Husker du? Radio24syvs historie, som vi fortalte den

Husker du, da Mads Brügger blev fyret? Eller da Politiforbundets formand boykottede radioen? Tag på tidsrejse i Radio24syvs historie – som Journalisten har dækket den. Fra kanalen gik i luften, over radiomonsteret Kirsten Birgits fødsel til René Fredensborgs skandaleombruste exit

”Radioen har givet lytterne et væld af oplevelser. Rejsen slutter til oktober. Berlingske Media har besluttet ikke at genansøge om at drive den fjerde radiokanal.”

Sådan lød beskeden tidligere i dag fra Radio24syvs ejer Berlingske Media. Koncernen har besluttet ikke at genansøge om at drive den fjerde radiokanal, når den nuværende sendetilladelse udløber 31. oktober. Dermed slutter otte års mediehistorie.

Med sine markante værter og stilen som mediebranchens frække dreng i klassen har Radio24syv fra første sendedag været leveringsdygtig i gode historier til Journalistens spalter. Vi har i dagens anledning samlet en række af dem her.

Flyvende fra start

Radio24syv gik i luften 1. november 2011. Samme dag var der rosende ord fra en af den nye kanals konkurrenter:

”Jeg kunne ikke have gjort det bedre selv,” sagde Radio 100-chef Jim Receveur om 24syvs første dag i æteren.

Også P1-journalist Bille Sterl mente, der havde været god radio på første sendedag, blandt andet i kraft af en rasende lytter.

”Men jeg synes ikke, 24syv har fundet deres egen lyd endnu,” mente hun.

Ud og ind med Mads Brügger 

Allerede et år efter at kanalen var gået i luften, meldte første store skandale sig. 12. november 2012 blev daværende kanalchef – nuværende programchef – Mads Brügger kaldt ind på direktør Jørgen Ramskovs kontor.

”Det her bliver et rigtigt møgmøde,” indledte Ramskov mødet, der resulterede i, at Mads Brügger blev fyret.

Men allerede 32 dage senere var han ansat igen. Og chefredaktør Suzanne Moll forlod radioen i stedet. Her kan du læse historien bag det kaotiske forløb, der bundede i en konflikt mellem det seriøse og det skæve.

Exit Fredensborg

Men Mads Brügger er ikke den eneste markante personlighed, der har forladt Radio24syv efter et ubehageligt møde på direktørens kontor.

I juni 2018 blev vært René Fredensborg bortvist fra Radio24syv, fordi han havde plantet narko i en autocamper, som en kollega kørte via Sverige til Bornholm.

”René har foretaget sig noget, der er uden for kategori ukollegialt,” sagde Jørgen Ramskov i september til Journalisten.

Det gjorde han i forbindelse med et større interview med René Fredensborg, som Journalisten havde mødt i hans eksil på Filippinerne til en snak om, hvad der egentlig skete den dag i juni – og hvad der ellers er hændt i det renefredensborgske liv.

”Jørgen er ude i et ynkeligt forsøg på at fralægge sig ansvaret,” sagde Fredensborg blandt andet i interviewet, der kan læses her.

Kristoffer Eriksen stoppede i protest

Smækket med døren blev der i noget mindre skala, da tidligere Radio24syv-vært Kristoffer Eriksen i november 2017 forlod radioen.

Kristoffer Eriksen skulle i forvejen været stoppet på Radio24syv ved årets udgang for at blive vært på DR-programmet ‘Detektor’. Men han stoppede før tid i protest over, at radioen havde givet en undskyldning til Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i en sag om en strid mellem ham og Eriksen.

Politiforbundets formand havde boykottet Radio24syv, efter at Eriksen havde kaldte ham ”patetisk” og ”fuld af løgn”. Også Venstres Jakob Ellemann-Jensen har tidligere boykottet stationen i otte måneder.

Men over for Journalisten kaldte daværende nyhedschef Simon Andersen konflikterne ”krigsskader” og forsvarede Radio24syvs linje, hvor journalisterne har klare holdninger og gerne kritiserer kilderne og koldkalder politikere.

Siden er Kristoffer Eriksen vendt tilbage til Radio24syv, hvor han i dag giver den ”fuld balalajka” som nyhedschef.

Portrættet af Kirsten Birgit

En anden radiopersonlighed, som det i dag er svært at komme uden om, når talen falder på Radio24syv, er seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra satireprogrammet ‘Den Korte Radioavis’.

Programmet gik i luften i februar 2015, og året efter portrætterede Journalisten den slagkraftige seniorkorrespondent og manden inde i Kirsten Birgit, Frederik Cilius. Han ser hende selv som et sandhedsvidne:

”Som almindelig journalist kan du ikke sige, at en minister er korrupt eller kendte til tortur. Vandene er så mudrede, at der sjældent er rigtige journalister, som vil kunne dokumentere sådanne påstande. Kirsten Birgit siger nogle helt vanvittige ting, men nogle gange er det, hun siger, rigtigt. Det er befriende og vigtigt.”

Radiobøffer og strømsvigt

Og så er der alle de andre små historier fra Radio24syvs historie. Heriblandt kan nævnes:

Dengang Radio24syvs politiske reporter Brian Weichardt meldte sig ind i Venstre for at få et kritisk interview med partiets spidskandidat til kommunalvalget i København om hendes gratis lån af lokaler til sit bryllup.

Dengang en journalist på radioen blev politianmeldt for at misbruge en anden persons NemID i forbindelse med research til historie.

Dengang nyhedsvært Kristian Danholm afviklede en komplet mislykket nyhedsudsendelse, og dengang strømmen gik, så ikke engang kaffemaskinen virkede.

Om lidt bliver her stille

Men efter 31. oktober i år er det altså slut med Radio24syv.

Allerede inden det i dag stod klart, har radioens ledelse med fastholdelsesbonusser til udvalgte medarbejdere og chefer forsøgt at undgå, at folk søger væk i kanalens sidste tid. Det mødte kritik fra tillidsmanden.

”Det rammer den holdånd, der ellers præger stemningen herinde, rigtig hårdt. Mange føler sig demotiverede i forhold til deres arbejde,” sagde hun i februar i år til Journalisten.

Mens kanalens fremtid endnu var uvis, talte vi også med tre medarbejdere, der havde været med fra starten. Det skete under overskriften ”Radio24syv – om lidt bliver her (måske) stille”.

Med dagens nyhed, kan det ”måske” streges.

 

 

 

0 Kommentarer