Aviser

B.T. lukker på print – papirmedier er fremtidens luksusmedier

Lukningen af B.T. på print er ikke begyndelsen på enden af papirmedier, siger eksperter

Er papirmedierne helt ved at udgå? Diskussionen går langt tilbage. I 2010 forudsagde den australsk-baserede fremtidsforsker Ross Dawson i Journalisten, at det ville være slut med papiraviser i Danmark i 2023.  Med dagens melding fra Berlingske Media står det klart, at den spådom i hvert fald kommer til at passe for B.T.

Aske Kammer, medieforsker ved DMJX, var ikke overrasket over nyheden fra det gamle avishus.

”Det er en udvikling, der har været undervejs i mange år. I det lange perspektiv bliver papiraviserne mindre rentable, og der bliver talt på knapper, hvor længe det kan betale sig at udkomme på papir,” siger han.

Nærmest samme analyse giver Patrick Arendal Falström, stifter af Mediascale, som overvåger udviklingen på mediemarkedet.

”Det er både overraskende og alligevel ikke så overraskende. Det overraskende er, at det sker nu,” siger han.

Han bemærker, at da Pernille Holbøll i april blev præsenteret som ny chefredaktør på B.T., skrev Berlingske Media i pressemeddelelsen  om ’en 100 procent digital fremtid for B.T.’. Alligevel ville han have gættet på, at papir-B.T. ville have varet ’et-to år endnu’.

”De har stadig nogle gode læsertal på print, selv om de har været nedadgående, og B.T. har formentlig stadig en god portion abonnenter,” siger Patrick Arendal Falström.

I 2019 blev B.T. en gratisavis på hverdage, mens det er en betalingsavis i weekenden – indtil nytår, hvor B.T. både bliver rent digital og også rent annoncefinansieret.

Kontrast til Ekstra Bladet

Papirmedierne har ellers stærke advokater i branchen.

I januar skrev direktør for JP/Politikens Hus Stig Ørskov i et debatindlæg på Altinget, at både Politiken og Jyllands-Posten ’er lykkedes med at fastholde en stærk papiravis og samtidig udvikle solide digitale positioner’.

Tilbage i november udtalte daværende chefredaktør for Ekstra Bladet Henrik Qvortrup i et interview med Journalisten:

”Vi tror faktisk på printavisens fremtid. Vi er godt klar over, at vi ikke kommer op på 300.000 eksemplarer igen, men ser man rundt i det danske medielandskab, er der eksempler på, at printavisen kan noget, og at folk gerne vil have den.”

Ekstra Bladet ville faktisk til at trykke lidt flere sider, lød det – stik modsat fremtidsudsigten for B.T.

Aske Kammer bemærker, at Ekstra Bladet og B.T. gennem længere tid har kørt med forskellige forretningsmodeller, hvor Ekstra Bladet er betalingsmedie – også online.

”Det kan godt være, at de begge to er tabloide. Men det er to forskellige forretningsmodeller og to forskellige tilbud. Der er glæder og sorger ved begge dele. Vi skal længere ud i fremtiden, før vi kan se, om den ene model er bedre end den anden i det lange stræk,” siger han.

Aske Kammer mener, den største udfordring for B.T. bliver at klare sig uden papir som annonceplatform.

”Selv om priserne på printannoncer er faldet meget over de seneste årtier, så er det stadig noget, der er salg i. Det bliver interessant, hvad det kommer til at betyde for annoncørernes villighed til at annoncere der,” siger han.

Patrick Arendal Falström peger på en anden udfordring ved at opgive papiret, også selv om papirudgaverne er gratis på hverdage:

”På den korte bane kommer B.T. til at miste noget nærhed. Folk kommer ikke til at se den ligge fremme på stationer og i kiosker, og hvor de har mødt den, så det bliver noget, B.T. skal arbejde med i deres markedsføring,” siger han.

Fremtidens luksusmedier

Der er dog ingen af de to, som ser papir-B.T.’s død som begyndelsen på papirmediernes død. Men printmedier kommer til at ændre sig de kommende år, spår de.

”Jeg vil ikke sige, at det er slut for papirmedierne, men der er en nedadgående tendens på tabloid-markedet,” siger Patrick Arendal Falström.

Han spår, at nyhedsmedier på print i fremtiden vil udkomme færre dage og have mere ’luksus-feel’ over sig.

”Vi skal 10-20 år ud i fremtiden, før vi vil se det i større skala. Men det begynder så småt nu,” siger han.

Aske Kammer er enig.

”Jeg ser ikke for mig, at papiraviserne begynder at lukke til højre og venstre de kommende år, men over det kommende årti kan det sagtens være, at vi ser mere i den retning,” siger han, som mener, papirlukningerne især vil komme på tabloide medier.

Og om 20-30 år er printmedier anderledes end i dag, spår han.

”Der tror jeg, vi er mere ovre i noget magasinagtigt, hvor den trykte avis bliver et luksusprodukt for elitebrugeren. Hvor døgnets kævl og de nyheder, der er løbende, dem tager man online. Men i weekenden har man så det på tryk, som man kan sidde og hygge sig med, mens man spiser sit rundstykke,” siger Aske Kammer.

0 Kommentarer