
”Jeg kender godt wild west-delen af branchen. Der var mange gange, hvor man godt kunne have ønsket sig et stærkere fagligt sammenhold,” siger DJ's nye næstformand, Jakob Ponsgård. Rasmus Degnbol
Næsten nyuddannet, men alligevel med mange års brancheerfaring.
”På papiret ser jeg ung og uerfaren ud,” siger Jakob Ponsgård, 35 år og ny næstformand i Dansk Journalistforbund.
Det er nemlig blot et år siden, at Jakob Ponsgård tog en uddannelse i kommunikation fra DMJX.
Men forud har han 12 års skiftende ansættelser og freelanceforhold i film- og tv-branchen og oplevelsesbranchen.
”Jeg kommer fra en branche, som i virkeligheden var kommunikation i forskellige former. Og jeg valgte at læse kommunikation på DMJX, fordi det var paraplyen for det, jeg har arbejdet med,” siger Jakob Ponsgård om sin karrierevej, hvor han blandt andet har designet spil, lavet lyd, klippet dokumentarfilm og arbejdet som multimedie-storyteller.
Hvilke behov skal DJ dække?
Jakob Ponsgård har med andre ord en anden profil end den klassiske journalistuddannede formand eller næstformand i DJ. For eksempel har han selv oplevet de dele af film- og tv-verdenen, hvor overenskomster ikke er en selvfølge.
”Jeg kender godt wild west-delen af branchen. Der var mange gange, hvor man godt kunne have ønsket sig et stærkere fagligt sammenhold,” siger han i dag.
Og det er netop vilkårene for fagfolk uden de fastansattes økonomiske sikkerhedsnet, som Jakob Ponsgård vil bruge en del af sine kræfter på at belyse.
”Vi skal blandt andet kigge på, hvilke konkrete behov folk har – og deres oplevelse af arbejdsmarkedet,” siger han.
Det er faktisk ikke sikkert, at undersøgelsen af arbejdsvilkårene kun kommer til at omfatte medlemmer af DJ.
”Vi skal også interessere os for dem, som vi ikke organiserer i dag. Det er måske dem, vi skal have fat i for at sikre vores produkt i fremtiden,” siger Jakob Ponsgård.
Overenskomster kan ikke stå alene
I sin præsentation til hovedbestyrelsen som næstformandskandidat sagde Jakob Ponsgård, at DJ “skal ud og inddrage de folk, der står med håret i postkassen“.
Han sagde også, at ”overenskomster ikke må være en sovepude”.
”Jeg vil aldrig sige, at overenskomster ikke er det vigtigste for en fagforening. Selvfølgelig er det det. Jeg er dybt taknemmelig for de aftaler, der er lavet, og den måde, vores arbejdsmarked fungerer på,” forklarer han.
“Når jeg siger, at overenskomster ikke må blive en sovepude, er det, fordi vi ser en udvikling, hvor overenskomster ikke kan stå alene. Vi skal gentænke, hvilken sikkerhed vi kan tilbyde de folk, som vi efter min overbevisning burde organisere på en ny måde.”
Hvad skal medlemmerne kunne måle dig på de kommende par år?
”Jeg håber, at jeg kan være instigator (anstifter, red.). Jeg håber, jeg kan spille en rolle i forhold til at skabe en proces, så vi får et større blik for folks konkrete behov, og at vi aktivt inddrager dem.”
Valgt af hovedbestyrelsen
Jakob Ponsgård stillede op mod Maj Munk ved et kampvalg om næstformandsposten i går og vandt sikkert med 12 ud af 15 stemmer i hovedbestyrelsen. Den tredje kandidat, Freja Wedenborg, meddelte kort inden udpegningen, at hun trak sit kandidatur.
Normalt er det Delegeretmødet, som vælger forbundets formandskab. Men da Lars Werge i slutningen af juni trak sig som formand, og Tine Johansen overtog formandsposten, er det hovedbestyrelsen, der vælger en ny næstformand blandt medlemmerne.
Jakob Ponsgård kom ind i hovedbestyrelsen ved forårets delegeretmøde med 9. flest stemmer.
Om valghandlingen siger han, at det er sådan, det foregår, i de sjældne tilfælde, hvor en formand eller næstformand vælger at træde tilbage.
”Jeg ville betvivle vores vedtægter, hvis jeg ikke ønskede at blive valgt som næstformand på den her måde. Hvis jeg ikke havde stillet op, havde en anden gjort det. Det er en opgave, jeg tager meget alvorligt, og som jeg ser mig selv passe fint ind i,” siger han.
Jakob Ponsgård var som studerende på DMJX formand for DJ’s studenterorganisation på DMJX i Emdrup, andrea.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.