”Tegneres arbejde bliver taget lidt for givet”

Journalisten talte med to medlemmer af Danske Bladtegnere om fagets udfordringer på specialforeningens generalforsamling i går. De fortalte blandt andet om løn og om, hvor vigtigt det er at være i fagforening

Hvad er de største udfordringer for bladtegnerbranchen?

Det spørgsmål stillede Journalisten to deltagere på lørdagens generalforsamling i specialforeningen Danske Bladtegnere på Gammel Strand onsdag.

Ditte Ahlgren, 33, illustrator på Information og freelance

Hvilke udfordringer ser du i faget?

”De store udfordringer, der er i mediebranchen generelt og nok især i de trykte medier, har stor indvirkning på bladtegnernes arbejde. Hvor er det egentlig, vi skal bevæge os hen, hvis der i fremtiden ikke findes lige så mange papiraviser? Men derudover er det generelt en udfordring, at vores arbejde ikke altid bliver værdsat. Det er, som om det bliver taget lidt for givet.”

På aviserne?

”Nej, mere i det hele taget. Som bladtegner og tegner kan det være svært at få penge for sit arbejde, fordi folk synes, man bare skal være glad for at få lov til at gøre det.”

Hvor oplever du det?

”Aviserne giver måske ikke helt så meget i løn, som de burde. Uden for aviserne er det værre: Der oplever jeg, at når man får opgaver, så er lønningerne meget lave – hvis de overhovedet eksisterer.”

Hvilke fagpolitiske kampe er de vigtigste, som du ser det?

”Den vigtigste kamp er kampen for, at vores arbejde anses som lige så meget værd som fotografers og journalisters.”

Hvad kan I gøre for det?

”Vi skal blive ved med at kræve, at vores arbejde bliver anset som vigtigt. Vi skal kræve en ordentlig løn – det kommer godt nok til at handle meget om løn det her. Men det skal vi. Og så skal vi stå sammen og passe på med ikke at underbyde hinanden. Det er langt hen ad vejen et spørgsmål om solidaritet og om at holde hinanden oppe på, at vi yder et godt og vigtigt stykke arbejde.”

 

Roald Als, 69, bladtegner, Politiken

Hvad er den største udfordring i dit fag?

”Det er at lave en tegning, folk griner af.”

Det mener du er fagets største udfordring?

”Næ, altså, det er mit fags udfordring.”

Og hvordan gør man så det?

”Ja, det er ved at have en idémand, der er sjov. Jeg har haft den samme siden 1980. Han hedder Poul Einer Hansen. Men ellers er det vigtigste jo – i hvert fald i mit fag, jeg er på en avis – at vælte en til enhver tid siddende regering. Det er opgaven.”

Hvilke fagpolitiske kampe er vigtige?

”Med hvem? Foreningens kampe med forbundet har jeg ikke haft noget med at gøre, det tager bestyrelsen sig af. Og i forhold til kampe med arbejdsgiveren, der handler det jo om, om de vil have det, man laver. Hvis de vil det, så er der ingen kamp. Hvis de ikke vil, så er det surt.”

Hvorfor tager du til generalforsamling i dag?

”Jeg er her, fordi det er skide skægt. Formanden kom til at sige, at vi var hans bedste venner. Det vil jeg trods alt ikke håbe, men selv om vi er konkurrenter, er det rigtigt, at vi alle sammen er gode venner.”

Hvad kan det bruges til at have en masse venner, der også er bladtegnere?

”Hvis der er en, der ringer til mig og vil have en tegning, som jeg ikke kan finde ud af eller ikke har tid til, så kan man anbefale nogle af de andre. Det har jeg gjort mange gange. Vi har jo i al den tid, jeg har været tegner, haft den her forening. Jeg synes, det er skide vigtigt at være med i en fagforening – og når man så også er med i en forening som den her, er det også sjovt, og man får gode venner.”

 

0 Kommentarer