Knud Meldgaard har en fortid som restaurationskonge, har arbejdet i mediebranchen siden 60'erne og gik i sin tid i byen med kunstnere og mediefolk på den såkaldte dødsrute i København K. Her er han fotograferet til DSB's magasin Ud & Se. Foto: Jasper Carlberg

i

Den sidste gentleman: ”Jeg bliver tilbudt fisse og kaffestel, det er rablende sindssygt”

”Den helt, vi ikke vidste, vi havde brug for.” Redaktøren Knud Meldgaard fra magasinet Transeuropa har taget coronapressemøderne med storm. Her er historien om den fallerede restaurationskonge, der til sine sidste dage vil være håbløst forelsket i papiravisen

”Det er Meldgaard!” lyder det skrattende i røret.

Ingen grund til at spilde tiden med et fornavn. Det er selvfølgelig Knud Meldgaard i egen høje person, der er i den anden ende. Ingen ringere.

”Jeg skal lige have høretelefoner i. Som gammel tv-studievært har jeg det bedst med en øresnegl i øret, så der altid er nogen, der kan skælde mig ud.”

På dette meget tidlige tidspunkt i historien kan du potentielt tænke to ting.

Den ene ting: ”Haha. Knud Meldgaard. Det er jo ham den sjove fra coronapressemøderne i habit med langt, krøllet hår og et par skarpe briller. Det er ham, der på Twitter bliver kaldt ”dansk journalistiks sidste gentleman”, og om hvem René Fredensborg i en X-Factor-anmeldelse af pressemøderne for Ekstra Bladet har skrevet, at ”Han stjæler rampelyset i et ellers tamt og forudsigeligt show. Han ligner den helt, vi ikke vidste, vi havde brug for”.

Den anden ting kan være: ”Hvad pokker snakker I om, og hvem dælen er Knud Meldgaard?”

Det er det sidste, vi her vil forsøge at give svaret på.

Knud Meldgaard

74 år

Bor på Nørrebro i København.

Ansv. redaktør for kulturmagasinet Omnibus, magasinet Transeuropa, Levnedsmiddel og Fødevaremagasinet.

Startede sin mediekarriere på Den Socialdemokratiske Presse – i dag kaldet A-Pressen – i 1967.

Har sideløbende været i restaurationsbranchen, hvor han har ejet flere hoteller og restauranter.

”Nu stempler Knud Meldgaard ind”

”Det har været et par surrealistiske dage. Det er fuldstændigt sindssygt, som hele landet er gået grassat, bare fordi jeg passer mit arbejde og deltager i de pressemøder, jeg finder nødvendige.”

Vi starter i nutid.

Knud Meldgaard er 74 år og ansv. redaktør på flere udgivelser, blandt andet magasinet Transeuropa.

Han er i løbet af kort tid blevet en sensation på internettet – i internetjargon det, man kalder et meme – fordi han møder op til pressemøderne om coronavirus med statsminister Mette Frederiksen ulasteligt klædt i et dobbeltradet jakkesæt og stiller spørgsmål til myndighedernes håndtering af situationen.

Han er selv klar over sin nuværende berømmelse.

”Jeg er ikke selv på sociale medier, men jeg har en søn, der holder øje med det for mig og sender det, der bliver skrevet om mig. Jeg kunne se, at Mads Brügger den anden dag delte et billede af mig og skrev: ”Nu stempler Knud Meldgaard ind”. Jeg bliver jo stolt og glad,” siger han.

”Nogle har også lavet en actionmand, og hold nu kæft, jeg bliver tilbudt fisse og kaffestel, det er rablende sindssygt. Jeg siger nej til det meste. Jeg har også læst det, René Fredensborg skriver i sin artikel på Ekstra Bladet, og jeg er jo nødt til at give ham ret. Ikke fordi han roser mig, men det er lidt slapt på pressemøderne. Der er ikke noget skud i det. Ikke nogen, der tør udfordre.”

Knud Meldgaard har været en del af mediebranchen, siden han blev ansat på Den Socialdemokratiske Presse i 1967, hvor han arbejdede med annoncetillæg og reklamer. Og han har siden da i den grad gjort sig sine erfaringer med pressemøder og skarpe spørgsmål. Han har også gjort sig sine erfaringer med mad. Især bearnaise.

