
Jyllands-Postens redaktion i Aarhus. Foto: Marie Ravn
Der bliver ikke lagt fingre imellem i den fælles udtalelse, som de ansatte på Jyllands-Posten på et fagligt møde tirsdag eftermiddag besluttede at sende til avisens chefredaktion.
I udtalelsen udtrykker medarbejderne dyb bekymring og forundring over den sparerunde, som Jyllands-Postens ledelse tirsdag præsenterede dem for.
”En ny sparerunde kun 10 måneder efter den forrige afdækker et totalt ledelsessvigt både i JP- og koncernledelsen. De seneste måneders limbo har både været opslidende og afdækket en dysfunktionel ledelse uden plan, retning eller den fornødne digitale strategi,” skriver medarbejderne.
Sparerunden på Jyllands-Posten er den største i nyere tid og vil ifølge udspillet fra ledelsen ramme op mod hver tredje redaktionelle medlem på avisen.
Hvor er den digitale plan?
Jyllands-Postens ledelse har lagt op til, at der i alt skal nedlægges op mod 25 redaktionelle stillinger.
Dertil kommer de 12-13 ansatte, som i dag arbejder i Jyllands-Postens sekretariat, der som en del af sparerunden skal udliciteres til virksomheden Wunderkind.
Det sker ifølge ledelsen som et led i at gøre Jyllands-Posten til et 100 procent digitalt newsroom, hvor journalistikken og ikke papiravisen er i centrum.
Men for medarbejderne er det svært at få øje på, hvad ledelsen vil gøre for at sætte skub på den digitale transformation af Jyllands-Posten.
”Trods års verbale tilløb har vi endnu til gode at kunne identificere en egentlig digital strategi. Efter dagens dystre udmelding fra chefredaktionen er det stadig umuligt at skimte en reel digital plan. Alligevel havner regningen hos medarbejderne på redaktionen. Det vidner om en ledelse, der har mistet kontakten til de publicistiske rødder,” skriver de.
De udtrykker desuden hård kritik af, at udflytningen af sekretariatet fremstår som en ideologisk manøvre, man ellers kun ser i kapitalfonde.
”Det er beskæmmende, at JP- og koncernledelsen med nedlæggelsen af sekretariatet er klar til at hælde årtiers JP-dna ud med badevandet uden effektivt at afsøge andre løsninger,” lyder det i udtalelsen.
Sker for sent
Jyllands-Postens konstituerede ansvarshavende chefredaktør, Marchen Neel Gjertsen, har i en pressemeddelelse forklaret, at de har været for langsomme til at udvikle den digitale forretning og dermed fremtidssikre journalistikken.
I et interview med Journalisten siger hun desuden, at udflytningen af papiravisen kommer for sent.
Men hun vil endnu ikke sætte ord på, præcis hvordan indretningen af Jyllands-Posten skal være fremover. I løbet af de næste 14 dage er hendes hovedfokus at få forhandlet afskedigelser og fratrædelser på plads.
”Jeg må bede om folks forståelse for, at vi skal gøre det rigtige. Så vi ikke står her igen om et halvt eller et helt år,” siger Marchen Neel Gjertsen.
Her er udtalelsen fra DJ-medlemmerne på Jyllands-Posten og Finans:
Det er med dyb bekymring og forundring, at vi i Journalisternes Faglige Gruppe bliver mødt med den største sparerunde i nyere tid udløst af jagten på et øget overskud til koncernen.
En ny sparerunde kun 10 måneder efter den forrige afdækker et totalt ledelsessvigt både i JP- og koncernledelsen. De seneste måneders limbo har både været opslidende og afdækket en dysfunktionel ledelse uden plan, retning eller den fornødne digitale strategi.
Trods års verbale tilløb har vi endnu til gode at kunne identificere en egentlig digital strategi. Efter dagens dystre udmelding fra chefredaktionen er det stadig umuligt at skimte en reel digital plan.
Alligevel havner regningen hos medarbejderne på redaktionen. Det vidner om en ledelse, der har mistet kontakten til de publicistiske rødder.
Spareøvelsen bygger på skøn og mavefornemmelser til en fremtid, som ingen kender. Derfor risikerer kolleger helt unødigt at blive ofret. Endda på et tidspunkt, hvor besparelser og fyringer fra sidste efterår endnu ikke er slået fuldt igennem i regnskabet.
Den nye spareplan lægger op til at skære så dybt blandt redaktionelle kolleger, at det truer det produkt, som Jyllands-Posten og Finans lever af. I det lys er de bebudede besparelser uforståelige.
En udflytning af sekretariatet fremstår som en ideologisk manøvre, man ellers kun ser i kapitalfonde. Det er beskæmmende, at JP- og koncernledelsen med nedlæggelsen af sekretariatet er klar at hælde årtiers JP-dna ud med badevandet uden effektivt at afsøge andre løsninger.
Vi kræver, at vores tillidsfolk får en redegørelse om besparelserne og udflytningen af sekretariatet. Samtidig kræver vi, at ledelsen tager ansvaret på sig ved at sikre kolleger, som nu tvinges væk fra JP, økonomisk bedst muligt med rimelige fratrædelsesvilkår. Ligesom forhandlingerne med ledelsen og vores tillidsfolk skal føre til, at vi reducerer sparekravet mest muligt.
Den Journalistiske Gruppe på Jyllands-Posten
Aarhus, den 12. september 2023
Opdateret kl. 09.08: Citater fra interview med Marchen Neel Gjertsen er tilføjet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.