search

”En ven spurgte mig, om jeg ikke var meget rodløs. Det ord er for mig negativt, så det vil jeg ikke bruge. Jeg er nysgerrig og kan godt lide at opleve nyt og møde nye mennesker,” siger Steen Højgaard. Michael Drost Hansen

i

Der holder en autocamper på havnen i Fredericia

Pludselig en dag kan stikket blive hevet ud af dit arbejdsliv. Så står man der og kan tage det hele til revision. Hvor skal pengene komme fra? Steen Højgaard valgte at købe en autocamper, da han blev opsagt efter 25 år. Nu kører han derhen, hvor jobbet er

Det er en blæsende forårsdag på den store åbne plads ved Gl. Havn i Fredericia. Steen Højgaard holder godt igen på døren til autocamperen, så vinden ikke får fat i den, da han åbner og byder velkommen. Indenfor står en bærbar slået op på bordet ved den ene af to siddegrupper. Der er forbindelse til internettet via et mobilt modem. Over førersædet og passagersædet er der en soveplads, hvor der er redt op. En fjernsynsskærm på en drejearm vender bagud mod siddepladserne.

Der er udsigt til vandet og den nye Lillebæltsbro. På den anden side af havnebassinet er et byggeri af nye lejligheder i gang. Det var på dette sted, han holdt parkeret sidste år i juli, da han havde et vikariat på Fredericia Dagblad. 

”Der var en ven, der spurgte mig, om jeg ikke var meget rodløs. Det ord er for mig negativt, så det vil jeg ikke bruge. Jeg er nysgerrig og kan godt lide at opleve nyt og møde nye mennesker. Jeg har altid rejst meget,” fortæller han.

Han er single og har en datter på 30 år, der bor på Langeland, og en søn på 27 år i København.

”Jeg kan kun gøre det her, fordi jeg ikke har nogen forpligtelser. Det er mit eget valg, og jeg ønsker ikke, at folk skal sidde og have ondt af mig,” understreger han – og tilføjer:

[quote:0]”Lige fra barndommen i en nordfynsk landsby uden børnehave og fritidsordning har jeg elsket selv at kunne beslutte, hvad jeg vil. Det var fri leg uden overvågning og med udforskning af byens alsidige dagligliv og naturen omkring. Jeg har altid været opsat på at finde ud af, hvad der gemmer sig bag næste bakketop, næste gadehjørne, for enden af en bro eller på den anden side af en landegrænse. Sådan er det stadig.”

Blev fyret i en sparerunde

Historien om, hvordan han endte i en autocamper på havnen i Fredericia, tager sin begyndelse tilbage i efteråret 2016 i Odense på Fyens Stiftstidende.

”Jeg blev fyret i en sparerunde. Det kom meget bag på mig, og jeg ville da godt have ventet nogle år med at slutte,” siger Steen Højgaard, der bliver 62 år til maj.

I 10 år havde han haft en meget fri arbejdsopgave på den fynske avis med at lave artikler til tillæg fra de forskellige byer på Fyn og kvarterer i Odense. Han skulle skrive artikler til 15 tillæg årligt, og han bestemte selv, hvilke historier han ville lave. I perioder knoklede han på, og det gav så også mange afspadseringstimer, der sammenlagt med ferie gav ham mulighed for at rejse.

”Jeg fik ikke en god forklaring på, hvorfor de ikke kunne bruge mig mere. Måske hang det sammen med, at min redaktør, som jeg havde haft et tæt samarbejde med gennem alle årene, var på vej på pension, måske mente ledelsen, at der skulle nye øjne på opgaven, at det kunne gøres billigere, jeg ved det ikke,” siger han.

I alt med praktik og vikariater nåede han at være ansat i over 25 år på Fyens Stiftstidende, nu Jysk Fynske Medier. Han fik lavet en aftale om, at han var fritstillet i syv måneder med løn, dog ville arbejdspladsen ikke gå med til, at han ikke blev modregnet i lønnen, hvis han fandt et andet arbejde i den periode. Så de første måneder efter opsigelsen gik med at overveje mulighederne i den nye livssituation.


Foto: Michael Drost Hansen

De faste udgifter skulle minimeres

En ejerlejlighed i Kerteminde og en lejet gård på Nordfyn blev fremlejet for to år.

”Det handlede for mig om at barbere mine faste udgifter ned, så jeg ikke skulle ligge søvnløs over min økonomi,” siger han.