Falleret restaurationskonge

Knud Meldgaard er ikke journalist. Det er meget vigtigt. Hvis du kalder ham journalist, vil han irettesætte dig og bede dig kalde ham redaktør i stedet for.

”For mange år siden fortalte mine gode venner Jan Stage og Lasse Ellegaard mig på Palæbar, at jeg ikke skulle bryde mig om at blive kaldt journalist. ”Knud Meldgaard, han er redaktør, for det kan enhver, der udgiver et kirkeblad på fire sider, kalde sig.” Journalist, det var forbeholdt dem, der var uddannet som det,” siger han og tilføjer:

”Jeg har også for vane at blive beskyldt for at være docerende, moraliserende, bedrevidende, arrogant og en intellektuel blærerøv. Når jeg hører det, nikker jeg svimende, for så har man fattet min natur.”

Knud Meldgaard

”Jeg har ingen uddannelse. Overhovedet.”

Faktisk trådte Knud Meldgaard sine første arbejdsskridt et helt andet sted end i medieverdenen.

”Jeg kom i lære som kok og tjener i 1961. Hele min familie er en del af restaurationsbranchen. Jeg har ejet to hoteller og fire restauranter. Det kunne jeg skrive en bog om, men jeg vil lade være, for ellers ville jeg komme i spjældet,” siger han og fortæller, at han for nylig ved et stort arrangement på D’Angleterre fik en hædersbevisning fra en fransk, gastronomisk loge for sit virke i branchen – det samme gjorde ingen ringere end Søren Gericke, en af den danske madscenes absolut største legender.

”Jeg kan stege en okse og lave en bearnaise, og jeg ved, hvordan mad skal smage.”

Til tider har Knud Meldgaard ifølge ham selv tjent millioner i restaurationsbranchen – for derefter at fyre dem af igen, blandt andet på sin kærlighed til medier.

”Så starter jeg et blad. Mine venner har sagt: ”Knud, hold nu op for helvede”. Men det er skidesjovt.”

I løbet af årene har han stået i spidsen for flymagasinet Jettime for Sterling, han har i 30 år været redaktør på bladet Levnedsmiddel og Fødevaremagasinet og været involveret i et utal af andre mindre blade.

I dag lever han af sin pension og freelancelønninger for sine tre-fire redaktørjobs.

”Og dem bruger jeg på rejser og en god julefrokost.”

Hans hjerte brænder nu, som i alle årene, mest for at lave medier – ikke restaurationsverdenen.

”Jeg bliver aldrig træt af det.”

Men Knud, hvor kommer den interesse fra?

”Nu kan jeg høre, at jeg taler med en ung mand. Da jeg blev ansat i 1967, fik jeg hurtigt tryksværte på fingrene og lærte lugten af varm bly at kende. Du har aldrig været i et maskinsætteri, mens kogende bly dryssede ned. Eller er gået ind i et håndsætteri, hvor man kun kunne komme ind, hvis man havde fire bajere i hånden,” siger Knud Meldgaard.

”For mig er aviser noget, man har i hånden, og man kan for tiden også tørre sig i røven med dem, fordi der ikke er noget toiletpapir. Jeg blev grebet af det. Jeg kan lide at være der, hvor det sker. Nu er jeg 74 år, så det er the rest of my fucking life.”

Moraliserende, bedrevidende og intellektuel blærerøv

Knud Meldgaard er en person, man nok vil beskrive som værende i yderkanten af mediebranchen.

Han har ikke haft sin gang på de store dagblade, og han er heller ikke fast inventar i korpset af reportere på Christiansborg.

”Jeg må tilstå, at jeg ikke aner, hvem han er. Han hører i hvert fald ikke til Borgens faste inventar,” lyder det fra Altingets mest garvede politiske analytiker, Erik Holstein, da vi spørger ham, om han kender ham.

DR’s politiske analytiker Jens Ringberg kan til gengæld godt huske Knud Meldgaard og har også kunnet genkende ham, da han begyndte at dukke op på Statsministeriets coronapressemøder.

”Jeg har set ham i Publicistklubben og til andre arrangementer. Han er ikke medlem af Folketingets presseloge, men jeg hilser på ham, når jeg ser ham,” siger Jens Ringberg.

