
”Staten går ind og forsøger at løse et problem, som slet ikke er der,” siger Stig Ørskov, der frygter konkurrenceforvridning. Foto: Christian Als/JP/Politikens Hus
Det er ikke en debat, han ellers har blandet sig i tidligere, men nu har Stig Ørskov, administrerende direktør i JP/Politikens Hus, brug for at blande sig i, at staten bruger 160 millioner kroner årligt på radiokanalerne Radio4 og Loud.
Det gør han primært af to grunde.
”Den ene er, at den tragedie, vi er vidne til lige nu, påkalder sig behov for at sige det her,” siger han med henvisning til debatten om Radio Loud, der gennem det seneste halvandet år mest af alt har gjort sig bemærket for nærmest ikke at have et målbart antal lyttere.
”Og så er mit håb også, at når man nu alligevel skal lave et medieforlig lige om lidt, at man sætter sig ned ved det bord og kigger hinanden i øjnene og bliver enige om, at de penge, der er spildt på det her gennem de seneste mange år, enten bliver brugt på noget andet, eller at man lader dem blive i borgernes lommer.”
Både hedengangne Radio24syv, Radio4 og Loud er vokset ud af en politisk beslutning om at bryde DR’s monopol på dansk taleradio. JP/Politikens Hus overvejede i 2011 at byde ind på den nye taleradio, men stoppede sig selv, fordi man ikke mente, at man kunne forene at være et uafhængigt mediehus og at udføre opgaver for staten, der omvendt stiller krav til mediehuset.
Hverken Radio4 eller Loud har formået at skabe gennemslagskraft, mener Stig Ørskov. Radio4 står med en lytterandel, der svinger lidt i omegnen af 1,2 til 1,6 procent, som en af de mindst succesfulde radiokanaler i Danmark.
”Det er simpelthen ikke en omgang med borgernes penge, man kan være bekendt,” siger Stig Ørskov.
Løser et problem, der ikke findes
Helt grundlæggende ønsker JP/Politiken-chefen sig, at man fra politisk hold lader være med at lave den her type udbud. Og det er hans opfordring til både medieordførere og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der ved et samråd i Loud i sidste uge opfordrede til, at medieordførerne ser igennem, hvordan staten skal strikke den slags udbud sammen i fremtiden.
”Staten går ind og forsøger at løse et problem, som slet ikke er der. Jeg formoder, at man med de udbud gerne vil sikre mangfoldige og pluralistiske udbud af radio i det her land. Der må man bare konstatere, at der simpelthen er så meget af det i forvejen. Man kan næsten ikke drømme sig til noget, der er bedre,” siger Stig Ørskov.
Han peger på podcasts som ’Her går det godt’, ’Mediano’, ’Mørkeland’ og medievirksomheder som Heartbeats som eksempler på, at radio- og podcastmarkedet lever i bedste velgående uden statens indblanding.
Vel er de ikke radiokanaler, der broadcaster i traditionel forstand, men podcast og radio er efterhånden flydt så meget sammen, at det i Stig Ørskovs øjne er underordnet.
”Der er en innovationslyst og et initiativ ude i det danske radiomarked, som ikke er set før. Jeg forstår simpelthen ikke, at staten synes, at den skal ind og hælde penge i et marked, som har det så godt i forvejen,” siger han.
Forvrider konkurrencen
Det er ikke kun det, at der bliver brugt penge på et forsvindende lille antal danskeres opmærksomhed, der generer Stig Ørskov.
”Det, der særligt falder mig for brystet, er, når pengene bliver brugt til at skabe konkurrenceforvridning mellem de private aktører. Der hopper kæden helt af for mig,” siger han.
Loud satser på podcast, og det formoder Stig Ørskov, at man vil blive ved med, hvis Berlingske Media lykkes med at købe sig ind på 91 procent af ejerskabet og den statsfinansierede virksomhed.
”Det er ret evident, at man fra Louds side gerne vil bruge en større del af midlerne på at lave podcastaktivitet. Det er en aktivitet, der kommer til at være i direkte konkurrence med en række af de andre aktører på markedet, som forsøger at skabe bæredygtige podcastformater,” siger han.
Du er chef i den konkurrerende koncern til Berlingske Media. Er du ikke bare træt af, at Berlingske Media får fingre i en masse penge til podcastudvikling?
”Jeg er på hele mediebranchen – og ikke mindst de uafhængige aktørers vegne – enormt forstemt over, hvis en stor medievirksomhed skal lykkes med at gafle en masse statskroner til at skabe konkurrenceforvridning til at betale for den udvikling, de i virkeligheden selv burde stå for.”
”For mig er det ikke et Loud-problem. Det er et problem, at staten i øjeblikket går ind og bruger 160 millioner kroner om året på at skabe lydindhold, som markedet selv kunne have skabt, og med de 160 millioner kroner kommer der et stort element af politisk kontrol og styring. Det er en uskik, som jeg håber, vi kan få afviklet,” siger Stig Ørskov.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.