Professor: Virtual reality bliver lige så udbredt som brødristere

Virtual reality bliver hvermandseje, vurderer eksperter. En psykologiprofessor siger: »Alle kommer til at have det om fem år. Men det kommer til at blive ligesom brødristere: Det er ikke sikkert, vi kommer til at bruge det hver dag« 

Albert Rizzo er professor i psykologi og leder af Medical Virtual Reality ved Institute for Creative Technologies på University of Southern California.

Tror du, virtual reality bliver mainstream en dag?

»Alle kommer til at have det om fem år. Men det kommer til at blive ligesom brødristere: Det er ikke sikkert, vi kommer til at bruge det hver dag,« mener han.

Albert Rizzo har forsket i virtual reality siden 90’erne og var med til at producere en af verdens første videoreportager til virtual reality fra et slumkvarter i Los Angeles i 2003. Det skete i forbindelse med et videnskabeligt studie.

Teknologierne smelter sammen

Som Journalisten har afdækket i tidligere artikler, er mediehuse i USA og Danmark i fuld gang med overvejelserne om, hvordan nyheder og fortællinger kan formidles via virtual reality. Og iagttagerne mener ikke, det er et forbigående fænomen. Tværtimod.

Brian Blau overvåger virtual reality-markedet for Gartner, som er et af den globale teknologisektors mest anerkendte analysehuse, med base i USA. Han deler professorens vurdering.

»Oplevelsesteknologien har indtil videre udviklet sig i retning af at blive mere og mere intim. Og hvis vi fortsætter i den retning, kommer vi til et sorround display (altså et display, der omslutter hele synsfeltet, red.),« siger Brain Blau.

Vil virtual reality nogensinde blive mainstream?

»Jeg er overbevist om, at svaret er ja.«

Samtidig understreger han dog:

»Men det kommer ikke til at ske, før vi får et device, der er lige så nemt at bruge som et par solbriller. Vi tror, at du i fremtiden kommer til at have et par briller, der kan gå fra at være transparente til at være ugennemsigtige ved et tryk på en knap – på samme måde som vinduerne i fancy hoteller. Teknologien er der allerede.«

»Når det sker, tror vi, at virtual reality vil smelte sammen med augmented reality.«

Vil blive lige så stort som mobiltelefoner

Med augmented reality henviser Brian Blau blandt andet til Microsofts kommende teknologi Hololens: En transparent brille, der blander 3D-grafik med den fysiske virkelighed direkte i synsfeltet.

Kan virtual reality blive lige så populært som smartphones?

»Der er 2,5 milliarder smartphones i brug i dag. Og det tog omkring 35 år for mobiltelefoner at nå til dét punkt. Men jeg tror ikke, det kommer til at tage så lang tid for virtual reality: Hvis det kommer til at ske, bliver det inden for de næste 5-10 år,« siger Brian Blau.

Der er dog lang vej igen. Indtil videre er der kun solgt omtrent syv millioner virtual reality headsets på verdensplan, oplyser Brian Blau. Men spredningen begyndte også først så småt i 2015.

VR snyder sanserne

Det er velbeskrevet i den psykologiske litteratur, hvordan virtual reality snyder sanserne til at tro, at man er et andet sted.

Effekten optræder selv i primitive computergenererede universer, fortæller professor Albert Rizzo – hvilket kan bevidnes i adskillige brugeruploadede videoer på YouTube.

»Når jeg holder en tale om virtual reality, så er det kun 10 procent af publikum, der har prøvet det. Så jeg lader et headset gå rundt, og så ser du dem tabe kæben,« fortæller Albert Rizzo.

Han vurderer, at teknologien for alvor vil begynde at sprede sig, når de første headsets til spillekonsoller kommer på markedet.

»Sonys system vil være en af de ting, der kommer til at stå højest på børnenes ønskeliste til jul (Sony er på vej med et headset til PlayStation 4, red.). Alle børn kommer til at ville have et. Og alle de forældre, der aldrig har prøvet det, kommer til at sige: ’Hey, lad mig prøve det der’. Og så kommer de til at tabe kæben,« siger han.

»Når spillekonsoller bliver koblet op på virtual reality headsets, og headset’ene kan gå på internettet, så vil vi begynde at bruge dem til nyheder eller til at sætte os ind i vores favoritbiler til Nascar Racing. Vi kommer til at se underholdningskanaler, og der er ingen grund til, at der ikke skulle komme kanaler for journalistik: National Geographic, CNN, Discovery, History Channel og så videre. Det kommer til at ske. Om 10 år vil der være masser af videokanaler til virtual reality, som folk kan abonnere på,« lyder det selvsikkert fra Albert Rizzo.

Gartner: VR vil revolutionere journalistikken

Hos Gartner ser Brian Blau også journalistikken som et af de mest oplagte ’use cases’ for virtual reality.

»Jeg tror afgjort, at journalistik og den større kategori af storytelling gennem billeder vil gå gennem en revolution i de kommende år, på grund af virtual reality,« siger han.

»Men i hele fotografiets historie, i de sidste 185 år, har det altid været fladt og rektangulært. Bortset fra nogle få tilfælde er linserne designet til at gøre verden flad. Det ændrer sig nu med kameraer med flere linser, som kan filme i 360 kameraer, og snart light field-kameraer (en banebrydende ny kamerateknologi, der – modsat nutidens kameraer – også optager lysstrålernes retning, red.). Så jeg tror, at journalister og historiefortællere står over for en kæmpe udfordring: De skal mestre et helt nye medium. Men det er en stor mulighed, og jeg håber, at de vil tage udfordringen op.«

Bør medievirksomheder begynde nu – eller vente, til headset’ene er blevet mere udbredte?

»Jeg synes ikke, journalister skal satse deres karrierer på virtual reality, men jeg synes absolut, det er det rigtige tidspunkt at lære at beherske kameraerne og at udvikle nye storytelling-teknikker på. Men på samme tid ville jeg være forsigtig med: Hvem er publikum? Og hvem skal bruge det?« 

Samtidig vurderer Brian Blau dog, at meget af det nuværende videoindhold til virtual reality simpelthen er for ringe til at overbevise brugerne.

»Der er en masse videoproduktion i 360 grader i dag. Men meget af det er af en forfærdelig kvalitet, på grund af meget komprimerede videostreams. Så for at være ærlig: Hvis ikke det er godt nok, så kommer det til at frastøde folk,« siger han.

0 Kommentarer