været undtaget fra aftalen.
Medarbejderne er gået med til at ændre den, så det er et krav for alle medarbejdere, at de skal arbejde flerfunktionelt.
Peter Orry, ansv. chefredaktør hos JFM
Samtidig ville ledelsen have ændringer i videreudnyttelsesaftalen, så fremtidige indtægter fra techgiganter skal gå ubeskåret til JFM.
”Vi nåede i går til enighed om, at hvis JFM sælger noget direkte til en techgigant, er det dækket af vores nuværende videreudnyttelsesaftale. Der står ikke noget i den om, hvorvidt det er en techgigant eller et andet medie,” siger Per Schultz-Knudsen.
Peter Orry forklarer, at ønsket om at ændre i videreudnyttelsesaftalen handlede om at tydeliggøre, at videreudnyttelsesaftalen netop også omhandler salg til techgiganter.
”Vi er endt der, at vi har en enighed om, at videreudnyttelsesaftalen giver ret til at sælge indhold – også til techselskaber, hvilket vi har fået indføjet. Det betyder også, at journalisterne ikke skal have yderligere betaling end de nuværende 500 kroner om måneden, hvis JFM sælger til techgiganter,” siger han.
Bliver ikke uopsigelige
Ledelsen i JFM havde oprindeligt fremsat som krav, at aftalerne skulle være uopsigelige. Det blev dog med det samme afvist blankt af Dansk Journalistforbund, der aldrig indgår uopsigelige aftaler.
Samtidig lød det fra ledelsen, at 20 stillinger i koncernen afhang af, at der forekom ændring i de aftaler. Ingen af delene bliver dog virkelighed.
”Truslen om 20 fyringer er trukket tilbage,” siger Per Schultz-Knudsen.
Ledelsens krav om uopsigelige aftaler blev altså heller ikke til virkelighed. Til gengæld er aftalerne indgået for en 10-årig periode, så de ikke kan opsiges med 12 måneders frist, som det ellers har været.
Og det er alle parter tilfredse med.
”Vi er især glade for den lange tid, hvor de ikke kan opsiges. Jeg tror, at det er usædvanligt, og det giver arbejdsro langt ud i fremtiden,” siger Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør i Jysk Fynske Medier.
Trussel hænger stadig
Med en nyligt overstået sparerunde og forhandlingerne om lokalaftalerne skulle man næsten tro, at medarbejderne i JFM kunne ånde lettet op.
Det kan de dog ikke endnu, da overenskomstforhandlingerne stadig er i gang.
Også i forbindelse med dem, har ledelsen varslet mulige konsekvenser på personalesiden.
”Hvis overenskomstforhandlingerne kommer til at medføre, at jeg skal give mere end to procent, så bliver det mødt med yderligere besparelser i Jysk Fynske Medier,” har Jysk Fynske Mediers administrerende direktør, Jesper Rosener, udtalt.
Den 10-årige periode, lokalaftalerne løber over, kommer også til at gælde for JFM’s husaftale, der blandt andet sikrer en sjette ferieuge, fri på juleaftensdag og nytårsaftensdag og en seniorordning om fuld indbetaling af pension, selv om arbejdstiden er nedsat.
”Vi er glade for, at vi har sikret det i husaftalen de næste 10 år. For når vi ser på overenskomstforhandlinger, er det ofte den ekstra uges ferie, arbejdsgiverne forsøger at få forhandlet ud af de overenskomster, hvor de har den,” siger Per Schultz-Knudsen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.