Christoffer Zieler er Årets Bladtegner

På Danske Bladtegneres generalforsamling i går blev Universitetsavisens journalist og hustegner Christoffer Zieler hædret med den årlige pris. Han blev bl.a. rost for at have ”et godt øje for det paradoksale”. Og så var der livlig debat om plagiat og satire

Årets Bladtegner hedder Christoffer Zieler. Han er ikke nogen helt almindelig bladtegner, for han er uddannet noget så ikke-tegneragtigt som cand.scient.pol., og han arbejder fuldtid som journalist på Universitetsavisen.

Heldigvis får han nogle gange også tid til at tegne i den, og så har han en ugentlig stribe i Information – og lidt freelance hist og her.

”I år har vi valgt en person, der viser en helt ny måde, man kan lave satire på,” siger bestyrelsesmedlem i Danske Bladtegnere Erik Petri, da Zieler bliver kåret blandt kolleger på Danske Bladtegneres generalforsamling onsdag. Det foregår i et mødelokale i journalistforbundet på Gammel Strand.

”Christoffer har en meget stor bredde, og han er både anmelder, journalist og tegner. Han er uddannet i statskundskab, så han ved rent faktisk, hvordan bureaukratiet er skruet sammen.”

På lærredet vises et bredt uddrag af Zielers bedste tegninger, bl.a. fra den ugentlige stribe i Informations tillæg Moderne Tider, ’Maltes Spalte’ i Universitetsavisen og hans forhenværende stribe i Politiken, ’Apropostapokalypsen’. I bunden har artiklen her, kan du selv se et par af hans tegninger.

Men også noget så prosaisk som en morsom facebookopdatering om Liberal Alliance finder vej til lærredet.

”Han har et godt øje for det paradoksale,” siger Erik Petri. ”Og han er en af vores. Stort tillykke med prisen til Christoffer.”[factbox:0]

Mere end en tredjedel mødte op

Ud over journalistforbundets konsulent Hans Jørgen Dybro, der ”rundhåndet har tilbudt sig” som dirigent, forbundsformand Lars Werge og Journalistens udsendte er 32 af de 74 medlemmer af Danske Bladtegnere dukket op til generalforsamling.

Vi sidder i en åben hestesko. Formand Lars Refn, der er iført hvid skjorte med kuglepenne i brystlommen og er flankeret af de to bestyrelsesmedlemmer Bob Katzenelson og Erik Petri, præsenterer dagsordenen.

Foreningen har fået seks nye medlemmer, bekendtgør han, og de præsenteres alle med en lille karikaturtegning i et slideshow, som projiceres op på lærredet.

”Det er egentlig en pæn fremgang. Vi er jo en lille forening, men vi har de senere år haft en stor vækst.”

Og eftersom bestyrelsen består af de tre nævnte samt Mia Mottelson og Otto Dickmeiss, og der er fire suppleanter, har 15 procent af medlemmerne af foreningen været aktive i bestyrelsesarbejde.

”Det er alligevel en pæn del,” siger han og smiler skævt.

Op ad bakke

Specialforeningen har fået lavet en ny hjemmeside, som stadig ikke er helt færdig og generelt skal ”strammes op”. Der har længe været bøvl med den gamle, og med den nye kan foreningen selv redigere. Det enkelte medlem kan få sit eget lille rum, hvor hun eller han kan præsentere tegninger, fortæller formanden.

Rundt i lokalet nikkes der anerkendende. Flere sidder og tegner skitser med blyant eller på iPad.

Journalistforbundet spiller en central rolle for danske bladtegnere, bl.a. fordi det er her, de kan finde juridisk bistand, aftale priser og så videre, siger Lars Refn. I løbet af årene har foreningen efter bedste evne forsøgt at gøre sig gældende.

”Men det har været lidt op ad bakke, må man bare sige. Vi er med i Medieaftalen, men uden nogen glæde, fordi priserne ikke fungerer i forhold til virkeligheden. Jeg har brugt en del energi på at få den tilpasset virkeligheden, men det er vanskeligt,” siger Lars Refn.

Han nævner ”den såkaldte Uwe Max Jensen-sag”, hvor en provokunstner har brugt en tegning og et fotografi som forlæg for et maleri, og DJ på vegne af fotografen og tegneren har anlagt en sag om ophavsret mod kunstneren. Refn lader forstå, at foreningen er ærgerlig over sagen.

”Vi synes jo i virkeligheden, at Jensen har lavet et stykke satire – ikke plagiat, og vi er meget uenige i DJ’s behandling af sagen.”

Som Putin og Medvedev

I løbet af det seneste år har foreningen bl.a. været på studietur i London og Mexico, og for nylig har den også takket ja til en tur til EU-Parlamentet i Strasbourg.

Men Lars Refn understreger, at der ikke er uendeligt med penge.

”I 2017 har vi fået 195.000 kroner ned i kassen. Det lyder som en del, men det betaler jo faktisk kun et par masterclasses,” siger han og tilføjer, at de store rejser typisk koster mellem 25.000 og 30.000 per deltager.

