
Søren Pape Poulsen mener, at Ekstra Bladets ledelse og JP/Politiken er dobbeltmoralske. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Søren Pape Poulsen vil ikke fortælle Ekstra Bladets journalister, hvad han modtager i formandshonorar ved siden af sit folketingsvederlag.
Men han vil godt sige det til Journalisten.
Det skyldes ifølge Søren Pape Poulsen, at Ekstra Bladet som medie udviser en enorm dobbeltmoral, fordi man ikke er åben om chefredaktørens løn.
”Jeg synes, at man skal leve op til det, man forventer af andre. Og det gør Ekstra Bladet ikke her, og den dobbeltmoral kan jeg simpelthen bare ikke holde ud. Der er ikke noget hemmeligt i min løn, men jeg synes, det var på tide, at de fik udstillet deres dobbeltmoral, og jeg vil gerne fortælle Journalisten, hvad jeg tjener, fordi man også hos jer vil oplyse, hvad den øverste chef tjener,” siger Søren Pape Poulsen til Journalisten.
Ekstra Bladet har løbende lavet kritisk journalistik om partiformandens vilkår. Blandt andet har man skrevet en historie om Søren Pape Poulsens partibil og senest afdækket, at han ikke vil oplyse, hvad han får i formandshonorar.
Søren Pape Poulsen fortæller, at der ifølge ham hverken før eller efter Ekstra Bladets artikel har været nogen, der gik op i det honorar, han modtager fra Det Konservative Folkeparti, når partiet ikke sidder i regering:
”Jeg får et formandshonorar på 50.000 kroner om måneden. Det ligger lidt under niveauet hos Socialdemokratiet og Venstre,” fortæller han på spørgsmålet om, hvad han tjener, når han ikke er minister eller får eftervederlag.
Beløbet er uden feriepenge og er heller ikke pensionsgivende. Ved siden af får Søren Pape Poulsen en almindelig grundløn fra Folketinget på 59.852 kroner om måneden og et skattefrit omkostningstillæg på 5.482 kroner.
Chefredaktører er også magtfulde
Søren Pape Poulsen tror også, at han tjener mindre end Ekstra Bladets chefredaktør. Og han forstår ikke, at bladet holder det hemmeligt:
”Hvis der er noget, den avis har travlt med, så er det at udstille magthavere som nogle forfærdelige nogen, som bare rager til sig og lever et luksusliv. Men man skal kunne tage sin egen medicin og fortælle, hvad man tjener. Jeg sagde også til Ekstra Bladet, at jeg havde på fornemmelsen, at deres chefredaktør tjener noget mere, end jeg gør som partiformand. Så kan man altid diskutere, om han bare har været dygtig til at forhandle løn. Jeg ved jo ikke, hvad han tjener, men mit ydmyge gæt er, at det er mere end mig.”
Er det ikke en lidt halvbagt kritik, at du går så meget op i, at en privat virksomhed ikke vil fortælle om en cheflønning?
”Det er jo en privat virksomhed, der i den grad har travlt med, at alle andre skal vise åbenhed. Det er en helt vild dobbeltmoral. Og det er vigtigt for mig at sige, at det er den ansvarshavende chefredaktør og mediet, der er dobbeltmoralsk. Det er ikke den enkelte journalist, jeg sådan set angriber her. Jeg har tillid til, at de har styrken til at stå den her prøvelse igennem.”
Gælder der ikke anderledes regler for åbenhed, når man er en af landets mest magtfulde politikere – frem for en ansvarshavende chefredaktør for en avis?
”En ansvarshavende chefredaktør har godt nok også meget magt i det her samfund. De kan lige præcis vælge, hvad der skal stå i avisen hver dag, og har en kæmpe magt. Det har vi som politikere også, og os skal man selvfølgelig kigge efter i kortene, men hvad jeg privat får som formandshonorar – hvilken relevans har det for noget som helst af det arbejde, jeg laver?”
Handler ikke om journalisterne
Men det er jo Knud Brix og ledelsen, der ikke vil lægge det frem. Er det rimeligt, at du tager Ekstra Bladets journalister og den politiske redaktion som gidsel på grund af en chef, der ikke vil tale om sin løn?
”Jeg skal ikke blande mig i Ekstra Bladets interne håndtering. Derfor er det vigtigt for mig at sige, at det er den ansvarshavende chefredaktør og mediet Ekstra Bladet, som jeg synes udviser dobbeltmoral. Det er jo ikke den enkelte journalist, jeg er efter her. Og jeg kan ikke vurdere, hvad den enkelte journalist skal. Det er mediet Ekstra Bladet, som jeg synes er meget dobbeltmoralsk. Den enkelte journalist på den politiske redaktion gør, hvad de nok skal, og hvad der forventes af dem for at lave historien.”
