Statscensur

Ruslands sidste frie medie sat på pause

Novaja Gazeta indstiller al offentliggørelse, indtil krigen i Ukraine er ovre. Suspendering kommer efter endnu en skriftlig advarsel fra det russiske kommunikationstilsyn

Vinder af Nobels Fredspris, chefredaktør Dmitrij Muratov, sætter sin avis Novaja Gazeta på pause indtil afslutningen af den ”særlige operation på Ukraines territorium”.

Det skriver redaktionen på sin hjemmeside.

Novaja Gazeta er Ruslands førende oppositionsavis, og indstillingen kommer efter endnu en advarsel fra Roskomnadzor, som er det russiske tilsyn af kommunikation, informationsteknologi og massemedier.

Gentagne advarsler fra Roskomnadzor kan betyde, at mediers sendetilladelser og andre licenser inddrages.

I begyndelsen af marts indførte Rusland strenge regler for, hvordan medier må henvise til situationen i Ukraine, og myndighederne indførte fængsel i op til 15 år for medier og personer, der kommunikerer – i den russiske stats øjne – fake news.

Truer frie medier

Roskomnadzor har tidligere blandt andet forbudt Novaja Gazeta og andre medier at bruge ordet ’invasion’ om krigen i Ukraine. Ifølge det norske Dagbladet.no fik Novaja Gazeta mandag en ny skriftlig advarsel fra Roskomnadzor, som truede med at tilbagekalde mediets licens.

I starten af marts kunne Journalisten skrive, at Roskomnadzor inddrog sendelicenser fra to uafhængige medier, Ekho Moskvi og Dostj TV, for at sprede falske nyheder.

BBC’s redaktør i Rusland, Steve Rosenberg, skriver på Twitter, at Rusland langsomt har lukket alle de frie medier ned.

”Jeg lyttede ofte til Ekho Moskvi-radioen. Den lukkede ned. Jeg så Dostj TV. Det lukkede. Jeg læste Novaja Gazeta. Nu har avisen også sat sig selv på pause ”indtil konflikten i Ukraine slutter”. Ruslands sidste, etablerede og uafhængige medie er nu gjort tavs,” skriver han på Twitter.

 

0 Kommentarer