
Ifølge kritikerne har TV 2 ikke gjort nok for at sløre ofre for skyderierne i Fields. Dette foto er fra den generelle redningsindsats efter skyderierne og vedrører således ikke kritikken rettet mod TV 2. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Søndag aften var mediedanmark i breaking over skudepisoden ved Fields. Også TV 2.
Klokken 18:58 viste TV 2 News to stillbilleder fra fototjenesten Presse-fotos.dk, hvor man ser en person ligge på en båre.
Vedkommendes ansigt er gemt bag en af de i alt tre ambulancereddere, men man kan se hårfarven og se, at personen har langt hår.
På det andet foto kan man se personens undertøj, hudfarve og ben. Journalisten viser ikke de to billeder, som også blev bragt og siden slettet fra en liveblog på TV2.dk, men kan dokumentere, at de er blevet bragt både på TV2 News og på tv2.dk.
Ifølge flere kritikere på sociale medier var det langt over stregen, da TV 2 offentliggjorde billederne midt i den kaotiske uvished, der fulgte efter skyderiet i indkøbscenteret Fields.
Sådan lyder det for eksempel fra Camilla Søe, der i to tweets med over 1000 likes skriver:
”TV 2 News, I skal ikke vise billeder af folk, der er blevet skudt. Få nu styr på etikken … Der sidder folk lige nu og venter på at høre fra deres kære, mens TV 2 News igen og igen viser billeder af sårede. Hvad fanden tænker I på?”
Til Journalisten uddyber Camilla Søe, at hun så billederne i fjernsynet på et tidspunkt, hvor der var stor usikkerhed om antallet af ofre for skyderierne. Tilmed blev det ifølge hende understreget i TV 2 News’ egen dækning, at telefonnetværket var spidsbelastet af de mange personer, der forsøgte at få fat i deres pårørende.
Derfor ramte det hende, at TV 2 ikke havde sløret offerets hårfarve, hårlængde og andre kendetegn.
”Det udslagsgivende for mig var, at det var unødvendigt at bringe billederne uden sløring. Man kunne godt have refereret til det, der foregik, uden at vise det,” siger Camilla Søe.
TV2: “Inden for skiven“
På TV 2 har chefredaktør Jakob Vissing været den øverst ansvarlige for stationens dækning af skyderiet.
Han siger til Journalisten, at han samlet set godt kan stå på mål for TV 2’s etiske valg og fravalg under dækningen.
“Der kan altid ske fejl, når man sender livefjernsyn, og jeg vil ikke afvise, at det er sket. Men ud fra hvad jeg så og selv var med til at beslutte, så synes jeg, vi har ramt inden for skiven,“ siger han.
I forhold til de to fotos og kritikken mener han heller ikke, at man kan identificere offeret på båren, som juraprofessor Sten Schaumburg-Müller over for Journalisten har fastslået, er afgørende for om god presseskik er overholdt.
“Det, vi vægter, er, at man ikke ud af billederne skal kunne identificere nogen,“ siger Jakob Vissing.
Han mener ikke umiddelbart, at man ud fra billederne kan konstatere, om der for eksempel er tale om en kvinde, selvom TV 2 på stationens hjemmeside skrev, at personen på båren var iført bh:
“Jeg vil ikke afvise, at man kan lave den slutning, men det var i så fald ikke tilsigtet. Det vil vi tage med i evalueringen af vores dækning af begivenheden og vores billedbrug.“
Mediernes dobbeltrolle
Jakob Vissing fortæller også, at TV 2 løbende tager hensyn til billeders voldsomhed og vigtighed i forhold til at fortælle, hvad historien går ud på.
“I den konkrete historie var det vigtigt for os at vise seerne, hvor alvorlig situationen var. Det er hårde billeder, men de kommer ud af en hård virkelighed, som vi er sat i verden til at dække,“ siger han.
Jakob Vissing fortæller, at den samlede kritik gør indtryk på ham, men understreger, at de redaktionelle valg også er med til at dokumentere en vigtig hændelse.
“Når vi dækker så voldsomme begivenheder som den i Fields eller krigsdækning med meget voldsomme billeder, så er der mange, som føler det krænkende, at vi går tæt på virkeligheden, men det er jo det, der er vores dobbeltrolle,“ siger han.
“Vi skal gå så tæt på virkeligheden, som vi kan, for at dokumentere den. Og på den anden side skal vi tage hensyn til dem, der kigger på det. Nogle gange vil det føles ubehageligt for nogen i en unødig grad, og det beklager vi selvfølgelig,“ siger han.
Men han holder fast i, at der overordnet set ikke var problemer med TV 2’s dækning:
“Jeg kan ikke afvise, at der er kommet et enkelt billede hist eller her, som ikke skulle være bragt, når man sender live så mange timer i døgnet, men det var ikke det, der var det væsentlige af vores dækning. Jeg synes, vi fik taget de hensyn, vi gerne ville tage. Både til ofre, seere og læsere.“
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.