»Det er godt at vide, hvad der kan få en historie til at eksplodere«

Hun var engang på Politiken, men er nu på ottende år i kommunikationsbranchen. Trine Maria Ilsøe er i dag pressechef i Københavns Kommune. »Jeg overvejer at vende tilbage til journalistik, når jeg er færdig her«


Foto: Jens Dresling

For journalist Trine Maria Ilsøe var det en tilfældighed, der i 2008 fik hende til at skifte Politikens krimiredaktion ud med et job som kommunikationsrådgiver i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Hendes interesse for stofområdet gjorde det svært at sige nej, da chancen bød sig.

»Det var ikke længere en strategisk overvejelse, at jeg skulle skifte til kommunikationsbranchen. Det var mere noget, jeg faldt ind i. For mig var det meget emnet, der trak, og hvis nogle andre havde ringet, så tror jeg ikke, jeg var skiftet,« fortæller Trine Maria Ilsøe.

Fristelsen for stor

Efter at være blevet tilbudt jobbet hos PET skulle Trine Maria Ilsøe bruge en uge til at overveje, om hun skulle sige ja. En stilling hos PET ville betyde, at hun definitivt lukkede døren for igen at vende tilbage som krimijournalist på et senere tidspunkt.

Det endte med, at fristelsen blev for stor. Og siden er hun blevet i kommunikationsverdenen. Hun har været pressechef for Socialdemokraterne, særlig rådgiver for daværende justitsminister Morten Bødskov – og er i dag pressechef i Københavns Kommune.

Og dermed er hun en del af en forskydning mellem fagene journalistik og kommunikation.

Flere end 900 DJ-medlemmer – langt overvejende uddannede journalister – er aktuelt ansat i kommunikationsstillinger på offentlige overenskomster.

Og DJ vurderer, at omkring 800-900 medlemmer – igen, langt overvejende uddannede journalister – i dag er ansat i private kommunikationsstillinger.

Begge tal er i vækst.

Parallelt med den udvikling viser Journalistens analyse af DJ’s lønstatistik, at der i perioden 2007 til 2014 er ansat 500 færre DJ-medlemmer på landets aviser.

Skal ikke stoppe historier ned i halsen

Trine Maria Ilsøes baggrund som journalist gav hende fordele i kommunikationsarbejdet.

»Det er godt at vide, hvor en historie er på vej hen, og hvad der kan få den til at eksplodere. Det har man som journalist en grundfølelse af. I forhold til de mere proaktive sager ved jeg, at man ikke skal stoppe historier ned i halsen på journalister. Og så har jeg respekt for, at journalister bare gør deres job, når de skriver kritisk om den, jeg arbejder for,« fortæller Trine Maria Ilsøe.

Har du et bud på, hvorfor det er blevet mere attraktivt for journalister at arbejde med kommunikation?

»Jeg tænker, at det kan handle om selve mediebranchens udvikling. At tempoet er skruet op, og at konkurrencen er virkelig hård hele tiden. Jeg har også nogle gange tænkt, at journalistbranchen er svær at blive gammel i på grund af den evige kamp om bylines,« siger Trine Maria Ilsøe.

Risikerer at tabe gejst

Trine Maria Ilsøe vurderer også, at der er blevet mindre plads til at specialisere sig på dagbladene i dag i forhold til tidligere. Hvis man får lov til kun at arbejde med ét enkelt stofområde, er man en meget privilegeret journalist, mener hun.

»Tidligere var der mange, der sad i bobler og skrev om krimi, erhverv eller arbejdsmarked. I dag er mange journalister generalister. Den ene dag rapporterer du om kampe i Syrien og den anden dag om et nyt udspil til banker. I den udvikling risikerer man at tabe noget gejst hos de journalister, der værner om at formidle inden for et stofområde,« mener Trine Maria Ilsøe.

Overvejer at vende tilbage til journalistik

Hun har dog allerede besluttet, at jobbet i Københavns Kommune er hendes sidste kommunikationsjob. Da Morten Bødskov forlod posten som justitsminister, gik Trine Maria Ilsøe med ham. De efterfølgende to måneder uden arbejde fik hende til at tænke over sit fremtidige karriereforløb.

»Der er meget, jeg ikke gider kommunikere, og som ikke vil kunne give mig et drive. Der, hvor jeg arbejder nu, kan jeg se, at jeg gør en forskel for borgere. Det har jeg fundet en glæde ved. Men jeg ved, at mit nuværende job har en årrække i sig, og så vil jeg ikke være sulten på det mere. Så jeg overvejer at vende tilbage til journalistik, når jeg er færdig her,« fortæller Trine Maria Ilsøe.

 

I denne serie skildrer Journalisten både det pressede liv på aviserne, hvor der skæres stillinger, og de nye jobmuligheder for uddannede journalister i kommunikationsbranchen. Dette er syvende artikel i serien. Du kan læse de tidligere artikler i serien her:
Journalister indtager kommunikationsjobs
Analyse: Avisernes nyhedskæde svækket – 500 færre DJ-medlemmer
Aviserne har muskelsvind
Tabloid-aviser: Vi er færre folk om flere platforme
Regionalt mediehuse: Vi laver kun indholdet én gang
»Jeg har oplevet journalister bare har planket en pressemeddelelse uden at behandle den«

0 Kommentarer