
Sundhedsminister Magnus Heunicke får Journalistens Lukkethedspris overrakt af Camilla Boraghi. Foto: Mikkel Inumineq Jørgensen
Coronakrisen har de seneste år ført til en hidtil uset koncentration af magt hos regeringen. I samme periode har der været indført stærkt indgribende restriktioner og retningslinjer for danskerne i deres hverdag.
Netop i sådan en situation bør offentlighedsloven stå sin prøve og sikre, at offentligheden har adgang til væsentlige informationer.
Alligevel er det glippet i Sundhedsministeriet, som blandt andet har fået kritik af Ombudsmanden for ’bekymrende’ lange sagsbehandlingstider.
Og derfor bliver det Sundhedsministeriet med minister Magnus Heunicke i spidsen, der skal modtage Journalistens lukkethedspris.
Magnus Heunicke mødte op og modtog prisen under et arrangement hos Dansk Journalistforbund og Journalisten. Han startede dog med at spørge sig selv, hvorfor han dog sagde ja til det, men bekræftede, at ministeriet har haft problemer med at opfylde ønsker om aktindsigter til tiden.
”Jeg er selv uddannet journalist og har brugt aktindsigter. Jeg ved, hvor vigtigt det er, og jeg ville ønske, vi ikke var der, hvor vi er. Der er mange, der får aktindsigt til tiden, men der er alt for mange, hvor der bare går for lang tid,” sagde Magnus Heunicke.
Han forklarede, at ministeriet har været under stort pres på grund af corona-epidemien, men at der er blevet gjort flere ting for at sætte tempoet op.
Coronakrisen bør dog ikke undskylde for de lange sagsbehandlingstider, mente juryen.
”Man kan ikke bare suspendere en lov og sige, at vi vender tilbage om nogle år. Når man beslutter så indgribende ting over for danskerne, så har offentligheden brug for at kende baggrunden,” blev det blandt andet sagt fra juryen, da vinderen skulle udpeges.
Juryen har forståelse for, at Sundhedsministeriet midt i en kæmpe krise er presset på ressourcer. Men det er en udfordring, der må og skal løses, efterhånden som det står klart, at krisen trækker ud i årevis – især når krisen får så omfattende og indgribende konsekvenser for danskerne, som coronakrisen gjorde.
”Når man er i en presset situation over så lang tid, så er man nødt til at sætte hensynet til offentligheden i højsædet og afsætte de nødvendige ressourcer. Det er netop i pressede og ekstraordinære situationer, der som med pandemien strækker sig over tid, at offentlighedsloven og idéen med den skal stå sin prøve,” lød det blandt andet fra juryen.
Sundhedsministeriets langsommelige sagsbehandlingstider har også mødt kritik fra Folketingets ombudsmand, Niels Fenger.
Således fastslog han i december 2020 efter en gennemgang, at sagsbehandlingstiderne er bekymrende og i flere tilfælde væsentligt længere end forudsat i lovgivningen, når Sundheds- og Ældreministeriet behandler anmodninger om aktindsigt fra blandt andre journalister.
Ministeriet har også selv for nyligt beklaget de lange sagsbehandlingstider. Det skete i forbindelse med, at Journalisten skrev om en konkret sag.
”Sundhedsministeriet beklager, at der – som følge af ministeriets håndtering af Covid-19-epidemien – har været lang sagsbehandlingstid i forhold til aktindsigtsanmodninger, og at ministeriet ikke har kunnet efterleve offentlighedslovens frister,” lød det i et skriftligt svar fra ministeriet.
Juryen, der har udpeget Sundhedsministeriet til vinder af årets lukkethedspris, bestod af:
Susanne Junker, undersøgende journalist, Fagbladet 3F
Mathias Overgaard, undersøgende journalist, Avisen Danmark
Morten Pihl, undersøgende journalist, Jyllands-Posten
Line Gertsen, undersøgende korrespondent, DR
Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten
De øvrige nominerede til prisen:
Statsminister Mette Frederiksen for manglende svar til pressen på centrale spørgsmål i sagen om slettede sms’er
EU-Kommissionen for hele 831 dages sagsbehandlingstid og en indgriben fra EU-Ombudsmanden, før den imødekom en aktindsigtsanmodning fra journalist Torsten Raagaard fra HK Hovedstaden
Udenrigsministeriet for at mørklægge processen om spørgsmålet på stemmesedlerne, som kunne kaste lys over, hvordan det gik til, at regeringen og ja-partierne bag folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet spillede ud med en stemmeseddel, som ifølge eksperter og målinger sandsynligvis ville favorisere dem selv
Ecco for ikke siden marts at have givet interview til pressen om virksomhedens engagement i Rusland set i lyset af landets invasion af Ukraine, trods utallige forsøg fra bl.a. DR Syd og vært Henrik Kellberg på at få en forklaring.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.