TV Avisen i gamle dage: Alvorlige værter, koncentreret stirrende ned på papirer, de med dirrende hænder klamrer sig til. Nyhedsoplæsere med stort O.
TV Avisen i dag: Smilende, afslappede værter med al koncentration rettet mod seeren, venlige og opmærksomme ansigter i de små hjem. Nyhedsfortællere.
Og hvad gør hele forskellen? Det gør da teleprompteren.
Den har efterhånden nogle år på bagen, men den er der skam endnu, et sted i synslinjen mellem vært og seere. Og teknologien er stort set uændret. Et lille spejlreflektorisk setup, hvor teksten fra en liggende skærm projiceres op på en skrå skærm monteret på kameraskyggen, hvorfra værten altså kan læse sin speak.
God gammeldags optik, og ret smart. Eneste begrænsning er afstanden mellem vært og kamera.
»Det fungerer ikke at stå meget tæt på kameraet. For så kan du se, at værtens øjne flytter sig horisontalt. Det er det, man kalder 'teleprompter-øjne',« fortæller Christian Rohde, der er projektleder i DR Nyheder Afvikling.
Han vurderer, at kameraet mindst skal to-tre meter væk fra værten.
Omvendt er der selvsagt også en grænse for, hvor langt væk fra værten kan læse teleprompter-teksten.
»Hvis kameraet skal stå langt fra værten for at få det rigtige skud, så giver det problemer. I 21'eren på TV Avisen har vi et bestemt skud, hvor værten, der kommer gående mod kameraet, ikke kan læse teksten de første fire meter. Så må man jo bare indøve teksten,« siger Rohde.
I DR er standardstørrelsen for teleprompterteksten fire linjer med typisk fem ord på hver. Hastigheden styres manuelt – enten af studieværten selv ved hjælp af nogle fodpedaler, eller også sidder der en mand – en prompter-fører – i afviklingen og drejer på et hjul.
Den seneste udvikling gør imidlertid, at teleprompteren snart kan blive hvermandseje. Til iPad'en fås således en teleprompter-app, som altså laver rulletekst ud af den speak, man har skrevet. IPad'en kan så placeres lige under kameraet, og så er det næsten som på tv.
Ifølge Christian Rohde er teleprompter-app'en allerede blevet et meget brugt redskab blandt amerikanske tv-reportere, når de skal lave standup. Herhjemme er den dog endnu ikke slået igennem professionelt.
Tekst lasse højsgaard
Telepromter-app
App'en hedder 'Teleprompt+ for iPad' og kan downloades fra iTunes.
Desuden kan man købe en holder, så iPad'en kan monteres på et kamerastativ, og en teleprompterskærm, der kan monteres på kameraet. Prisen i Danmark ligger omkring 4.000 kroner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.