Da det var på plads, pakkede han sin SMART med boks med tagtelt på toppen af traileren, og så kørte han sydpå til Spanien og Portugal for at holde ferie og tænke tanker om fremtiden.

”Jeg begyndte også at gøde jorden for et nyt job, og jeg gjorde brug af mit store netværk,” siger han.

Den 31. maj i 2017 fyldte Steen Højgaard 61 år, og det var også dagen med den sidste løncheck fra den tidligere arbejdsplads. Et par uger tidligere var han blevet ringet op af Marianne Husted, den daværende chefredaktør på Fredericia Dagblad.

”Hun skulle bruge en sommervikar i juli måned, og hun havde fået mig anbefalet af en af redaktørerne i Odense. I det meste af mit arbejdsliv har jeg været på Fyn, så jeg syntes, det kunne være spændende at arbejde i en anden by,” siger han.

En brugt autocamper på havnen

Han købte en brugt autocamper i 100.000 kroner-klassen. Med en ejerafgift tæt på de 20.000 kroner årligt og med forsikring gav det en fast månedlig udgift på 2.000 kroner for et mobilt hjem.

”Jeg fandt ud af, at jeg kunne holde gratis på pladsen på havnen i Fredericia i den måned, hvor jeg skulle arbejde på Fredericia Dagblad,” siger han. Han tog bad og kunne klare toiletbesøg i autocamperen.

I juli måned var der mange mennesker i den gamle fæstningsby. Steen Højgaard opsnusede historier på sine ture rundt i byen, når han havde fri.

”Der kørte nogle historier om krisecentre for kvinder i medierne, og jeg kom forbi et krisecenter for mænd i byen, som jeg lavede en artikel om. En anden artikel handlede om en ejer af et pizzeria, der var utilfreds med betingelserne for at være med i Just Eat-konceptet,” fortæller han.

[quote:1]Rundt omkring ham på havnen fik han også øje på historier. Byhaver, butikker i containere på det gamle havneområde og anløb af krydstogtskibe blev til artikler i Fredericia Dagblad.

Da vikariatet sluttede, fik han en opringning fra en redaktør på lokalredaktionen i Varde.

”De skulle bruge en vikar i tre dage. Så jeg kørte i min autocamper til byen og parkerede helt ned til Varde Å,” siger han.

Han har også parkeret på p-pladser i byer, motorvejs-rastepladser og ved øde strande.


Foto: Michael Drost Hansen

Fast aftale om navnestof

Da efteråret meldte sin ankomst sidste år, camperede han ved en lystfiskersø på Fyn, hvor han skulle betale 1.200 kroner om måneden inklusive fri strøm. Han fik en aftale i stand med Fyns Amts Avis om at levere navnestof, hvor han skulle omtale runde fødselsdage og lave nekrologer. Arbejdet skulle udføres mandag til fredag.

”Det gav en god basisindtjening, men jeg havde også meldt mig ledig, så jeg kunne få supplerende dagpenge,” siger han.

Opgaven har han stadig, og på denne dag venter han på en opringning i forbindelse med en tragisk sag på Fyn, hvor en far har taget livet af sine to børn og derefter sig selv.

”Bedemanden skal mødes med moderen i dag, og jeg venter på besked, om hun vil sige noget til en nekrolog,” siger han.

Opgaverne til navnesiderne kan han løse alle steder fra, og han har blandt andet talt med en enke i Danmark, skrevet og afsendt nekrologen mellem sikkerhedskontrol og ombordstigning i en lufthavn.

Fredericia Dagblad tog kontakt til ham igen i oktober måned, da de skulle bruge en journalist mere i måneden op til kommunalvalget. Men så fik han ubudne gæster i autocamperen.

”Jeg opdagede det ved, at hverken fartpilot, brændstofmåler eller temperaturmåler i bilen virkede en dag, jeg skulle til Fredericia. Isoleringen på ledningerne var spist. Også andre steder i vognen havde rotterne været, og fem huller i vægbeklædningen viste, hvor de var kommet ind,” fortæller han.

Forsikringsselskabet dømte camperen totalskadet, og for forsikringssummen købte Steen Højgaard den autocamper, som han har nu. I tiden mellem de to campere har han overnattet hos venner og familie.


Foto: Michael Drost Hansen

Et par dage som sælger

I december sidste år tog han også en tjans med at sælge abonnementer på aviser for et firma i København, der sælger for flere dagblade i Danmark.