”Knud er enormt høflig og beleven. Og jeg synes, det er helt fint, han er med på pressemøderne. Hvis han har vigtige spørgsmål på vegne af sine læsere, så er det godt, han kan komme og stille dem,” siger han.

Selv ville Knud Meldgaard nok være enig i beskrivelsen af sig som beleven. Men det er langtfra det eneste, han har hørt om sig selv.

”Jeg har også for vane at blive beskyldt for at være docerende, moraliserende, bedrevidende, arrogant og en intellektuel blærerøv. Når jeg hører det, nikker jeg svimende, for så har man fattet min natur.”

Beskrivelsen af ham som i yderkanten af mediebranchen vil han måske til gengæld ikke være helt enig i.

”Jeg har kendt Mikael Bertelsen, siden han pissede i bukserne, og hvis man spurgte ham, ville han fortælle, at jeg i sin tid også hjalp ham med hans ansøgning, der fik ham ind hos DR.” (Journalisten har sendt Mikael Bertelsen en sms og spurgt. Han svarer, at Knud Meldgaard ”var en del af et hårdt crew omkring min far”, og at Knud Meldgaard stak ham jobopslaget til jobbet – men dog ikke hjalp med selve ansøgningen).

Men hvad får Knud Meldgaard, ud over internetberømmelse, ud af at komme på coronapressemøderne?

”Mette Frederiksen fortæller ikke på forhånd, hvem der er med på pressemøderne. Men hvis transportminister Benny Engelbrecht er der, vil jeg meget gerne være der, fordi det er relevant for magasinet Transeuropa,” siger Knud Meldgaard, der fortæller, at han gerne vil beskrive, hvad krisen betyder for eksempelvis transporten og samarbejdet i EU.

Samtidig fortæller han, at han de seneste par dage også har fået 40 nye tilmeldinger til Transeuropa.

Jeg kunne ikke drømme om, som nogle af mine kolleger gør, at møde op med en radise i røven, hullede sko og en fedtet T-shirt.

Knud Meldgaard

”Det kalder jeg at vælte ind i min lille verden. Jeg når nok seks-otte tusind daglige læsere,” siger han.

Knud, jeg kunne godt tænke mig at spørge dig: Hvordan stiller man et godt spørgsmål på de her pressemøder?

”Man gør det ved at forberede sig. Jeg kan lynhurtigt stille et spørgsmål ud fra det, statsministeren eller en anden har sagt. Men sker der ikke noget, så har jeg altid to spørgsmål med.”

En radise i røven

Imens vi taler sammen i løbet af torsdag formiddag, fortæller Knud Meldgaard, at han går rundt i sin morgenkåbe i sin ”bohemelejlighed” på 5. sal på Nørrebro. Han kigger ud og ser solskinnet ramme Nørrebroparken under sig, undrer sig over det ”gedemarked”, han er blevet en del af, og han savner sin normale virkelighed – ligesom mange andre danskere gør.

For tiden har han god tid til at gøre rent og støvsuge, så lige nu er lejligheden nydelig og ren og fyldt med friske blomster, beretter han.

Det er det, han laver, når han ikke skriver eller går til pressemøder i Statsministeriet.

Normalt rejser han en uge om måneden – han nyder især at tage til London, Madrid eller Paris for at besigtige nogle af verdens største kunstudstillinger. Han besøger normalt også i hvert fald to muséer om ugen, og han bruger meget tid på at skrive anmeldelser til kulturmagasinet Omnibus, der er den af de udgivelser, han står i spidsen for, der er hans hjerte nærmest.

”Lige nu kan jeg ikke komme ud, og jeg arbejder hjemmefra. Så jeg ville ønske, nogen kom og besøgte mig. Det er jeg jo vant til,” siger han.

Senere torsdag får Knud Meldgaard faktisk besøg. Maya Tekeli fra det tidligere Radio24syv-program ’Det Lille Mememageri’ kommer forbi for at lave et portrætinterview med ham til en særudsendelse, hvor programmet genopstår.

”Se på ham. Han er fantastisk. En superstjerne. Han er indiskutabelt fascinerende. Han ville gøre sig så godt i en tegneserie, han ligner jo en Tintin-karakter. Jeg glæder mig helt vildt,” siger Maya Tekeli.

Det er hende, der står bag den actionmand-figur, der er blevet lavet af ham. Knud Meldgaard glæder sig også til interviewet.