Så hvad er din pointe med det her, for nogen synes måske, at det er lidt barnligt, at du ikke vil sige det til Ekstra Bladet, men at du godt vil sige det til os?
”Det er mere princippet. Ifølge Ekstra Bladet skal sådan nogle som mig være renere end ren. Og jeg synes så bare, at man skal leve op til det, man forventer af andre. Det gør Ekstra Bladet jo ikke her. Der bliver skrevet mange historier om det her, og hvilken relevans har det overhovedet for noget som helst? Men det er så fint nok. Når man er i den her branche, skal man også kunne håndtere medier som Ekstra Bladet. Det er jeg helt med på.”
Ifølge den ansvarshavende chefredaktør, Knud Brix, er det ikke ham selv, der siger, at han ikke må tale om sin løn. Det er højere oppe i systemet, at der er udstedt et dekret, og af hvem ved vi ikke helt. Men det samme gør sig jo nok gældende for Politikens chefredaktør og Jyllands-Postens chefredaktør. Ville du sige det samme, hvis det var Politikens eller Jyllands-Postens journalister, der ringede til dig?
”Ja, det ville jeg sådan set. Men nu handler det om nogle principper også. Det handler om, at de krav, man stiller til andre, skal man også selv kunne tage. Man skal kunne tage sin egen medicin. Og det er sådan set bare det, jeg siger her. Og jeg kunne så forstå, hvis det var noget vigtigt for landet, men jeg tror, at de fleste danskere er fløjtende ligeglade med, hvad jeg får i formandshonorar, hvis jeg skal være helt ærlig. Og det vedkommer jo heller ikke nogen, men hvis det virkelig er så vigtigt at få at vide, så fortæller jeg det. Og det medie må så selv lægge frem, hvad deres chef så tjener.”
Knud Brix fastholder
Journalisten kunne tidligere på måneden fortælle, at der ikke er nogen juridiske udfordringer for Knud Brix ved at fortælle om sin løn. Alligevel vil han ikke fortælle sin løn, da han gerne vil være en ’mand af sit ord’. Det har han siden også fastholdt over for Ekstra Bladet.
Det har ikke været muligt at få et interview med ansvarshavende chefredaktør Knud Brix inden denne artikels udgivelse, men Journalisten har spurgt på sms, hvordan han forholder sig til, at Søren Pape Poulsen kalder det dobbeltmoralsk, at han ikke vil fortælle om sin løn. Derudover har vi også spurgt, om Ekstra Bladets journalisters muligheder for at lave kritisk journalistik ikke er vigtigere end at være en ’mand af sit ord’ over for ledelsen i JP/Politiken.
I en sms skriver Knud Brix:
”Praksis i JP/Politikens Hus er, at direktion og bestyrelse offentliggør deres honorering på kroner og øre, mens chefredaktørernes lønninger anses for en privat sag, da de er almindeligt funktionæransatte. Den tilgang har jeg valgt ikke at anfægte.”
Tirsdag var JP/Politikens administrerende direktør, Stig Ørskov, heller ikke villig til at tale om Knud Brix’ løn. Ad to omgange har han sendt en skriftlig udtalelse til Journalisten, som i store træk er enslydende, men afvist at svare på vores spørgsmål.
Senest har Journalisten forsøgt at få et interview med Stig Ørskov tirsdag, hvor Ekstra Bladet-journalister efterlyste mere åbenhed om lønningerne hos JP/Politikens chefredaktører.
Politisk journalist James Kristoffer Miles er en af Ekstra Bladets journalister med byline på historien om Søren Pape Poulsen. Han mener også, at huset bør være åbent om chefredaktørers lønninger:
”Jeg synes, det ville være på sin plads, for hvis det her blev lagt frem, ville det gøre vores position som kritisk medie lettere,” siger han.
Han bakkes op af det medarbejdervalgte medlem af bestyrelsen i JP/Politiken, Magnus Barsøe, der på Twitter skriver, at han principielt mener, at chefredaktørernes løn bør være offentlig, da JP/Politiken også modtager statsstøtte.
Ad flere omgange har Ekstra Bladet også selv forsøgt at få Knud Brix til at fortælle sin løn, men det har Knud Brix også afvist. Han anerkendte dog i et interview, at han tjener mere end 120.000 kroner om måneden, og at det er et ”blødt punkt”:
”Altså, jeg forlanger, at alle andre, magthavere, bliver kigget efter i kortene. Men det her er en del af det, jeg har skrevet under på, så hvis jeg begynder at løbe fra det, så holder det ikke,” lød det fra Knud Brix til Ekstra Bladet i interviewet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.