Pressefrihed

Nye regler udelukker danske journalister fra Rusland

”Der kommer de facto ikke rigtig nogen uafhængig og kritisk dækning af Rusland,” siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund

Rusland strammer endnu en gang grebet om journalister og medier i landet og dropper de lempede visumregler, der har været for journalister og diplomater fra ”uvenlige” lande.

Det skriver Moscow Times og Reuters.

De nye regler fremgår af et dekret, der trådte i kraft mandag og gælder for journalister fra en række europæiske lande, herunder Norge, Schweiz, Danmark, Island og Liechtenstein. Skulle man alligevel formaste sig til at forsøge at bedrive journalistik i landet, risikerer man at blive stemplet som fremmed agent.

”Det er sørgeligt, trist og oprørende,” siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund.

”Det betyder velsagtens, at det er så godt som umuligt at komme til Rusland og arbejde som journalist, og at der ikke er nogen øjne og ører, der oprigtigt kan fortælle, hvad der sker i Rusland.”

Holdt i et jerngreb

Visumreglerne er bare seneste skud på stammen fra Kremls side, når det kommer til at begrænse presse- og ytringsfriheden, siden Rusland invaderede Ukraine i slutningen af februar.

Det er blevet forbudt for medier at bruge bestemte ord – som krig og invasion – til at beskrive Ruslands tilstedeværelse i landet. Det er heller ikke lovligt at bruge andre kilder end officielle russiske myndigheder til at beskrive krigen.

Overtrædelser af de regler kan betyde op til 15 års fængsel, og det har fået flere uafhængige medier til at lukke, fordi de frygter for journalisters sikkerhed.

”Det er meget effektivt, hvad der bliver gjort fra Kremls side i forhold til at gøre kritiske røster tavse. Der er en befolkning, som er skræmt, og en opposition, ngo’er, menneskerettighedsorganisationer, journalister, der er gjort tavse, fordi der hænger så voldsomme trusler,” siger Tine Johansen.

”Jeg synes, at det er rigtig sørgeligt for den russiske befolkning, at de er frataget enhver objektiv beskrivelse af, hvad der sker. De er holdt i et jerngreb, og verdenssamfundet bliver heller ikke oplyst om, hvad der sker i Rusland,” tilføjer hun.

0 Kommentarer

Læs også

Statscensur

Ruslands sidste frie medie sat på pause

28. MARTS 2022