
Erfaringerne viser, at det giver DR Nyheder et klart tab i trafik, når brugerne ikke kan sige deres mening. Foto: Sara Galbiati (red. Jo)
Opslag på sociale medier er en vigtig kilde til trafik for mange nyhedsmedier.
Men kommentarerne under opslagene er også en kilde til frustration og bekymring på grund af debatter, der i mange tilfælde løber helt af sporet.
Nu har DR Nyheder truffet det klare valg fremover at lukke kommentarfeltet på alle historier, der bliver delt på Facebook. Samtidig er det slut med at tilpasse indholdet for at få størst mulig rækkevidde på sociale medier.
Ledende redaktionschef i DR Nyheder Anders Emil Møller forklarer, at lukningen af kommentarfelterne er et skridt i retning af mere fokus på DR’s egne platforme.
”Vores ambitionen er at bruge vores journalistiske kræfter på at producere indhold på vores egne platforme og ikke indhold eller aktiviteter på Facebook,” siger han.
Ændringerne forventes at blive rullet ud i næste uge.
”Vi lukker for kommentarfelterne, og vi ikke kommer til at lave indhold specifikt til Facebook eller andre sociale medier,” siger han.
Lukningen gælder Facebook-opslag fra DR Nyheder og DR Politik, mens Facebook-siderne fra Sport, Vejr og de ni distrikter ikke er omfattet.
Kommentarerne er blevet grovere
Anders Emil Møller forklarer, at DR Nyheder ”hjertens gerne” vil have den trafik, som opslag på sociale medier trækker ind på dr.dk.
Men det skader DR’s publicistiske omdømme, at debatniveauet under artiklerne ofte er af meget lav kvalitet.
”Problemet er, at mængden af grove kommentarer er steget, og det er grovheden af kommentarerne også.”
Så trods de mange gode reaktioner fra danskerne er det samlede indtryk, at det afsporer for meget, forklarer han.
”Der bliver skrevet ting, som vi ikke ville tolerere andre steder på vores egne platforme, og det kan næppe kaldes debat,” forklarer Anders Emil Møller.
En analyse fra Institut for Menneskerettigheder viste i juni 2022, at debatterne på Facebook slet ikke afspejler befolkningens holdning, fordi flertallet af danskerne afholder sig fra at blande sig på grund af tonen.
Også mange sårbare kilder afholder sig fra at optræde i medierne. Samtidig oplever mange journalister at blive hængt ud og svinet til.
Anders Emil Møller siger, at DR Nyheders troværdighed i høj grad hviler på relationen til kilderne. ”Det er et kardinalpunkt i at bedrive journalistik at beskytte sine kilder. Det vil vi gerne værne yderligere om ved at lukke for kommentarsporene,” siger han.
Kaldt luder i kommentarspor
For nylig sagde P3-værterne Kathrine Abrahamsen og Mathias Helt til Journalisten, at DR burde lukke kommentarfelterne, fordi mediehuset alligevel ikke har kræfter nok til for alvor at forsvare sine værter og medvirkende.
”Argumentet imod er altid, at det jo hindrer den demokratiske samtale og debat. Men det har altså ikke noget med demokratisk debat at gøre, at nogen kalder mig en luder i et kommentarspor,” siger Kathrine Abrahamsen.
Anders Emil Møller forklarer, at DR Nyheder i løbet af året har afprøvet forskellige modeller, hvor kommentarfelterne for eksempel er blevet lukket 24 timer efter publiceringen af artiklen.
I andre perioder har DR Nyheder eksperimenteret med at lukke kommentarfelterne i flere dage.
Trafikken falder
Erfaringerne viser, at det giver et klart tab i trafik at fratage brugerne muligheden for at sige deres mening.
”Der har været masser af trafiktab. Nogle gange kunne vi se det med det samme, andre gange kom faldet med nogle ugers forsinkelse.”
Er I parate til at tage hvilket som helst tab?
”Ja. Vores fokus er først og fremmest at opfylde vores mission som publicister, og vi tror, at det kan betale sig i længden.”
Lukningen af kommentarsporene blev meldt ud i forbindelse med præsentationen af DR’s nye strategi i denne uge.
Anders Emil Møller siger, at DR Nyheder kommer til at spare ressourcer især på moderation på sociale medier.
”Men idéen er, at pengene skal bruges på noget andet. Det her handler ikke om en besparelse,” forklarer han.
Målet er ikke rækkevidde på SoMe
Sammen med lukningen af kommentarfelterne følger også et fokusskifte, hvor DR Nyheder holder op med at tilpasse sig de sociale mediers skiftende logikker.
”Der sker hele tiden ændringer i algoritmerne, der betyder, at den ene dag får videoer af en bestemt længde meget trafik. Dagen efter er det noget andet,” siger han.
Det smitter af på indholdet, hvis journalisterne skal søge at tilpasse historierne til algoritmerne, og det bør det ikke gøre. Så nu stopper DR Nyheder med at redigere indholdet til sociale medier, forklarer han.
”Når fokus er at gøre det så godt som muligt på sociale medier, giver det en skævvridning i forhold til vores opgave. Vores opgave er ikke at gøre det godt på sociale medier. Vores mission er publicistisk,” siger Anders Emil Møller.
Hvis I lukker for kommentarfelterne, hvordan vil I så lade brugerne komme til orde og holde gang i den offentlige debat?
”DR Nyheder er i første omgang fokuseret på at lave indhold, og et sociale medie, hvor man kan skrive en kommentar, er ikke det samme som en debat. Det er ikke en given opgave for en nyhedsorganisation at drive den debat på en fremmed platform.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.