
Torsdag formiddag er statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten med Socialdemokratiets bus. Flere medier spekulerer i disse dage i, om et folketingsvalg er på vej. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Valgtrommerne buldrer derudad, fordi De Radikale har krævet, at statsminister Mette Frederiksen (S) udskriver valg inden 4. oktober, hvor Folketinget åbner.
Og skulle det ende med en strejke blandt 81 medarbejdere fra HK Stat, Dansk Metal og 3F på TV 2 fra 1. oktober, kan det også få konsekvenser for udgivelsesmulighederne for journalisterne på tv-stationen, som er en af landets største leverandører af nyheder. Det skyldes blandt andet, at en del af de strejkevarslede medarbejdere arbejder i TV 2’s supportafdeling.
Det fortæller hovedtillidsrepræsentant for DJ-medlemmerne på TV 2 Lennart Sten:
”En konflikt 1. oktober betyder formentlig, at det enten rammer et folketingsvalg eller Folketingets åbning. Derudover er der også håndboldsæson i gang på Sporten for fuld kraft. Så truslen er meget markant,” fortæller han.
Netop valgdækning, Folketingets åbning og dækningen af store sportsbegivenheder er nøgleområder for TV 2. Og i det daglige er medarbejderne i TV 2’s supportafdeling ofte inde over, hvis der opstår problemer med at udkomme.
”Journalisterne og fotograferne vil sagtens kunne arbejde på samme tid, så der er ikke noget skruebrækkeri der, men opstår der problemer, hvilket der altid gør, så har vi jo et problem med at udkomme,” siger Lennart Sten.
”Derfor er det mit håb, at de finder hinanden,” tilføjer han.
Lennart Sten, hovedtillidsrepræsentant for DJ-ansatte på TV 2
Som Journalisten kunne fortælle i går, har fagforbundene HK Stat, Dansk Metal og 3F sendt et strejkevarsel til TV 2, som kan udløse strejke 1. oktober, hvis parterne ikke bliver enige. I alt er der tale om 27 HK-medarbejdere, 53 Dansk Metal-ansatte og en enkelt 3F-medarbejder.
Support er vigtig for at udkomme
HK-medarbejderne arbejder typisk i kontorfunktioner i økonomi, løn, jura eller reception. Dansk Metals medarbejdere arbejder blandt andet med tv-stationens digitale og tv-relaterede supportfunktioner, der får stationens it- og tv-systemer til at fungere i det daglige.
Mediekommentator Lasse Jensen fremhæver også, at et folketingsvalg er en kæmpe begivenhed for tv-stationer som DR og TV 2, hvor man typisk måler sig i forhold til hinanden. Og her er supportfunktionerne på TV 2 også nøglefunktioner, som kan påvirke tv-stationens dækning:
”På en tv-station er journalister lidt ligesom skuespillere på en scene. De skal vide, hvad de gør, og være dygtige, men hvis der ikke er nogen til at hejse tæppet op og ned samt levere lys og lyd, så er det jo ligegyldigt. Journalisterne er også vigtige, men tv er et samspil mellem alle mulige faggrupper,” siger han uden at ville komme ind på det faglige spørgsmål.
Tidligere har der været tradition for, at de øvrige fagforbund nogenlunde har fulgt den ramme, der blev aftalt med DJ-medarbejderne, men det har man ikke ønsket i denne omgang, hvor de DJ-ansatte efter et massivt kritiseret forløb landede på en lønstigning på 2,25 procent.
”HK’erne har fortjent mere, og vi forhandler selvstændigt. Så nu må forligsinstitutionen hjælpe os videre,” lød det i går fra HK Stats chefforhandler, Lina Gisselbæk Lauritsen.
DJ’ere vil også kræve lønstigninger
Lennart Sten kan godt forstå, at de øvrige fagforbund ikke er tilfredse med den udvikling, som inflationen har taget på det seneste.
”Og jeg kan også forstå, at TV 2 synes, det er svært, når de kunne spise os af med 2,25 procent i sin tid. Men TV 2 behøver ikke være bange for at give parterne noget mere, for vi kommer også med bastante krav, når vi skal forhandle til januar,” siger han, og tilføjer i en appel til Dansk Journalistforbund, at man denne gang husker at opsige TV 2’ernes overenskomst i rette tid.
Netop journalisternes overenskomst på TV 2 blev nemlig forhandlet på plads under vanskelige vilkår i januar, da Dansk Journalistforbund ved en fejl havde glemt at opsige den eksisterende overenskomst rettidigt.
188 medarbejdere på TV 2 sendte efter afstemningen et brev til ledelsen med en kras kritik af forløbet.
Journalisten har anmodet TV 2 om et interview, men har fra kommunikationsafdelingen modtaget en kort, skriftlig kommentar:
”TV 2 håber fortsat på, at vi kan finde en løsning, så konflikten kan undgås,” lyder det.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.