”Men det er jo ikke sådan, at vi skal kysse. Hun har sit optageudstyr med, og så sidder vi på god afstand af hinanden.”

Og nå ja. Vi glemte næsten det mest centrale. Hvorfor er det, det egentlig er så vigtigt med det jakkesæt?

”Jeg har stor respekt for Statsministeriet som institution og for Mette Frederiksen. Hun gør et godt arbejde. Jeg kunne ikke drømme om, som nogle af mine kolleger gør, at møde op med en radise i røven, hullede sko og en fedtet T-shirt.”

 

Mikael Bertelsens anekdote om Knud Meldgaard

”Jeg husker det sådan her: Jeg mødte Knud Meldgaard som ung dreng, fordi han var en del af et hårdt crew omkring min far. De slog deres folder på Dødsruten, som værtshusene i København K blev kaldt i 80’erne, og ud over Meldgaard bestod entouraget af digteren F.P. Jac, Skagens-maleren Poul Winter, museumsinspektør Knud Voss m.fl.

En dag, da jeg skulle hente min far hjem fra Bobi Bar, sad Knud Meldgaard med Ekstra Bladet og rev en stillingsannonce ud af avisen og stoppede den i lommen på mig og sagde: ”Det er lige noget for dig knægt”.

På det tidspunkt havde jeg lavet nogle freelanceinterviews på Børneradio, men her var der tale om et rigtigt job som studievært på Ungdomsredaktionen i B&U. Jeg vil ikke sige, Knud Meldgaard hjalp mig med ansøgningen, men det er rigtigt, at han gjorde mig opmærksom på opslaget.

Jeg har også set ham lære Søren Fauli, hvordan man skærer en lammekølle, for ud over at være redaktør var Meldgaard også kok og restauratør!!! Så han har overlevet de to hårdeste og mest livsfarlige brancher.

Det er en fornøjelse at se, han stadig er en dressman af Guds nåde.

PS. Du må love at beholde det i hans citat med, at han har kendt mig, siden jeg pissede i bukserne.”

Kommentarer
28
Niels R. Laugesen
27.03.20 09:02
Spændende portræt af en ener.
Hans beskrivelse af mange journalisters påklædning er helt korrekt. De kan simpelthen ikke være det bekendt.
Fremhævet af Journalisten
Allan Sørensen
27.03.20 09:16
Legende!
Fremhævet af Journalisten
Mette Buch Jensen
27.03.20 10:16
Forrygende artikel! Tak for den !
Fremhævet af Journalisten
michael svane
27.03.20 10:25
Så absolut en ener men med hjertet det rette sted. Altid en fornøjelse og et privilegium at møde et menneske med klassisk dannelse
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
27.03.20 11:06
Det er ikke korrekt, når Knud Meldgaard siger, at titlen ‘journalist’ er forbeholdet dem der er udannet som sådan, journalist er ikke en beskyttet titel, så enhver der har en blyant og som kan skrive bogstaver kan kalde sig journalist, det li’som, at enhver der har en skovl, kan kalde sig for entreprenør.
Fremhævet af Journalisten
Søren Ebbesen
27.03.20 12:17
Hej Niels

Det tror jeg efterhånden alle ved.
Fremhævet af Journalisten
Bjarke s p
27.03.20 13:36
Eneste lille fejl er at actionfiguren er lavet af Frederik Emil Pallesen.
Fremhævet af Journalisten
Jan Vendelbo
27.03.20 14:19
Den her fantastiske artikel gjorde pludselig dagen meget bedre! Tak.
Fremhævet af Journalisten
Ole Obitsø
27.03.20 15:24
Kære Niels.

Det er selvfølgelig ikke en beskyttet titel. Det er Knud Meldgaard vist også godt klar over.

Han mener vist, at han ikke moralsk føler - blandt andet med henvisning til sin lille anekdote - at han med god ret kan kalde sig journalist.

