
Evan Gershkovich blev i går eskorteret ud af retten i Moskva. Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/Ritzau Scanpix
”Klapjagten på journalister er for alvor gået ind i Rusland.”
Sådan skriver Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, på Twitter, efter at det i går kom frem, at den russiske efterretningstjeneste FSB har anholdt Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich.
Han er blevet anholdt og anklaget for at spionere til fordel for USA’s regering. I en erklæring fra FSB hedder det uden fremlæggelse af beviser, at Gershkovich på opdrag af USA har indsamlet oplysninger om en virksomhed, der indgår i Ruslands ”militære forsvarskompleks”.
Det er anklager, som Wall Street Journal affejer fuldstændigt.
”Wall Street Journal benægter på det kraftigste FSB’s beskyldninger og vil gå efter en øjeblikkelig løsladelse af vores trofaste og dedikerede journalist Evan Gershkovich,” siger avisen.
Også fra officielt amerikansk hold bliver anklagerne mødt med fordømmelse.
”Disse spionage-anklager er latterlige. Det er uacceptabelt, at den russiske regering går efter amerikanske statsborgere. Vi fordømmer anholdelsen af hr. Gershkovich på det kraftigste, siger Det Hvide Hus’ pressesekretær, Karine Jean-Pierre, ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Angreb på pressen
Set fra DJ-formandens stol er der kun én måde at læse anklagerne mod den amerikanske journalist på:
”Anklager om ’fremmede agenter’ bliver brugt mod alle, der ikke er en del af progandakrigen. Oprørende,” skriver Tine Johansen på Twitter.
Rusland indførte i april sidste år, halvanden måned efter invasionen af nabolandet Ukraine, nye visumregler for journalister og diplomater fra ”uvenlige lande”, som Rusland betegner dem. Det betød journalister fra en række europæiske lande, herunder Norge, Schweiz, Danmark, Island og Liechtenstein. Skulle man alligevel formaste sig til at forsøge at bedrive journalistik i landet, risikerer man at blive stemplet som fremmede agenter.
Det amerikanske udenrigsministerium er i kontakt med Wall Street Journal om situationen.
”Vi fordømmer Kremls fortsatte forsøg på at intimidere, undertrykke og straffe journalister og civiles stemmer på det kraftigste,” siger udenrigsminister Antony J. Blinken i en udtalelse.
Organisationen Committee To Protect Journalists fordømmer ligeledes anholdelsen og kræver journalisten løsladt med det samme. Heller ikke her er man i tvivl om, at Rusland har et mål med anholdelsen.
”Ved at anholde den amerikanske journalist Evan Gershkovich har Rusland krydset en grænse og sendt et klart signal til udenlandske korrespondenter om, at de ikke vil gå fri af den igangværende udrensning af de uafhængige medier i landet,” siger Gulnoza Said, der er CPJ’s programkoordinator i Europa og Centralasien.
Vidtrækkende love
Visumreglerne var bare det sidste skud på stammen fra russiske myndigheders side, når det kom til at begrænse presse- og ytringsfriheden i landet.
Det blev også forbudt for medier at bruge bestemte ord – som krig og invasion – til at beskrive Ruslands tilstedeværelse i landet. Det er heller ikke lovligt at bruge andre kilder end officielle russiske myndigheder til at beskrive krigen.
Overtrædelser af de regler kan betyde op til 15 års fængsel, og det har fået flere uafhængige medier til at lukke, fordi de frygter for journalisters sikkerhed.
Langt de fleste udenlandske journalister har da også siden februar 2022 forladt Rusland. Den nu anholdte Wall Street Journal-journalist var en af de få, der var blevet tilbage i landet.
32-årige Evan Gershkovich har tidligere arbejdet som journalist for nyhedsbureauet AFP i Moskva og for det kritiske netmedie Moscow Times og dækker fortsat blandt andet Rusland og Ukraine for Wall Street Journal.
Ruslands regering siger, at anholdelsen er en sag for FSB. Men som Kreml forstår det, er Evan Gershkovich blevet ”taget på fersk gerning”. Det bliver ikke uddybet.
Ifølge Moscow Times, som publiceres uden for Rusland, kan Evan Gershkovich have været i Jekaterinburg for at dække Ruslands krig i Ukraine og den berygtede milits Wagner-gruppen, som er med ved fronten i nabolandet.
Anholdelsen kan ifølge analytikere føre til en fornyet diplomatisk krise mellem USA og Rusland, og det amerikanske udenrigsministerium har udtalt, at det er dybt bekymret over hændelsen og opfordrer endnu en gang amerikanere i Rusland om at forlade landet omgående.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.