
Twitter, som nu hedder X, har gennemgået en stribe forandringer, siden Tesla-rigmanden Elon Musk sidste år overtog platformen for et gigantisk milliardbeløb.
Blandt andet et navneskift, som brandingeksperter ikke kan blive enige om er galt eller genialt.
Siden Twitters indtog i Danmark i slutningen af 00’erne har det været stedet, hvor journalister og meningsdanner har boltret sig. En af dem, der har holdt massevis af kurser om Twitter og om vigtigheden af at være aktiv på platformen som journalist, politiker eller organisation, er Benjamin Rud Elberth.
Som landskabet er i dag, vil han stadig anbefale dem at være på X – også selvom det som journalist er blevet sværere at operere på platformen.
”Faktum er, at nyheder stadig breakes på X i Danmark. Det er bare blevet væsentligt sværere at finde informationer derinde som journalist,” siger Benjamin Rud Elberth, der er er digital direktør for Operate.
Bots inficerer #dkpol
I de gode, gamle Twitter-dage var det som journalist nemt at finde relevante informationer, og platformen fungerede nærmest som et intranet for journalister, som var koblet direkte til folketingssalen på Christiansborg.
Men sådan er det ikke længere, påpeger Benjamin Rud Elberth og kommer med nogle eksempler.
”Der er sket en hel masse i forhold til opbygningen, hvor der nu kræves engagement for at komme i feedet. Tweetdeck er langt fra velfungerende og ser ud til at blive et betalingssystem, og #dkpol-hashtagget er blevet inficeret af bots, så det principielt er blevet ubrugeligt i Danmark.”
Det betyder også, at man nærmest skal lægge sig i seng med Elon Musk, og det er der rigtig mange, der ikke har lyst til.
Benjamin Rud Elberth om Twitter Blue
”Det betyder, at man nu faktisk skal følge politikerne individuelt for at være sikker på at finde det, de skriver,” siger han.
Ifølge Benjamin Rud Elberth har Twitters mange ændringer endnu ikke haft den store betydning for politikerne.
”Det hurtige nyhedsbreak og den hurtige meningstilkendegivelse er stadig på Twitter for politikere. Vi så det forleden dag med Søren Pape, hvor han ad to omgange brugte Twitter. Først ønskede han Jakob Ellemann-Jensen velkommen tilbage, og senere var han også ude at mene noget om koranafbrændinger.”
Verificering er den mest markante ændring
For Benjamin Rud Elberth er det ikke navne- og brandskiftet fra Twitter til X, som er den mest markante ændring, der er sket på platformen, selvom ”relanceringen giver en kæmpe usikkerhed om, hvad X nu skal være”.
Den største ændring skal findes i lanceringen af Twitter Blue – verificeringen, som før var gratis, men som man nu skal betale mere end 800 kroner for om året.
For der er stor forskel på, om man er verificeret eller ej, fortæller Benjamin Rud Elberth.
”Jeg har testet det indgående, og der er en øget rækkevidde med Twitter Blue, der er færre reklamer, og det er nemmere at navigere på platformen,” siger han og fortsætter:
”Men det betyder også, at man nærmest skal lægge sig i seng med Elon Musk, og det er der rigtig mange, der ikke har lyst til. Jeg har NGO-kunder, og her har mange svært ved, at deres generalsekretær eller formand skal købe Twitter Blue.”
Kigger mere mod Tiktok end Threads
Det har fået meget opmærksomhed, at Mark Zuckerbergs Meta for nyligt lancerede Threads, som en form for alternativ til Twitter.
Og det er sikkert ikke gået manges næse forbi, at Threads i løbet af de første fem dage opnåede 100 millioner brugere.
Men Benjamin Rud Elberth ser ikke Threads som en værdig konkurrent til X, som det ser ud lige nu.
”Twitter vil stadig være uundværlig, fordi den som den eneste har en liveplatform. Når der er terror, når der er jordskælv, eller når der bliver udskrevet folketingsvalg, så kommer det på X, og det vil fortsætte mange år endnu.”
”Informationssøgning på Threads er fuldstændig elendig, og den er heller ikke bygget til journalister,” siger han.
Han kigger mere i retning af Kina – mere præcist på TikTok – hvis der skal være en konkurrent til det, som X kan.
”Selvom de er under beskydning, så kommer de til at lave noget tekstbaseret. TikTok er ikke færdig – heller ikke i Danmark. De har skruet op for interessevaretagelsen, de taler med meningsdannere og politikere herhjemme, og de gør en kæmpe indsats for at komme ind på det danske marked,” lyder det fra Benjamin Rud Elberth.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.