Webredaktør: Blogs er spild af tid

Journalister skal ikke spilde deres tid på at blogge, mener redaktør på Dr.dk. Nyhedsværter bør ikke gå rundt og have for mange meninger, siger TV Avisens Mette Walsted Vestergaard.

Journalister skal ikke spilde deres tid på at blogge, mener redaktør på Dr.dk. Nyhedsværter bør ikke gå rundt og have for mange meninger, siger TV Avisens Mette Walsted Vestergaard.

Spild af tid og uheldig sammenblanding af journalistisk neutralitet og personlige holdninger. Webredaktør på Dr.dk Henrik Heide fortæller i et interview i de journaliststuderendes blad på SDU, LIXEN, at han ikke kan forstår, hvorfor for eksempel nyhedsværterne på TV Avisen og TV 2 Nyhederne skal have en weblog. Skriverierne på bloggen stjæler nemlig tid fra deres øvrige arbejde.
"Jeg kan ikke se, hvorfor journalisterne skal have en personlig side. De er ansat for at udføre et journalistisk arbejde, og det er spild af dygtige menneskers tid. Der er tusindvis af mennesker, der hellere vil se dem på en skærm end se deres personlig holdninger på blogs," siger Henrik Heide til LIXEN.

Selv om DR-journalisterne blogger i deres fritid, stjæler det ifølge Henrik Heide tid fra journalistikken på årsplan.
"Hvis det tager en time at skrive en blog, og man gør det en gang om dagen, har man en dag mindre om ugen til at tænke på at lave journalistik."

Modsat mener community-redaktør på TV 2, Ricki Mae Melchior, at blogs er et fint afbræk i den normale journalistik. På TV 2 blogger blandt andre Svenning Dalgaard, Jes Dorph-Petersen og Trine Panum Kjeldsen fra Station 2. Det er med til at skabe trafik og dialog med læsere og seere.
"Blogs skaber et mere personligt ansigt for journalisterne udadtil, frem for at de kun agerer professionelt som for eksempel nyhedsoplæsere," siger han

Hvis journalister skal blogge skal det ifølge Henrik Heide være en del af deres ansættelse, siger han til Journalisten.dk.
»Det giver for eksempel god mening, at redaktionen på Harddisken på P1 blogger om faglige ting for at komme i dialog med brugerne. Blogs skal ikke være en løs snak fra redaktionsmødet.«

Ifølge Lixen har flere medarbejdere opgivet at blogge på Dr.dk. På Tv Avisen har Reimer Bo Christensen og Mette Walsted vestergaard blogget. Men de er begge stoppet. Mette Walsted Vestergaard begyndte at blogge, fordi det var nyt og spændende  men har ikke skrevet siden 2007.
"Jeg synes, at bloggen som genre handler om at skrive meninger eller personlige oplevelser. Og jeg mener ikke, at det er særligt hensigtsmæssigt, at nyhedsværter går rundt og har for mange meninger. Jeg synes, at jeg skylder mine seere at være neutral," siger hun til LIXEN.

Når ingen fra TV Avisens redaktion blogger i dag, skyldes det ifølge chefen for TV Avisen Susanne Hegelund, at man prioriterer programindholdet frem for blogs.
»Der var stort fokus på weblogs for et par år siden. I dag har vi valgt at prioritere tiden anderledes og fokusere mere på aftenaviserne. Blogs kommer måske igen, men det var forholdsvis tidskrævende,« siger hun til Journalisten.dk.

Journalist Heidi Frederikke Rasmussen fra TV 2 Sporten mener, at bloggen er et sted, hvor man kan være personlig.
"Man skal selvfølgelig tænke over hvad man skriver. Men her er det okay at sige, hvad man mener. Det er en rasteplads, hvor man kan køre ind og slippe det neutrale og objektive, man står for som journalist."

3 Kommentarer

Henrik Heide
25. JUNI 2009
Re: Webredaktør: Blogs er spild af tid
Uddybende kommentar fra webredaktør Henrik Heide:
Lad os lige tage den fra en ende af:
Jeg synes IKKE, blogs er spild af tid. Rubrikken er strammet til den rene misforståelse. Blogs er et fantastisk værktøj for journalister. Som researchværktøj, som adgang til åben dialog mellem journalister og læsere, som uddybning af indslag på radio eller tv. Men så er det også DET, bloggen skal bruges til. Hvis reportere ønsker en blog til private meninger, er der rigtigt mange steder at bygge sådan en. Og det har flere DR journalister valgt. Og hvad de skriver i en privat blog, er jo op til dem selv. Men hvad de skriver på en blog med DR-skilt kan sidestilles med et indslag på TVA eller i Radioavisen. Det er en publikation, der skal overholde de generelle programetiske retningslinjer hos DR. Sådan er det - og DR vil aldrig kunne indtage samme holdning som TV2 Sporten, hvor journalister tilsyneladende kan "slippe det neutrale og objektive man står for som journalist", som de selv udtrykker det.
Jeg er stor tilhænger af faglige blogs og vil meget gerne have opbygget dem omkring faglige miljøer - hvor de bruges målrettet og professionelt. Med Dorte Tofts blog som tidens aktuelle ideal. DR har det omkring DR2s Viden Om, P1s Harddisken og Filmland. Og vi har feks en blog om spil. Og jeg ser meget gerne flere.
Når jeg siger, at journalister skal prioritere deres tid - så forstå det på denne måde: I en tid med stor bevidsthed omkring pengeforbrug, vælger vi at bruge journalisternes tid på at lave historier til radio og tv. Her er vi trods alt i forbindelse med langt flere licensbetalere, der ikke lige læser blogs. Og jo - det kan bruges som researchværktøj. Og det tror jeg bestemt vi vil se mere af i fremtiden.
Og hermed slut - og lad det være en hyldest til dialog med brugerne, der hermed gav mig mulighed for at rette misforståelser samt forklare sammenhænge. På samme måde som DR vælger at åbne mange artikler for kommentarer fra brugerne.
Chris Alban Hansen
24. JUNI 2009
Re: Webredaktør: Blogs er spild af tid

Nu behøver man jo ikke nødvendigvis lufte personlige holdninger og oplevelser på en blog. Den kunne også bruges som researchværktøj til at finde cases, whistleblowers eller blot fremlægge mere detaljeret dokumentation til sine artikler.

Ligesom et A4-ark kan bruges til at skrive hvad som helst på, så kan en blog bruges til det samme. Men vigtigst af alt. Det kan bruges som dialog med læserne. Bare tænk Dorte Tofts blog i opløbet til sagen om Stein Bagger.

DR's syn på bloggen som medium er i hvert fald snævertsynet baseret på de udtalelser som Heide, Hegelund og Vestergaard kommer med i artiklen herover.

Forestil jer, hvis en journalist bruger en time om dagen til at snakke privat i mobiltelefon, så har det på en uge kostet en hel dags journalistisk tankegang. Kære DR, tag mobilerne fra journalisterne. 

Michael Bjørnbak Martensen
24. JUNI 2009
Re: Webredaktør: Blogs er spild af tid
Det fremgår desværre ikke, om cheferne anerkender medarbejdernes ret til at ytre sig privat. Lidt ærgerligt, at det ikke er kommet med.