Afghanistan

Taliban lovede beskyttelse af journalister: Et år efter er over halvdelen arbejdsløse

Tre ud af fire kvindelige journalister er blevet gjort arbejdsløse i løbet af det år, Taliban har siddet på magten i Afghanistan

Der blev måske ikke ligefrem lovet guld og grønne skove til journalister og medier i Afghanistan, da Taliban for et år siden erobrede magten i Afghanistan og tvang landets regering på flugt.

De blev dog lovet beskyttelse, to dage før Taliban kom til magten.

”Der er ingen trusler mod journalister i Afghanistan. Taliban sørger for, at alle vil være beskyttet,” lød det fra en Taliban-talsmand fredag den 13. august.

Allerede mandag den 16. august var virkeligheden dog en helt anden, og kvindelige tv-værter blev bedt om at forlade deres job.

Kvindelige journalister gjort tavse

I dag er tre ud af fire af de kvinder blevet gjort arbejdsløse, viser en ny opgørelse fra pressefrihedsorganisationen Reporters Without Borders (RSF). 11 af Afghanistans provinser er nu fuldstændigt blottet for kvindelige journalister.

Afghanistan havde indtil 15. august sidste år 547 medier.

Medier og journalister bliver udsat for urimelige regler, der begrænser mediefriheder og baner vejen for undertrykkelse og forfølgelse.
Christophe Deloire, generalsekretær i RSF

I løbet af det seneste år har 219 af dem ifølge RSF stoppet deres aktiviteter, og 60 procent af landets journalister har indstillet deres arbejde.

En af dem er Bibi Khatera Nejat, der i syv år arbejdede for Radio Hamseda, og som nu er i eksil i Pakistan. Hun husker tilbage på, at Taliban den 8. august gik ind i den by, hun boede i.

”En af de første ting, de gjorde, var at ødelægge mediernes udstyr og lukke redaktionslokaler. Sammen med min familie flygtede vi fra vores hjem og søgte sikkerhed i Kabul,” fortæller hun til RSF.

”Efter Kabuls fald den 15. august var der ikke længere noget håb, og efter at være blevet lidt længere, forlod jeg endelig landet,” fortsætter hun.

Stokkeslag og anholdelser

I Afghanistan risikerer journalister at blive taget til fange, truet og tæsket af Taliban, og adskillige er blevet evakueret for at komme i sikkerhed uden for Afghanistan.

173 journalister og pressefolk har siden august sidste år været udsat for krænkelser af deres menneskerettigheder, lyder det i en FN-rapport, der blev udgivet i juli. Krænkelserne består i anholdelser, tortur og trusler.

”Hvad Taliban-ledelsen siger, stemmer ikke overens med, hvordan de lavere led i Taliban opfører sig over for medierne, så situationen bliver værre med udbredt censur,” sagde Susanna Inkinen, Afghanistan-rådgiver for organisationen International Media Support i forbindelse med udgivelsen af FN-rapporten.

Afghanistans journalister i tal
Der fandtes 547 medier i Afghanistan inden Kabuls fald 15. august 2021. Siden har 219 lukket ned for deres aktiviteter.
Inden Talibans magtovertagelse var der 11.857 journalister i landet. I dag er tallet 4.759.
Afghanistan har mistet 39,59 % af sine medier siden Kabuls fald 15. august 2021.
59,86 % af landets journalister er i samme periode blevet arbejdsløse.
76,19 % af de kvindelige journalister i Afghanistan er blevet arbejdsløse.
Kilde: RSF

 

RSF oplyser, at organisationen det seneste år har hjulpet 202 afghanske journalister med at blive evakueret til Europa, hvor de franske, tyske og spanske myndigheder har taget imod dem.

For dem, der stadig befinder sig i og arbejder i Afghanistan, er frygten for repressalier fra Taliban-styret begrundet. Flere journalister har været taget til fange eller er blevet passet op af talibanere, der har givet dem tæsk, stokkeslag eller fremsat flere trusler.

Også udenlandske journalister har oplevet, hvordan journalister bliver behandlet i landet.

I weekenden oplyste den danske journalist Ahmad Walid Rashidi, at han og en afghansk kollega i fire dage har været anholdt af Talibans efterretningstjeneste, der har tæsket ham, mens han var på opgave for TV 2 og Ekstra Bladet.

Tvunget til at undskylde

Tidligere på sommeren var den garvede australske Afghanistan-korrespondent Lynne O’Donnell i juli vendt tilbage Afghanistan. Hun blev tilbageholdt i flere timer, hvor Taliban tvang hende til at undskylde offentligt for tidligere historier fra hendes hånd.

”Jeg undskylder for tre eller fire historier skrevet af mig, der beskylder de nuværende myndigheder for at tvinge sig til ægteskaber med teenagepiger og for at bruge teenagepiger som seksuelle slaver for Taliban,” endte hun med at skrive på Twitter.

Ordene var ikke hendes egne, men dikteret af Taliban, har hun senere forklaret.

”Jeg kommer ikke tilbage til Afghanistan igen. Det vil de fleste andre vestlige journalister heller ikke. Afghanistans engang stolte uafhængige medier eksisterer ikke længere, og nu er der ingen andre. Landet synker ned i et helvedeslandskab af terror, sult og fattigdom. Men hvem kommer til at fortælle historien?” lød det på det tidspunkt fra Lynne O’Donnell.

For Ahmad Walid Rashidi er historien dog en anden.

”Min afrejse fra Afghanistan skal ikke tolkes, som om jeg forlader eller løber fra afghanerne eller situationen i Afghanistan – faktisk tværtimod,” skriver han på Facebook, hvor han forklarer, at han blev opfordret til at komme hjem og blive undersøgt og samler energi, før han tager afsted igen.

0 Kommentarer