Hvorfor er der så få kvindelige bladtegnere?

23 medlemmer af Danske Bladtegnere er kvinder. Formanden fortæller, at der kun er fire i den amerikanske søsterforening. Ny udstilling i København skal sætte fokus på kvindelige bladtegnere. Se tre af tegningerne her

Der er ikke mange kvindelige bladtegnere i verden. Men i Danmark er der usædvanligt mange, og de bliver i disse dage hyldet ved en udstilling i Talktown på Vesterbro i København.

Talktown arrangeres i anledning af det danske værtsskab for den internationale ligestillingskonference We Deliver.

Udstillingen viser tegninger fra 18 kvindelige danske bladtegnere. I alt er der 67 medlemmer af Danske Bladtegnere, hvoraf 23 er kvinder, fortæller formand Lars Refn.

Faget har ændret sig

Han mener, en af forklaringerne på, at så mange kvinder er blevet en del af foreningen, er, at man har gjort definitionen på en ”bladtegner” bredere. Han peger på Stine Spedsbjerg, som i dag får overrakt prisen som Årets Bladtegner, som et godt eksempel.

»Vi har nok redefineret vores fag. Da foreningen blev stiftet for 80 år siden, var det tegnerne ansat på dagblade. I dag har mediebilledet åbnet sig, og Stine er et rigtig godt billede på det. Hun har vist vejen ved at skabe sit eget medie med sin blog på nettet.«

Stine Spedsbjerg laver tegnebloggen stinestregen.dk og har netop udgivet en bog med tegnede postkort-digte.

Fire kvinder hos amerikanske bladtegnere

Men i resten af verden er der ikke mange kvindelige bladtegnere. Lars Refn fortæller, at der i USA eksempelvis kun er fire kvindelige medlemmer af bladtegnernes forening.

Udstillingen er et forsøg på at vise den store mangfoldighed, der kan komme ud af, at der også er kvindelige bladtegnere.

»Der er mange forklaringer på, at der er så få kvindelige bladtegnere. Et klassisk argument er, at der i forvejen er flest mænd, og mænd ansætter mænd. Et andet argument er, at forskellige samfunds syn på humor og satire skal udvikle sig, så der også er plads til den tilgang, som kvinder har.«

Ligestilling er »en ustoppelig kraft«

Lars Refn er dog overbevist om, at der vil blive flere kvindelige bladtegnere.

»Jeg tror i det hele taget, at samfundet bliver mere mangfoldigt i disse tider. Det samme gælder kvindernes ligeberettigelse. Det er en ustoppelig kraft.«

Han fremhæver også et godt eksempel fra udlandet, tunesiske Nadia Khiari. Hun tegner under pseudonymet Willis from Tunis i et univers, hvor hun karikerer politikere og magthavere som katte.

»I det katteunivers fortæller hun historien om revolutionen i Tunesien, og hvad der sker i dag. Hun er et godt eksempel på, at kvinder kan noget andet end mænd. Det er hverken bedre eller dårligere, men det er noget andet. Willis from Tunis har en anden tilgang til emnerne, end hendes mandlige kolleger har, og det giver faget større bredde.«

Lars Refn fortæller, at Dansk Journalistforbund overvejer at få udstillingen spredt til fx lokale kredse, så den kommer bredt ud til medlemmerne.

 


Illustration: Stine Spedsbjerg


Illustration: Gitte Skov

Illustration: Mia Mottelson

 

1 Kommentar

Christian Vangsø Bentsen
19. MAJ 2016
"Men i resten af verden er
"Men i resten af verden er der ikke mange kvindelige bladtegnere. Lars Refn fortæller, at der i USA eksempelvis kun er fire kvindelige medlemmer af bladtegnernes forening."

Holy shit en dum udtalelse. Få det dog rettet. Det er muligt en eller anden forening blot har 4 kvindelige medlemmer men i USA er det nok omkring 50/50 på bladtegnersiden. (Jeg har selv brugt flere af dem og de krydsfikserer mellem stater såvel som medier)