Og det står ham vel frit for :-)

Alt godt
Ole Obitsø
Fremhævet af Journalisten
Robin Oliver Bentley
27.03.20 19:05
Alle tiders artikel at afslutte arbejdsugen på. Tak!
Jeg har nydt at se Knud Meldgaard på pressemøderne, hvor han klædeligt sætter en vis standard, som andre kunne tage ved lære af. Og ikke kun i journaliststanden. Det er som om, det at være nydeligt klædt er blevet det bemærkelsesværdige i dagens samfund - det burde jo retteligt være omvendt.
Fremhævet af Journalisten
Steven Achiam
27.03.20 21:48
Mega fedt
Fremhævet af Journalisten
Jørn Albertus
27.03.20 22:14
Ole Obitsø og Journalisten i det hele taget.

Det er en rigtig god historie og et godt interviewportræt. Det er vigtigt, at I laver den slags i denne tid. Tak for det. Og tak for et godt grin!

Varme hilsner

Jørn Albertus
Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
28.03.20 12:24
Det er sådan nogle artikler, vi har brug for flere af. MENNESKER. Hvem er de, hvad har de lavet, hvorfor er deres arbejde vigtigt. Der kommer meget godt ud af denne krise. Bravo, Ole. Mere!
Fremhævet af Journalisten
Sebastian Risbøl Jacobsen
28.03.20 12:47
Til alles information kan jo meddele, at Knud Meldgaard-actionfiguren blev købt for 62 pund på eBay.

Hvem, der vandt, ved jeg dog ikke. Men tillykke til vedkommende.
Fremhævet af Journalisten
Kim Elmose
28.03.20 12:54
Ole Obitsø og Journalisten - nej, altså hvor er det dog et relevant emne og et velskrevet interview. Godt set fordi jeg har nemlig også tænkt : Gad vide hvem han er ?

Gjorde lige min dag noget bedre :-)
Fremhævet af Journalisten
Katinka Krull
28.03.20 12:56
Flot interview
Fremhævet af Journalisten
Steen Voigt
29.03.20 17:14
'...fisse og kaffestel, det er rablende sindssygt'. Formentlig den bedste rubrik i mands minde og på linje med en knastør, Anders And-agtig kommentar fra Jens Ringberg for nogle år tilbage: 'Hedder kokken virkelig Guf?'
Fremhævet af Journalisten
Rasmus Nielsen
30.03.20 12:45
God artikel - god kollega.
Fremhævet af Journalisten
Henrik
30.03.20 18:13
En hyldest til alle fritænkere.
Fremhævet af Journalisten
Henrik Jensen
30.03.20 18:15
En hyldest til alle fritænkere.
Fremhævet af Journalisten
Jens Chr Jensen
30.03.20 19:18
Dejligt at se Knud Meldgaard på tv, sidst jeg så Knud er snart 10 år siden hvor han lavede fantastisk mad på hans sidste Hotel, en god artikel, det er sådan vi kender ham.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Gutt-Nielsen
30.03.20 22:34
Enig. Dejligt med en pligtopfyldende journalist og pænt tøj. Dét ser vi pludselig at journalister generelt ser virkelig slidte ud.
Fremhævet af Journalisten
Benny Vejlby
31.03.20 21:55
Kender ham fra hans år på Lemvig egnen, som restauratør på Ramme Kro og Hotel. En mand som ved hvad han taler om.!. ☺️
Fremhævet af Journalisten
Kim Palm
31.03.20 22:08
En fantastisk artikel - med en radisse i røven :) Den replik er allerede lettere legendarisk...

Dejligt med god skrivestil og overraskende historier i mit fagblad
Fremhævet af Journalisten
Elsebeth Mouritzen
02.04.20 15:39
Det er et konge-interview! Ud fra det ikke uvæsentlige fokus på Meldgaards look samt læserkommentarerne dertil, kunne man ønske sig, at det ville inspirere generelt til en ændret dresscode blandt dem, der skal i TV, uanset om de er udgående journalist/redaktør/reporter fra print- eller elektronisk medie. Der findes mange muligheder for at gøre en god figur i rampelyset mellem yderpunkterne udringet forvasket t-shirt til hængerøv i hipster-jeggings og dobbeltradet habit med brokadevest.
Fremhævet af Journalisten
Niels Juhl
02.04.20 17:25
Den dejlige artikel har lige reddet min dag!
Fremhævet af Journalisten
Karin Mette Petersen
02.04.20 19:54
Bravo!
Fremhævet af Journalisten
Dorte Krøll
03.04.20 13:13
Flot hyldest til Knud. Han fortalte mig for mange år siden at selvfølgelig er har habit skræddersyet.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.