Stines striber i Politiken kommer fra sociale medier, men i nat blev hendes konti lukket

Uden yderligere forklaring har Stine Spedsbjerg mistet sin konto på både Instagram og Facebook, som danner grundlag for hendes daglige stribe i Politiken. (Opdateret 13.49)

Det var et helt sædvanligt morgenritual for Stine Spedsbjerg, forfatter og Politikens faste stribe-tegner, da hun i morges tjekkede telefonen som dagens første gøremål.

Da hun åbnende sin Messenger-app, hvor hun kunne se, hun havde fået en besked, var der bare ikke noget sædvanligt over ritualet længere.

I stedet for at kunne læse en besked fra en ven, bekendt eller følger, blev hun mødt af en besked om, at hendes konto var lukket, fordi profilen eller indholdet på den ikke følger Facebooks fællesskabsregler.

For at erklære sig uenig skulle Stine Spedsbjerg uploade et billede af sit pas, men den anmodning udløb, og stribe-tegneren fik ikke mulighed for at forsøge igen, før der kom en ny besked fra platformen:

”Vi har allerede gennemgået denne afgørelse, og den kan ikke omstødes,” stod der sammen med en henvisning til fællesskabsreglerne, men uden yderligere forklaring.

”Jeg er virkelig ikke kontroversiel”

Tilbage sidder Stine Spedsbjerg som et stort spørgsmålstegn og kan kun gætte på, hvorfor hendes konto på både Facebook og Instagram er blevet lukket:

”Jeg fik i nat en mærkelig mail om, at jeg ikke længere er administrator for en gruppe, jeg ikke aner, hvad er. Jeg ved ikke, om jeg er blevet hacket, og jeg har to-trinsgodkendelse på profilen.”

Hun har svært ved at forestille sig, at lukningen skyldes noget, hun selv har delt.

”Selv om jeg er satiretegner, er jeg virkelig ikke kontroversiel, og jeg er ikke fra den gamle skole, der langer ud. Det kan måske være en gruppe, der har set sig vred på mig, og så har alle i den anmeldt,” siger Stine Spedsbjerg.

”Jeg kan ikke se, hvad jeg har gjort. Jeg bruger heller ikke profilen til at debattere andre steder.”

 Stribe bygger på Facebook-kommentarer

Stine Spedsbjerg, der tegner og udgiver bøger under kunstnernavnet StineStregen, har brugt årevis på at opbygge sin følgerskare på både Facebook og Instagram, og hun havde mere end 10.000 følgere på begge profiler.

De er væk nu. Og det samme er grundlaget for den daglige stribe i Politiken, som Stine Spedsbjerg har stået for siden starten af oktober.

”Det er nogle konti, jeg bruger rigtig meget. Striben i Politiken er baseret på citater fra kommentarfelter. Jeg følger grupper, sider og personer og har en gruppe med kloge hjerner, som hjælper med at finde citater. Mit job er at høste fra kommentarsporene,” siger Stine Spedsbjerg.

Begge profiler var oprettet med navnet StineStregen, og på Instagram er der nu bare en profil med et profilbillede og en biografitekst tilbage, og Stine Spedsbjerg er bange for, at hun ikke længere kan oprette profiler med sit kunstnernavn, uden at hun kommer til at ligne ”en dårlig kopi af sig selv” med et navn som ’StineStregen1980’.

”Jeg deler også striber kun på de sociale medier. Det er en tegneseriestribe, som er selvbiografisk, og som også bare er puf-væk.”

Profiler er arbejde

Stine Spedsbjerg er langtfra den første, der får lukket sin profil uden varsel. Tidligere på året skete det samme for Zetland-journalist Torben Sangild, der efter en uge fik genskabt sin profil – udelukkende fordi han er journalist og havde et medie i ryggen.

”Jeg ved ikke, hvad jeg gør nu,” siger Stine Spedsbjerg og tilføjer:

”I den sociale tidsalder har jeg tweetet det. Lidt i håb om, at nogen kan sige, at der er en bagdør, at man kan klage til dem her. Det er et håb om at spørge random mennesker om, om noget hjalp eller virkede. Og for at gøre opmærksom på, at det er lidt vildt, at de har så stort monopol og kan udelukke mennesker uden at fortælle hvorfor.”

I første omgang er Stine Spedsbjerg dog nødt til at oprette eller finde en anden Facebook-profil, hun kan bruge til at finde kommentarer til sin daglige stribe.

”Mine profiler er ikke kun selvpromovering af bøger. Det er også mit arbejde. Det er lidt nederen at piske sig selv op til en stor mediehistorie, når man bare gerne vil have sin konto igen,” siger hun. 

Stine Spedsbjerg har efter artiklens udgivelse fået kontakt til Facebook, der også oplyser til Journalisten, at man vil forsøge at få mere information om sagen. Den umiddelbare vurdering er, at Stine Spedsbjergs profiler er blevet hacket, og det undersøges, om hendes konto kan genoprettes.

0 Kommentarer

Læs også

Om lidt er Stines stribe fast i Politiken:

Stines stribe bliver fast i Politiken: Jeg er mere eftertænksom end lårklaskende morsom

30. SEPTEMBER 2021
Torben Sangild er blevet smidt af Facebook uden nogen forklaring

Facebook fangede journalist i Qanon-net: ”Vi har ramt ved siden af”

29. JANUAR 2021