Strejke hos papirgigant: ”Det er et kæmpe problem”

Magasinbranchen frygter, at strejke hos finsk papirproducent vil få store konsekvenser. De trykte aviser i Danmark forventer ikke at blive ramt

Papirmarkedet var i forvejen presset af coronakrisen, men lige nu er der også strejke blandt medarbejderne på UPM, som er Finlands største producent af papir til printudgivelser.

Faktisk leverer UPM’s papirfabrikker omkring halvdelen af det papir, der bruges på trykkerier i Norden til for eksempel magasiner, og derfor kan strejken få store konsekvenser.

Det vurderer Jesper Jungersen, der er administrerende direktør for Aller Tryk i Taastrup, hvor en stor andel af landets magasiner og ugeblade bliver omdannet til fysiske, trykte produkter.

”Vi ser det som et kæmpe problem. Vi er i en situation, hvor der var mangel på papir i forvejen, og når den største aktør så rammes af strejke, vil det have store konsekvenser,” siger han til Journalisten.

Kan belaste i flere måneder

Strejken var forventet, så ifølge Jesper Jungersen er man på sikker grund i januar, da man har sikret sig ekstra papir. Strejken var i første omgang varslet til at vare tre uger, men onsdag i sidste uge meldte fagforbundet en forlængelse ud, så den kan vare frem til 5. februar.

Ingen ved, om der kan lande en aftale inden da, og på grund af pres på papirmarkedet i det hele taget, så kan man heller ikke bare bestille hos andre leverandører, da ordrebøgerne er fyldt op.

Jesper Jungersen håber ikke, at man vil mærke det redaktionelt ude på landets redaktioner.

”Jeg håber ikke at, de kommer til at kunne mærke det, men vi ved det jo ikke. De kommer i første omgang til at mærke, at de kører på andre papirkvaliteter end normalt. Vi supplerer lige nu med papir i andre gramvægte for at sikre, at bladene kan komme på gaden,” siger Jesper Jungersen, der vurderer, at strejken kan få konsekvenser i lang tid:

”Forestil dig, at der er x antal papir på markedet i Europa til hele 2022, og at den mængde så reduceres, hvis den største spiller stort set ikke producerer i en måned på grund af strejke. Det kan belaste markedet flere måneder ud i fremtiden,” siger han.

Avispapir ikke ramt

Omvendt er der ikke samme bekymring at spore hos Pressens Fællesindkøb, hvor man indkøber papir til de trykte aviser.

Her fortæller administrerende direktør Thomas Isaksen, at man har baseret en stor del af sine ordrer hos en norsk virksomhed.

”Jeg regner ikke med, at strejkerne hos UPM får den helt store vægt. Men det giver altid nogle ringe i vandet, når der er problemer et sted. Jeg regner dog ikke med problemer med leverancer til Danmark i hvert fald,” siger Thomas Isaksen.

Journalisten har ad flere omgange beskrevet presset på det globale papirmarked, der for eksempel har lagt pres på markedet for magasiner, ugeblade og bøger.

Avisbranchen er dog ikke gået fri af påvirkninger. I november kunne vi fortælle, at flere danske medier kan blive ramt af, at en papirproducent i Norge mangler blegemiddel, hvilket i sidste ende kan betyde, at aviser udkommer på papir i dårligere kvalitet.

0 Kommentarer