Inden en lille pause når formand Lars Refn at bekendtgøre, at han til næste års formandsvalg ikke agter at stille op:

”Det er klart, at der er ting, jeg synes, jeg har været god til – og andre ting, jeg har været dårlig til. Jeg har været god til at repræsentere foreningen udadtil og dårlig til at repræsentere den i DJ. Men det har været helt vildt fedt, og jeg synes, det er fair at sige nu, så bestyrelsen i ro og mag kan forberede sig på at finde en ny formand næste år.”

Efter pausen er der et par opmuntrende kommentarer fra salen: ”Du har været en fantastisk formand,” siger en.

”Jeg er glad for de positive tilbagemeldinger, men I må vente med dem, for jeg er altså stadig formand det næste år. Men efter seks års værnepligt stopper jeg,” siger Lars Refn og tilføjer: ”Dog vil jeg selvfølgelig stille mig til rådighed for enhver siddende formand.”

”Ligesom med Putin og Medvedev,” siger en.

Der bliver grinet, skålet og sagt tak.

Plagiat eller satire

Forbundsformand Lars Werge, der er i jakkesæt og vest, får ordet:

”Jeg synes ikke, der har været så dårligt et forhold, som du giver udtryk for. Vi har stor interesse i at have et godt forhold til bladtegnerne,” siger han.

Rundt i salen bliver der åbnet ølflasker, og der bliver også stillet en flaske foran Werge.

”Det er spændende at få et blik ind i den faglighed, som i jeres forening er så dyb. Når I samles, er det meget nørdet – og det er ment positivt. Det er dejligt, at vi kan rumme det fællesskab i det store fællesskab. Set fra min stol har vi nogle gode relationer til hinanden, og det håber jeg, vi fortsat vil have.”

Folk klapper, og så bringes plagiat/satire-sagen ellers op igen.

Referent Hans Jørgen Dybro, der også er DJ’s konsulent på området, redegør for sagen set fra forbundets perspektiv og understreger:

”Det her er ikke et spørgsmål om satire, det er et spørgsmål om plagiat.”

Der opstår en del snak.

”Hvis jeg laver en karikatur af en given person med udgangspunkt i et fotografi,” siger et medlem, ”… er det så plagiat?”

”Jeg er ikke jurist eller advokat, men det her bliver jo netop ikke påstået at være satire fra afsenders side,” siger Dybro.

’Kulturel blindhed’

Når Uwe Max Jensen ikke selv siger, det er satire, er det, fordi han er billedkunstner, indvender et medlem.

”Det kan ikke være satire, hvis man ikke siger, det er satire,” siger Dybro.

Bestyrelsesmedlem Erik Petri kalder det ”kulturel blindhed” fra DJ’s side:

”Det er en del af selviscenesættelsen ikke at sige, det er satire. Men det er jo satire. Og det er hovedrystende, at vi overhovedet har den her diskussion.”

Lars Refn forsøger at skære igennem:

”Der er sagt utroligt meget om det her. Når jeg har kritiseret DJ, så handler det om dømmekraften, i forhold til at man overhovedet rejser sagen. Det her er hårrejsende manglende dømmekraft af juridisk afdeling i DJ,” siger han og sætter trumf på:

”Det er idioti.”

Flere bryder ind for at erklære sig enige.

”Bare det forhold, at det er foto og maleri, burde gøre, at det ikke kan være plagiat,” siger et medlem.

”Jeg vil foreslå,” siger et medlem, ”at I sætter en dårlig jurist på sagen. Så I taber den.”

Hans Jørgen Dybro svarer med et smil: ”Det opfatter jeg mere som satire end debat.”

Spanien eller Frankrig eller begge?

Efterfølgende gennemgås og godkendes regnskaberne. Uden modkandidater genvælges bestyrelsesmedlemmerne Erik Petri og Otto Dickmeiss. Lars Refn, Bob Katzenelson og Mia Mottelson fortsætter i bestyrelsen.

Som suppleanter fortsætter Helle Scheffmann og Kamilla Wichmann, og Stine Spedsbjerg vælges som ny suppleant.

Ved punktet ’Eventuelt’ spørger et medlem ind til, hvordan man retter forslag til studieture. Det medfører, at et medlem først gør reklame for en tur til Frankrig, mens et andet fortæller om Spanien.

”Hvis I har forslag – og især gennemtænkte forslag – må I meget gerne sende det til os,” siger formanden Lars Refn.

”Jeg har en idé,” siger medlemmet Roald Als. ”Det er jo et helt år, så vi kan bare tage begge steder hen.”

Folk griner.

”Som formand vil jeg gerne takke for god ro og orden og flot fremmøde,” siger Lars Refn og tilføjer, at han gerne vil beklage, at øllene er spanske.

Herefter fortrækker forsamlingen til det tilstødende lokale, hvor foreningen byder på ”en krumme” og øl og vin.

Christoffer Zielers tegninger

Her kan du se tre eksempler på Årets Bladtegner, Christoffer Zielers, arbejde: 



0 Kommentarer