Presseetik

Mediejurist: Live-interviews fra Fields kan være ok

Det springende punkt er, om medierne har givet kilderne en reel mulighed for at sige nej til at give interview, siger Sten Schaumburg-Müller

Reaktionerne strømmede ind på sociale medier, da blandt andre DR og TV 2 søndag aften livedækkede evakueringen fra shopping-centret Fields og herunder talte med flere øjenvidner, umiddelbart efter de var kommet ud af bygningen.

Flere var kritiske over for, at medierne stod klar med mikrofoner og kameraer så tæt på begivenheden.

Et af afsnittene i vejledning for god presseskik handler netop om ofre og vidner ved forbrydelser. Der står:

”Ofre for forbrydelser eller ulykker skal vises det størst mulige hensyn. Det samme gælder vidner og pårørende til de implicerede. Ved indsamling og formidling af billedmateriale, herunder amatørbilleder, skal der vises hensynsfuldhed og takt.”

Men det kan være ok, at medierne lavede liveinterviews ved Fields under evakueringerne fra shoppingcentret. Det slår professor ved SDU og mediejurist Sten Schaumburg-Müller fast.

”Det ville jeg umiddelbart synes, ja,” siger Sten Schaumburg-Müller, som dog understreger, at det beror på, at medierne gør deres arbejde ordentligt.

”Det kommer an på, om kilderne får reel mulighed for at sige nej til at deltage,” siger han.

Han tilføjer, at medierne skal være påpasselige med at bringe private oplysninger, som også kan være, hvis et øjenvidne er ‘helt i opløsning’ over, hvad han eller hun har set.

Ofre må ikke kunne genkendes

Når det kommer til ofrene, skal medierne være særligt påpasselige. Her må medierne alene bringe billeder, hvis de er sikre på, ofrene ikke kan genkendes.

”Udgangspunktet er, at hvis man befinder sig et offentligt tilgængeligt sted, så må man finde sig i, at der bliver bragt billeder af en,” siger Sten Schaumburg-Müller og fortsætter:

”Men man kan være i nogle situationer, som man ikke har bragt sig selv i, hvor man er et offer eller et gidsel, og de billeder skal ikke bringes.”

Til gengæld ser han ikke noget forkert ved, at flere medier videregav billeder og videoer af den formodede gerningsmand, optaget i og omkring Fields søndag aften.

”Der er rigtigt meget her, der tyder på, at der ikke var de store problemer med at identificere gerningsmanden.”

”Hvis man går rundt med et gevær inde i Fields, så er det jo i modsætning til et offer, der ikke selv kan gøre for det. Så må du tåle, at du bliver fotograferet, og at de billeder bliver bragt,” siger Sten Schaumburg-Müller.

0 Kommentarer