Stines stribe bliver fast i Politiken: Jeg er mere eftertænksom end lårklaskende morsom

Efter 20 år på bagsiden af Politiken forsvinder den daglige tegneserie fra Wulffmorgenthaler ved udgangen af denne uge

Mandag vil de daglige læsere af Politikens papiravis opleve noget helt nyt, hvis de når frem til avisens bagside.

Nederst vil der være nye pennestreger, som føres af tegneren Stine Spedsbjerg, der blandt andet er kendt for sin streg på nettet under Stinestregen, eller for sine fortællinger om livet under coronapandemien.

Den daglige streg fra Wulffmorgenthaler sendes nemlig på avispension, og læserne skal forvente et væsentligt andet udtryk, fortæller Stine Spedsbjerg:

”Jeg er nok mere eftertænksom sjov end lårklaskende morsom som Wulffmorgenthaler, så der skal nok være nogle, der bliver rigtig skuffede,” siger hun med et stort grin.

Vil have folk til at tænke

Med rykket til Politiken træder hun ind i en branche, der ikke ligefrem er kendt for at lægge ny spalteplads til bladtegnere. Men mediet er vigtigt og kan noget helt særligt, siger Stine Spedsbjerg.

I bund og grund handler god bladtegning om at absorbere virkeligheden og gøre det komplekse og besværlige helt utroligt enkelt.

<span class="rodt">Stines stribe bliver fast i Politiken:</span> Jeg er mere eftertænksom end lårklaskende morsom 1 Her ses et af Stine Spedsbjergs bidrag til konkurrencen i Politiken.

”Nogle bladtegnere synes, de rammer den lige i røven, når folk bliver rasende, og andre synes, det er, når folk ler. Men for mig er det, hvis det får nogen til at tænke,” siger hun til Journalisten, der fanger hende nogle dage inden premieren.

Striben kommer til at hedde Vox Populi, og idéen er sådan set, at Stine Spedsbjerg henter inspiration til de daglige striber fra det massive net af kommentarspor, der omgiver os i dagligdagen. Det handler ikke bare om at udstille fjollede kommentarer, men faktisk også om at bruge almindelige menneskers iagttagelser til at sætte aktuelle emner i perspektiv. At gøre det komplekse og besværlige helt utroligt enkelt, kan man sige.

Netværk finder guldkornene

Men det bliver en kedelig stribe, hvis det altid bare bliver gennemsnitskommentaren, og derfor har hun også et ”hemmeligt netværk”, der skal tippe hende om guldkorn på de sociale medier:

”Det skal være noget, hvor man tænker: ’Okay! sådan kan man også reagere’, eller ’Endelig er der en, der sagde det, vi alle sammen tænkte’, eller ’Gud! Det var et skarpt synspunkt – og det var faktisk skarpere end den politiker, der sagde sådan og sådan’,” lyder ambitionen fra Stine Spedsbjerg.

<span class="rodt">Stines stribe bliver fast i Politiken:</span> Jeg er mere eftertænksom end lårklaskende morsom 2 Stine Spedsbjergs stribe tager udgangspunkt i kommentarer på sociale medier. Denne stribe blev også sendt ind til sommerkonkurrencen i Politiken.

Men serien kommer også til at udstille, at det nogle gange går for hurtigt på sociale medier, og at vi nok alle sammen kan blive bedre til at være mere eftertænksomme:

”Det handler også om, hvordan vi som mennesker selv agerer, og at man kan være for hurtig på aftrækkeren, bør søge mere fakta eller indse, at nogle gange er andre folk måske også værd at lytte til,” siger hun.

At udkomme dagligt er ikke skræmmende for Stine Spedsbjerg, der har et langt cv med mange bogudgivelser, faste striber på nettet og en række udmærkelser.

Men det bliver alligevel lidt anderledes.

”Det adskiller sig, fordi det her på en eller anden måde bliver mere udadvendt, da jeg mere skal være en observatør og kurator. I mange af mine bøger og i de klassiske striber er det et kig ind i min hjerne, min fantasi og min ’hittepåsomhed’,” siger hun.

Kommentarsporets magt

Hun håber, at striben kan fortsætte i flere år, men hun ved af gode grunde heller ikke, hvad fremtiden bringer.

”Der er ikke nogen, der siger, at vi debatterer og snakker på sociale medier på den her måde om to år, eller at vi får lov af Facebook eller Twitter. Det kan være, at der kommer benhård censur og lukkede kommentarfelter, og hvor går vi så hen? Skriver vi så i kodesprog? Det skal striben blive ved med at reflektere over, og derfor er arbejdsformen meget anderledes, for jeg aner jo ikke, hvor det går hen,” siger Stine Spedsbjerg.

Og så er der en helt fundamental forskel, som de fleste i avisbranchen kan genkende: Deadlines.

”Det er noget helt andet, når man skal læne sig op ad en avisproduktion og respektere andres deadline og ikke bare kan sidde og fumle rundt selv. Og når man får Politikens publikum efter sig og ikke bare udkommer til folk på sociale medier, der ligner en selv.”

Stine Spedsbjergs faste stribe Vox Populi vandt i sommer en stribekonkurrence i Politiken, hvor hun var oppe imod 87 øvrige bidrag. Striben har debut i den trykte avis mandag den 4. oktober.

 

0 Kommentarer