Anja turnerer Europa i en autocamper, mens hun laver grafisk arbejde: ”Det fungerer helt vildt godt”

Anja Robanke kører rundt i Europa, mens hun arbejder som grafiker. Men kan man virkelig få et arbejdsliv til at hænge sammen i en bil med 11 kvadratmeters gulvplads?

”Jeg trængte bare til, at der skulle sket et eller andet.”

Sådan fortæller den 39-årige grafiker Anja Robanke, der forlod Danmark i en autocamper 25. august.

I sommer opsagde hun sin bolig på Fyn og solgte de fleste af sine ting for godt 40.000 kroner. Nu turnerer hun Europa rundt i sin autocamper, mens hun laver grafisk arbejde for både mindre virksomheder og store reklamebureauer.

’Bumle’ hedder bilen. Her er alt samlet på 11 kvadratmeter.

”Den er mit hjem, kontor og soveplads,” fortæller Anja Robanke.

Dermed indskriver hun sig i en tendens, Journalisten har dækket i flere omgange.

LÆS OGSÅ: Er det her dit næste kontor?

LÆS OGSÅ: Der holder en autocamper på havnen i Fredericia

Anja Robanke startede i Harzen i Tyskland. Og da Journalisten fanger hende, står bilen parkeret nær naturområdet Grüner See i Østrig. Næste stop bliver Schweiz.

Anja turnerer Europa i en autocamper, mens hun laver grafisk arbejde: ”Det fungerer helt vildt godt” Anja Robanke i autocamperen. Anja Robanke

Baggrunden for det hele

Anja Robanke har arbejdet som grafiker i 14 år.

De seneste år har hun været fastansat og bosat på Fyn. Men hendes arbejdsgiver gav hende lov til at tage arbejdet med til Island. Én tur varede to måneder. En anden varede tre måneder. Og Island-rejserne overbeviste hende om, at der skulle ske noget nyt.

For at få ro og for at komme tættere på naturen flyttede hun fra Odense til et hus på landet. Her boede hun i otte måneder, før hun sprang hun ud som selvstændig og tog af sted i autocamperen.

Anja, hvorfor gjorde du det?

”Fordi jeg gerne vil rejse, opleve, fotografere. Der ikke noget hokus pokus i det,” fortæller hun.

Ikke sådan noget ”sjæle-noget”

”Der er mange, der spørger, om det er sådan noget sjæle-noget, jeg har gang i. Og det er det ikke. Selvfølgelig lærer jeg da noget om mig selv. Men det er ikke dybere, end at jeg synes, det er fedt, at jeg har solgt mine ting, og jeg synes, det er fedt at have et enkelt liv. Og så tillader det mig ikke at have alt for meget støj omkring mig,” fortæller Anja Robanke.

”Støj kan være mennesker, bylarm, biler, ting … Jeg havde så mange ting. Til sidst kunne jeg mærke, at det gad jeg bare ikke mere,” fortæller hun.

Indtil videre vil hun parkere autocamperen nær bjerge, bakker og natur, fortæller Anja Robanke, der vandrer i fritiden.

”Hver gang der er nogle bakker eller bjerge, så er det lige mig,” siger hun.

Anja turnerer Europa i en autocamper, mens hun laver grafisk arbejde: ”Det fungerer helt vildt godt” 1 Autocamperen skal helst stå parkeret tæt på naturen. Anja Robanke

Laver grafisk arbejde undervejs

I skrivende stund har Anja Robanke været selvstændig i fire måneder. Det meste af tiden laver hun traditionelt grafisk arbejde. Men på sigt håber hun også at få nogle fotoopgaver.

Men kan man virkelig få et arbejdsliv til at hænge sammen i en autocamper?

Ja, fortæller Anja Robanke: ”Det fungerer helt vildt godt,” siger hun.

Nogle gange arbejder hun fra et spisebord i autocamperen. Andre gange på en bænk eller på et tæppe ude i naturen: ”Jeg kan godt lide at være i kontakt med jorden,” siger hun.