”Det bragte mig blandt andet til julemarkedet i Nyborgs bymidte, hvor jeg solgte abonnementer på Fyens Stiftstidende i tre kolde dage. Det var interessant at møde læsere på den måde, og man kan jo sige, at en sælger med 35 års erfaring som dagbladsjournalist kender produktet,” siger han.

Samme måned rykkede han ud af autocamperen, og han boede hos en bekendt, mens han var i en fire ugers praktik gennem jobcentret. Det var i et firma, hvor han skulle stå for at lave pr.

”Jeg har været frameldt som ledig siden 1. januar, og jeg forsøger at klare mig, selv om det er svært, når jeg kun er garanteret en indtægt på godt 15.000 kroner månedligt i stedet for 41.000 kroner plus ulempetillæg og pension, som jeg havde, da jeg var fastansat,” siger han.

Steen Højgaard har endnu ingen aftaler om nye vikariater, men han understreger, at han er klar til at rykke derhen, hvor jobbet er.

”Jeg ved fra vikariaterne på Fredericia Dagblad, at jeg kan fungere som skrivende, og i vore dage også fotograferende, journalist på et dagblad og distriktsblad. Men jeg er også frisk på andre job,” siger han. 

”Jeg håber, at mange får det ligesom mig”

Til nytår har han mulighed for at gå på efterløn.

”Men det er langtfra sikkert, at jeg vælger at gøre det,” siger Steen Højgaard.

På spørgsmålet, om han kunne tænke sig at blive fastansat igen på sin gamle arbejdsplads, giver han sig god tid, inden svaret falder.

”Jeg kunne godt tænke mig vikariater. Jeg har også overvejet at droppe de faste boliger helt og bo hele tiden i min autocamper, måske køre sydpå i de kolde måneder,” siger Steen Højgaard og kigger drømmende ud på havet.

”Jeg er jo ikke ekspert. Men jeg håber, at mange får det ligesom mig. At der opstår et behov for at få adgang til et mindre udvalg af nyheder, som er skabt af professionelle og uddannede mediefolk på et medie, som den enkelte har tillid til.” 

To uger efter at Steen Højgaard satte bilen i gear og forlod havnen i Fredericia, ringede telefonen. Det var redaktionschefen på Fyns Amts Avis, der ville høre, om han kunne vikariere i to uger og skrive artikler til Ugeavisen Øboen og Fyns Amts Avis på redaktionen i Rudkøbing. ”Det er dejligt at mærke, at jeg kan bruges. Og dejligt at gense Langeland, som jeg har lavet artikler fra til tillæg hvert år gennem de seneste 10 år,” siger Steen Højgaard. 


Foto: Michael Drost Hansen

 

Kommentarer
6
Kim Henningsen
15.05.18 10:25
En fantastisk livsbekræftende
En fantastisk livsbekræftende historie! Keep goin', Steen :-)
Fremhævet af Journalisten
Thomas Schiermacher
15.05.18 11:30
God historie.

God historie.
En tastaturtroubadour! Sejt, at sadle op og køre efter jobbet på den måde.
God vind til Steen.
Fremhævet af Journalisten
Finn Arne Hansen
15.05.18 12:13
Den historie er godt spottet,
Den historie er godt spottet, Torben Svane. Vi, der kender Steen, glemmer jo helt, det er en god historie. Og lad os ses igen i Andalusien, Steen, jeg er der i uge 26. Har lånt en bjergvilla. Pøj, pøj.
Fremhævet af Journalisten
Bo Østlund
15.05.18 14:28
Den mest inspirerende artikel
Den mest inspirerende artikel i fagbladet i årevis - helt i øjenhøjde med os freelancere og daglejere. Tak!
Fremhævet af Journalisten
Lone Weidemann
15.05.18 19:39
“At rejse er at leve” - både
“At rejse er at leve” - både som poet og journalist
Fremhævet af Journalisten
Annette Baagø
15.05.18 20:57
Dejlig artikel om dit liv, og
Dejlig artikel om dit liv, og det vacum vi oplever efter mange års fast ansættelse, når jobbet pludselig ændres og hverdagen bliver en helt nu tilgang til livet.
Mit arbejdsliv ændres efter en arbejdsskade i 2015 og deraf følgende ledighed, samtidig med en sag i Arbejdsevnestyrelsen AES.
God tur i dit nye liv med hjul under.
Fremhævet af Journalisten

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen