Allan Silberbrandt: »Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle stoppe ham«

TV 2-værten nåede at stille ét spørgsmål, hvorefter Yahya Hassan talte i over tre minutter og forlod studiet. »Først og fremmest handlede det om at få hans reaktion. Og den fik vi jo,« siger Allan Silberbrandt, som ikke mener, han burde have afbrudt

»Yahya Hassan, Yahya Hassan. Hallo hallo. Hallo hallo,« forsøgte Allan Silberbrandt. Men han nåede ikke at trænge igennem til digteren, før Yahya Hassan udvandrede fra studiet.

Tirsdag aften havde den garvede TV 2 News-vært Allan Silberbrandt digteren og ekspolitikeren Yahya Hassan live igennem i News-studiet.

Hvad Allan Silberbrandt ikke vidste var, at han kun nåede at stille ét spørgsmål, hvorefter Yahya Hassan kom med et svar, der varer i over tre og et halvt minut.

»Hvis seerne havde håbet på et kritisk interview, så fik de det ikke. Men først og fremmest handlede det for mig om at få hans reaktion. Og den fik vi jo,« siger Allan Silberbrandt til Journalisten.

Vi skal ikke putte alle ind i en skabelon

I al hast var det lykkedes TV 2 News at få en aftale i stand med Yahya Hassan, så man kunne spørge ind til de historier, der i går eftermiddag og aften florerede om, at han var blevet anholdt af politiet og ekskluderet af Nationalpartiet.

Faktisk gik det så stærkt, at Allan Silberbrandt ikke kunne nå at forberede sig på interviewet.

»Jeg vidste ikke, at jeg skulle lave det, før jeg lavede det. Jeg fik at vide i min øresnegl, at nu var Yahya Hassan igennem, og at jeg skulle interviewe ham. Så det gik meget stærkt,« siger Allan Silberbrandt.

Allan Silberbrandt har dog interviewet Yahya Hassan før og vidste derfor godt, at et interview med digteren kan stikke i mange retninger.

»Jeg ved, at Yahya Hassan har mange ting på sinde, og at han har en helt speciel måde at udtrykke sig på. Men det skal man respektere som interviewer. Vi kan ikke putte alle ind i en skabelon og sige, at alle skal opføre sig på en bestemt måde,« siger Allan Silberbrandt.

Liveinterviews er en særlig genre

TV 2-værten forklarer, at liveinterviews er en helt særlig størrelse, og at man derfor må forholde sig til det, der sker, sekund for sekund. Selv er han ikke overrasket over, at interviewet tog en uventet drejning.

Men hvorfor afbrød du ham ikke, hvorfor gav du ham så lang snor?

»Jeg synes, han får sagt nogle ting, der er vigtige for ham at komme af med, og som jeg ikke nødvendigvis havde vidst, jeg skulle spørge om. For eksempel, at han føler sig forfulgt af politiet og andre,« siger Allan Silberbrandt og uddyber:

»Det er ikke sådan, at han siger de samme ting igen og igen. Det udviklede sig hele tiden, så jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle stoppe ham.«

Allan Silberbrandt forklarer, at kernen i journalistik og hele pointen i at lave interviews, er at lade folk komme til orde. Også dem, der stikker ud.

Set i bakspejlet, var Yahya Hassan så i en tilstand, hvor man bør interviewe ham?

»Ja, det var han. Han er kunstner og samfundsdebattør. Der er kæmpestor forskel på, hvordan Yahya Hassan og Søren Pind udtaler sig. Det skal man respektere som journalist. Hvis man presser alle mennesker til at udtale sig på en bestemt måde, så bliver det kedeligt,« siger Allan Silberbrandt og fortsætter:

»Yahya Hassan er en anden type, end vi ser normalt. Men det gør da ikke, at folk skal sige, at han er mærkelig eller ikke i stand til at bedømme sin situation. Selvfølgelig er han det,« siger Allan Silberbrandt.

Hvad er dit bedste råd til de journalister, der i fremtiden skal interviewe Yahya Hassan?

»Vær tålmodig.«

6 Kommentarer

Michael Erik Hjortbøl
1. AUGUST 2020
DU er da helt uden for skiven... Ya Hassan.... ny foot.... Ya Hassan .... respekt R.I.P... men det ændrer ikke at manden havde totalt knald i låget. Han var en fantast, som manipulerede sine omgivelser. Han var en skidt knægt, som forsøgte at få andre med i sølet....... Ja undskyld.... men jeg savner ham ikke.....
Peter Arp
27. APRIL 2017
Har du totalt tabt din evne
Har du totalt tabt din evne til at holde snuden i sporet, og stille uddybende, kritiske spørgsmål?
Du brændte totalt Yahya Hassan-interviewet og nu har du igen demonstreret din manglende evne til at fastholde vigende svar med simple, opfølgende spørgsmål i forbindelse med udsendelsen om flygtninge i praktik. Er det nok for dig at være mikrofonholder?
Jan Maslak
13. FEBRUAR 2016
Du gør dig strålende som
Du gør dig strålende som tilforn.
Lasse Byrdal
11. FEBRUAR 2016
Det var jo totalt 'open mic,'
Det var jo totalt 'open mic,' hvor Yahya Hassan også lige fik nævnt, at han har en ny digtsamling på vej. Jeg kunne godt have ønsket mig at blive klogere på; hvorfor han føler sig forfulgt, hvad de mennesker ønsker af ham eller hvorfor han ikke får beskyttelse af PET mere etc... Masser af interessante spørgsmål TV2 News kunne have stillet. Men i stedet får han lov til at tilføje endnu en akt til opdyrkningen af sin forfatterpersona.
Bo Creutz
11. FEBRUAR 2016
I sammenligning med
I sammenligning med Kjersgaard(/Frederiksen)-seancen, foretrækker jeg klart Silberbrandt-formen: Jeg fik et indtryk af den interviewede og hans budskab - ikke et uforståeligt miskmask af ord der (vist) havde til hensigt at skulle nå frem til interviewerens forventninger til svar.

Flere