Bertel Haarder: Medierne er det store demokratiske problem

Indenrigsminister Bertel Haarder retter en usædvanlig kritik af de danske medier. »Den megen sladder i medierne skader demokratiet,« erklærede han i forbindelse med DJ's folkemøde på Bornholm.  

Indenrigsminister Bertel Haarder retter en usædvanlig kritik af de danske medier. »Den megen sladder i medierne skader demokratiet,« erklærede han i forbindelse med DJ's folkemøde på Bornholm.  

I alt havde fire toppolitikere fået til opgave at interviewe fire mediepersonligheder som led i Dansk Journalistforbunds granskning af journalisters rolle i demokratiet – heriblandt Bertel Haarder, som var den første til at udfordre Politikens nye chefredaktør Bo Lidegaard.

Et interview, hvor Bertel Haarder i høj grad selv kom med sin personlige mening om den danske presse med en erklæring om, at medierne er det store, demokratiske problem for tiden. Eksempelvis spurgte Haarder i går eftermiddag:

»Er du ikke enig i, at der er sket et voldsomt skred, og at pressen jagter politikernes privatliv langt mere end tidligere? Der blev ikke skrevet om Jens Otto Krag og Per Hækkerups privatliv på samme måde.«

Videre kritiserede han, hvordan Ekstra Blads-journalister har ligget på lur og rodet i miljøminister Karen Ellemanns skraldespand, som siden blev til historien om, hvordan miljøministeren smider miljøfarligt affald i affaldsspanden.

Allerede inden folkemødet gik i gang på Bornholm havde Bertel Haarder været på banen med nogenlunde samme kritik i dagbladet Information – endda i endnu stærkere vendinger: 

»På visse måder mener jeg, at vi har fået en beklagelig åbenhed. Medier mener, deres egen frihed til at bringe alt, de har lyst til, er demokratiets kerne. Jeg medgiver, at retten til at gøre det er demokratiets kerne, men en hetz som den, vi ser mod den svenske konge for tiden, det var utænkeligt tidligere. Og det er bestemt ikke nogen gevinst for demokratiet. Tværtimod,« siger Haarder til Information.

Grunden til, at han fremhæver den svenske konge, er, at han mener, at tendensen er den samme i Danmark, hvor blandt andre den Socialdemokratiske leder, Helle Thorning-Schmidt, Konservatives Henriette Kjær og Lene Espersen er blevet trukket igennem sager, hvor privatpersonen har været i fokus.

»Der bringes sladderhistorier til torvs, og f.eks. er Lene Espersen blevet helt urimeligt hængt ud, og jeg vil påstå, at den megen sladder i medierne skader demokratiet, for samtidig med at man fokuserer så meget på personerne, fjerner man fokus fra sagen,« siger han ifølge Information.

Bertel Haarder kommer dog på intet tidspunkt ind på, at hans eget temperament – udstillet i tv-indslag et par gange – har fået næsten mere opmærksomhed end hans politiske gerninger på det seneste.

0 Kommentarer