Og typisk starter hun sine morgener i sengen.

”Jeg elsker at ligge på maven og arbejde. Med mails, blog-indlæg, egen markedsføring. Det ligger jeg bare oppe i sengen og gør.”

Og økonomien løber rundt, fortæller hun, hvis man fraregner et par investeringer i computer og kameraudstyr, som hun foretog, inden hun tog afsted.

Hendes månedlige udgifter ligger dog godt 1.000 kroner højere, end da hun boede på Fyn. Især hendes billån, vægtafgift og erhvervsforsikring løber op, fortæller hun.

Anja turnerer Europa i en autocamper, mens hun laver grafisk arbejde: ”Det fungerer helt vildt godt” 2 Anja Robanke med ligesindede. Anja Robanke

På café for at bruge WeTransfer

Internettet kan dog af og til give problemer, fortæller hun.

Hun bruger som udgangspunkt to forbindelser hos teleselskabet 3: Et simkort i mobilen og mobilt bredbånd til den bærbare. Abonnementet virker i hele Europa.

Men når hun skal overføre store filer, for eksempel med WeTransfer, er hun nogle gange nødt til at tage forbi en McDonalds eller en café, hvor internettet er hurtigt, og der ikke er et download-loft.

Hun har også en reservetelefon i bilen, hvor kun kan indsætte et udenlandsk simkort, hvis forbindelsen svigter.

Derudover har hendes udfordringer ikke så meget med autocamperen at gøre. Men mere med dét at være selvstændig.

”Jeg kan have en hel dag, hvor jeg sidder og er ’top busy’. Og så kan der være stille. Og så kan der være en hel masse igen. Det skal jeg lige vænne mig til,” fortæller hun.

Kan savne dem derhjemme

Hun føler sig ikke ensom, siger hun.

”Det ligger ikke til mig. Jeg kan savne dem derhjemme, men det er to forskellige ting. Så ringer jeg lige til en veninde og siger: Jeg savner dig sgu lige nu. Så får man lige en snak. Og jeg er jo ikke længere væk, end jeg kan køre hjem, hvis det går helt galt. Men det gør det ikke.”

Anja Robanke fortæller, at hun på sin vej også tilbringer tid med folk, som hun kender fra Danmark eller møder undervejs eller på sociale medier.

Vil fortsætte i årevis

Efter Østrig vil Anja Robanke køre til Schweiz. Dernæst Frankrig og Luxemborg. Jul og nytår vil hun holde i Danmark. Og i det nye år forventer hun at køre langsomt gennem Europa og ende i Spanien.

Vil du anbefale andre at gøre det samme?

”Ja. Hvis man kan lide at rejse, og man har et job, man kan tage med. Nu gør jeg det på ubestemt tid. Det kan være, jeg kører rundt i fem eller 10 år. Men det kan også være, at nogen siger, at de bare vil køre rundt i et halvt år,” siger hun og fortsætter:

”Spørg chefen: Hvad siger I til, at jeg tager mit arbejde med i to måneder eller et halvt år? De får en effektiv medarbejder, og de får en mega glad medarbejder hjem.”

4 Kommentarer

Lothar
26. APRIL 2020
Fedt, fortsæt det liv du har og nyd det.
Nana
14. SEPTEMBER 2019
Ingen problem når man ingen børn of familie har.
Torben Svane
12. SEPTEMBER 2019
Hvad har camperen kostet?
Venlig hilsen Torben Svane
Bjarne Jørgensen
12. SEPTEMBER 2019
Jae det er ren afslapning har boet 9ÅR ÅRET rundt i Autocamper vh.Bjarne Jørgens
en

Læs også

Er det her dit næste kontor?

05. NOVEMBER 2018

Tre måneder med kontoret i rygsækken – her er, hvad jeg lærte

01. NOVEMBER 2018