En krise kan forstørre de ting, som ikke fungerer.
Det har de fleste af os måttet sande i løbet af de seneste måneder, hvor mange har været nødt til at justere kursen og ændre rutiner for at komme igennem coronakrisen med skindet på næsen.
Regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen har også vist os, at der er noget i vores eget demokrati, som trænger til en justering – aldrig har behovet for en lempelse af offentlighedsloven været tydeligere. Aldrig har det været vigtigere at sikre, at dokumenter om vigtige beslutninger ikke holdes skjult for offentligheden.
Manglende åbenhed om beslutningsgrundlaget svækker tilliden til det politiske system, og det er uholdbart. Vel at mærke ikke kun i en corona-tid.
Derfor blev jeg også rigtig glad for, at alle Folketingets partier uden om regeringen – med Venstre i spidsen – gik sammen om et krav om mere åbenhed i det såkaldte åbenhedsmanifest.
Når der træffes så vidtgående beslutninger, som regeringen gør i øjeblikket, skal det være muligt at kigge den efter i kortene.
Ministerbetjeningsreglen i offentlighedsloven har medført, at det er blevet vanskeligt – og i nogle tilfælde umuligt – for danske journalister at afdække vigtige sager.
Da Ytringsfrihedskommissionen afleverede sin betænkning i slutningen af april, var det da også med en klar anbefaling om, at offentlighedsloven skal lempes.
Selv om justitsminister Nick Hækkerup har lovet, at regeringen vil ”sørge for at have kommissionens synspunkter med i det videre politiske arbejde”, tyder intet på, at en revision af offentlighedsloven ligger lige for.
Tværtimod blev det under en debat i Folketinget for et par uger siden klart, at regeringen ikke har tænkt sig at følge Ytringsfrihedskommissionens opfordring.
Nye Borgerlige havde fremsat et forslag om ophævelse af ministerbetjeningsreglen, som hele syv partier i Folketinget stod bag. Men Socialdemokratiet, Venstre og Konservative sikrede tilsammen et flertal imod forslaget.
Så spørgsmålet er, om de virkelig mener det der med åbenheden i Venstre? Og hvis det står galt til med åbenheden, hvorfor så ikke gøre noget ved det?
Til fagbladet Journalisten har Venstres Jan E. Jørgensen udtalt, at Venstre ikke har aktuelle planer om en grundlæggende revision af offentlighedsloven, men at partiet gerne vil drøfte konkrete forslag til justeringer af loven.
Så lad mig gentage det helt konkrete forslag, som syv partier i Folketinget, Dansk Journalistforbund og Ytringsfrihedskommissionen stiller: Indskrænk ministerbetjeningsreglen i offentlighedslovens § 24 og folketingspolitikerreglen i offentlighedslovens § 27, nr. 2, så der sikres øget adgang til faktuelle oplysninger.
Der er brug for at give offentligheden bedre indsigt i den politiske beslutningsproces. Det gælder nu i corona-tider, men i allerhøjeste grad også efter.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Dommen blev stadfæstet af landsretten