
Foto: Maria Tran, Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (red. Jo)
Måneders tavshed op til en af de mest omdiskuterede sportsbegivenheder i historien er grunden til, at det i år bliver DBU-formand Jesper Møller, der modtager Journalistens Lukkethedspris.
Det er netop blevet afsløret på Folkemødet i Allinge, hvor Journalisten for andet år i træk har uddelt prisen.
Jesper Møller blev i en række medier op til VM i fodbold i Qatar bedt om at forholde sig til masser af kritiske historier i forbindelse med, at turneringen blev afviklet i netop Qatar. Dels var der kritikken af de slavelignende forhold for de migrantarbejdere, der byggede de stadioner, som turneringen blev afviklet på. Dels var LGBT+-rettigheder, manglende pressefrihed og korruptionsanklager på dagsordenen.
En uge inde i turneringen erkendte DBU, at deres kommunikationsstrategi var slået fejl.
”Hvorfor sidder jeg her først nu, kan man spørge? Fordi vi håbede, at vi kunne skille det politiske og det sportslige ad,” forklarede Jesper Møller på et pressemøde under VM.
Men det kunne DBU ikke, og i stedet for at formanden stillede sig frem, måtte blandt andre spillere og landstræner Kasper Hjulmand stå for skud for pressens mange berettigede spørgsmål.
Jesper Møller havde ikke selv mulighed for at være til stede i Allinge og modtage prisen, da det danske herrelandshold spiller en vigtig landskamp fredag aften.
Men i en skriftlig udtalelse, som blev læst op ved prisoverrækkelsen, takker han for prisen med disse ord:
”Det er altid dejligt at vinde, så mange tak. Og denne pris bekræfter jo, at vi lever op til mediebranchens egne standarder. Jeg er både glad og overrasket. Egentlig burde det jo ikke kunne lade sig gøre, når jeg i årevis har deltaget i debatter og møder vedrørende Qatar VM. Og stillet op til live interview i Doha i dagene op til åbningskampen samt været til rådighed på velbesøgt, live transmitteret pressemøde efter kamp 1. Men den mangeårige strategi lykkedes, og vi fik håndteret en vanskelig situation og dermed sikret rammerne for deltagelse. Endnu en gang tak.”
Jesper Møller blev udpeget som vinder af en jury, der består af:
- Maja Hagedorn Hansen, redaktionschef for Christiansborg og EU, Altinget
- Jacob Friberg, politisk redaktør og redaktør for gravergruppen, B.T.
- Jamilla Sophie Alvi, featurejournalist, Jyllands-Posten
- Mads Zacho Teglskov, satireredaktør og lederskribent, Politiken
- Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten
De øvrige nominerede var
- Det Kongelige Teater, der mørklagde kritik af ledelsen ved at overstrege kritiske passager i en APV, som Politiken havde søgt aktindsigt i. Men da Politiken havde en ucensureret udgave af rapporten, blev det afsløret, at overstregningen af dele af rapporten, ifølge en ekspert, slet ikke havde hjemmel i loven. Teatret har begrundet overstregningerne med, at det drejer sig om sårbare oplysninger, der kan føres tilbage til enkelte medarbejdere, herunder ledere.
- Kulturministeriet, der har nedsat Medieansvarsudvalget som en ”selvstændig forvaltningsmyndighed”, hvilket betyder, at der ikke er aktindsigt i udvalgets arbejde. Det er blevet kaldt et ’krumspring’ og har mødt kritik fra store dele af mediebranchen, men ministeren fastholder, at det er ”sædvanlig praksis”.
Sidste år var det Sundhedsministeriet, der løb med prisen. Begrundelsen var urimeligt lange sagsbehandlingstider på anmodninger om aktindsigt midt i den største sundhedskrise i moderne tid, coronakrisen.



0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.