
Foto: Brian Karmark/JP Politikens Hus
Det er ikke kun medarbejderne på Jyllands-Posten, der har fået sig en grim overraskelse med den sparerunde, der blev meldt ud i går, og som kommer til at betyde, at et stort antal medarbejdere skal forlade mediet.
Det samme har Marchen Neel Gjertsen, der blev konstitueret som ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten i august, efter at forgængeren, Jacob Nybroe, blev opsagt.
”Det er helt naturligt, hvis mange medarbejdere er chokerede over, hvor ringe økonomisk forfatning vores avis er i,” siger hun og tilføjer:
”Jeg har også selv været overrasket over, hvor dystre de her tal er. Skulle vi have gjort noget før? Det skulle man nok.”
Ledelsen på Jyllands-Posten har gennem den seneste tid ikke lagt skjul på, at der skal spares penge på Jyllands-Posten, der fremover skal have færre medarbejdere. De konkrete tal blev så lagt frem i går. Her fortalte ledelsen, at der skal spares syv-otte procent på budgettet, og at avisens sekretariat skal overdrages til Wunderkind. Derudover skal et ”tocifret antal” medarbejdere sige farvel til deres arbejdsplads.
Tillidsrepræsentant Michael Stenvei fortalte i går, at der er lagt op til, at op mod 25 redaktionelle medarbejdere forsvinder, mens de 12-13 DJ-medlemmer i sekretariatet kommer derudover.
10 måneder siden sidste fyringsrunde
Det er bare 10 måneder siden, at Jyllands-Posten som en del af en større sparerunde i hele JP/Politikens Hus sidst skilte sig af med medarbejdere. Derfor vækker det også harme blandt medarbejderne, at der allerede skal afskediges på redaktionen igen.
Ifølge Marchen Neel Gjertsen skyldes de nye besparelser, at markedet har udviklet sig værre end frygtet, særligt på printannoncer.
”Så vores estimat har vist sig ikke at holde. Vi har også haft en ambition om, at vores digitale omsætning skulle følge med op, primært på digitale abonnenter, men også digitale annoncer. Derfor har vi den meget svære situation, at man ikke har fået det digitale løft med, mens avisen er gået nedad.”
”Modsat sidste år erkender vi nu, at der er nogle strukturelle udviklinger, danske medier står over for generelt. Og vi har ikke været hurtige nok til at rykke os digitalt,” siger hun.
Medarbejderne på Jyllands-Posten har udtalt kras kritik af, at ledelsen på Jyllands-Posten har valgt at overdrage avisens sekretariat til Wunderkind.
”En udflytning af sekretariatet fremstår som en ideologisk manøvre, man ellers kun ser i kapitalfonde. Det er beskæmmende, at JP- og koncernledelsen med nedlæggelsen af sekretariatet er klar at hælde årtiers JP-dna ud med badevandet uden effektivt at afsøge andre løsninger,” skriver den journalistiske medarbejdergruppe i en udtalelse til ledelsen.
Skulle være sket før
Men set med Marchen Neel Gjertsens øjne er udflytningen det rigtige at gøre og noget, som skulle være sket for længst.
”Når jeg synes, det er vigtigt at flytte printavisen ud, er det, fordi den er enormt styrende for måden, vi arbejder på. Den styrer vores formater, deadlines og arbejdsgange. Dens sektioner spiller ind, når vi overvejer, hvor meget der er plads til. Der er rigtig meget kreativitet forbundet med printavisen,” siger hun.
Hun understreger, at udflytningen intet har at gøre med, at nogen printredigerende ikke skulle have været gode nok til deres arbejde.
”Men vi skal et sted hen, hvor printavisen ikke fylder noget, når vi går på arbejde. Det er indholdet, der skal fylde, og det er det, vi skal bruge energi på. Den primære indgang til os skal være digital,” siger Marchen Neel Gjertsen.
Jyllands-Posten skal fortsat være stærk på det internationale og på erhverv og skal i højere grad udmærke sig til lyd og de digitale formater.
”Så jeg tror personligt, at vi har taget et vigtigt skridt i den rigtige retning i dag ved at sige, at den skal laves et andet sted. Det skridt skulle også være taget for længe siden,” siger Marchen Neel Gjertsen.
Marchen Neel Gjertsen vil ikke på nuværende tidspunkt forholde sig til, hvorvidt der er de nødvendige kompetencer på redaktionen til den digitale udvikling, ligesom hun heller ikke ønsker at udtale sig om, hvorvidt der er noget, der skal laves mere eller mindre af. Det bliver først, efter at forhandlingerne mellem ledelse og tillidsrepræsentanter om fratrædelser er overstået om 14 dage.
”Det er også en af de sværeste dage, jeg har haft i mit job. På den anden side af de her 14 dage er det en kæmpe ledelsesopgave at skabe en retning for Jyllands-Posten.”
”Det er indholdet, der først og fremmest er det, vi lever af og er sat i verden for. Det skal være fuldstændigt tydeligt, hvor vi skal hen. Den opgave tager vi på os, men ikke samtidig med, at folk skal tage stilling til, om de skal tage en frivillig fratrædelse,” siger hun.
Tillidsspørgsmål
I udtalelsen fra medarbejderforeningen kalder de redaktionelle medarbejdere det ”et totalt ledelsessvigt i både JP- og koncernledelsen”, at en ny sparerunde rammer allerede 10 måneder efter den seneste.
”De seneste måneders limbo har både været opslidende og afdækket en dysfunktionel ledelse uden plan, retning eller den fornødne digitale strategi,” skriver medarbejderne i udtalelsen.
Marchen Neel Gjertsen erkender, at der er et spørgsmål om tillid, der skal adresseres.
”Vi har for nylig været igennem en runde, og der er et stort tillidsspørgsmål mellem os og medarbejderne, der handler om, hvorfor vi ikke bare siger, hvad vi vil, og kommer i gang med at gøre det. Men det er nødt til at være på den anden side af de 14 dage,” siger hun og tilføjer:
”Jeg må bede om folks forståelse for, at vi skal gøre det rigtige, så vi ikke står her igen om et halvt eller et helt år. Jeg ser frem til de forhandlinger, for jeg vil gerne lytte til, om vi kan gøre det klogere og skabe mest mulig tryghed for de medarbejdere.”
Ledelsen på Jyllands-Posten gjorde det i går klart for medarbejderne, at de er villige til at indgå aftaler om frivillige fratrædelser, og at der skal meget til, før ledelsen afviser sådan et ønske.
De 12-13 medarbejdere på DJ-overenskomst i sekretariatet har fået at vide, at de skal overdrages til Wunderkind, hvis de ønsker det.
”Hvis man hellere vil fratræde på Jyllands-Posten, er det også en mulighed. Der kan være nogen, der ikke kan se sig selv i det nye. Det har jeg lyttet mig til kan være et ønske. Og så er der nogen, der kan tilbydes fortsat at være på JP i en særlig funktion som bindeled mellem JP og Wunderkind,” siger Marchen Neel Gjertsen.
Hun udtrykker samtidig forståelse for, at medarbejderne er frustrerede.
”Det er naturligt, at mange er berørt af det. Selvfølgelig kommer det som et chok. Ellers var der noget i vejen,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.