Jordskælvet i Haiti risikerer at udslette medierne

Langtidsskaderne efter jordskælvet i Haiti er så omfattende, at de risikerer at udslette hele mediebranchen. Det fortæller International Media Supports udsendte, Anne Poulsen, der netop er vendt hjem.

Langtidsskaderne efter jordskælvet i Haiti er så omfattende, at de risikerer at udslette hele mediebranchen. Det fortæller International Media Supports udsendte, Anne Poulsen, der netop er vendt hjem.

Det er nu næsten en måned siden, at jordskælvet ramte Haiti. Foreløbig har det kostet mindst 230.000 haitianere livet og samtidig har Røde Kors vurderet, at omkring tre millioner mennesker er blevet mærket af skælvet.

Men udover de uoverskuelige menneskelige katastrofer, så betyder jordskælvet tillige, at den haitianske mediebranche nu ligger ruiner.

Det beretter Anne Poulsen, der er konsulent for IMS – International Media Support – og som netop er vendt hjem til Danmark efter tre uger i landet.

"For aviser, radiostationer og journalister truer langtidsskaderne efter jordskælvet med at udslette en hel branche," fortæller Anne Poulsen.

Under flere besøg i distrikterne udenfor hovedstaden Port-au-Prince, har hun set meget og talt med mange, og med sit mangeårige kenskab til Haiti er hun ikke i tvivl om katstrofens vidtrækkende konsekvenser:

"Al forretningsliv er gået i stå. Det er dårlig nyt for alle, men ikke mindst medierne, som henter penge til journalisternes løn gennem annoncering fra firmaer og forretninger. Rigtig mange journalister og medieejere, som vi mødte i Haiti, står overfor at skulle fyre deres medarbejdere – og det er altså folk, som i forvejen har mistet alt," siger Anne Poulsen.

Den dobbelte tragedie er, fortæller hun, at der er et enormt behov for journalisternes ekspertise til at formidle vigtige informationer om hvor folk kan hente hjælp fra de internationale hjælpeorganisationer.

Derfor arbejder IMS på at etablere et center, hvor lokale journalister kan hjælpe de humanitære hjælpeorganisationer med at producere og sprede de livsvigtige nyheder.

Et velfungerende kommunikationsnet kan blive afgørende for hjælpearbejdet i det hele taget men ikke mindst nu, hvor den årlige regnsæson står for døren.

Trods den tragiske situation, så er der ifølge Anne Poulsen en fantastisk selvopholdelsesdrift blandt haitianerne:

I byen Petit-Goave, som var en af de hårdest-ramte byer i Haiti, mødte hun og IMS-teamet journalister fra 15 radiostationer, som har etableret et radiostudie i bagagerummet på en bil, hvorfra alle stationer kan udsende vigtige oplysninger til byens borgere om, hvor der er hjælp at hente, advarsler om nye jordskælv og så videre.

Læs her Anne Poulsens seneste reportage om mediesituationen i Haiti på IMS' hjemmeside: Solidarity between professionals in Haiti

0 Kommentarer