
Foto: Lesniewski/Adobe (red. Journalisten)
En af de danske journalister, der i sidste uge blev såret i det østlige Ukraine, fortæller nu på Twitter, at det var journalisternes egen idé at drage mod byen Okhtyrka.
Det skriver fotojournalisten Emil Filtenborg på Twitter, hvor han også roser Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix’ håndtering af ulykken.
”Knud Brix har gennem hele forløbet været en god støtte for både os og vores forældre. Knud Brix har desuden aldrig sendt os til Okhtyrka, hvor vi blev skudt, det var vores egen idé,” lyder det blandt andet i tråden på Twitter.
I tråden fortæller han også, at han og kollegaen Stefan Weichert løbende og hver dag har været i dialog med chefredaktør Knud Brix og sikkerhedschefen i JP/Politiken, Torben Schiøtt, om sikkerhedssituationen i Ukraine.
”Den dag, vi blev skudt, var ingen undtagelse. Den dag har vi også løbende tjekket sikkerheden med det ukrainske militær. Der var ingen indikationer på, at russere eller ukrainere direkte skød målrettet efter pressen,” skriver Emil Filtenborg.
”Krig er farligt at dække. Okhtyrka er et farligt sted at være, men det har aldrig været en dumdristig beslutning, og vi er aldrig blevet presset af Ekstra Bladet til at gøre det,” tilføjer han.
De to danske journalister var derudover af den opfattelse, at hverken russiske eller ukrainske styrker ville skyde målrettet efter pressen, men at russiske styrker faktisk havde givet den udenlandske presse arbejdsrum:
”CNN fik blandt andet lov til at filme et af forsøgene på at tage Hostomel lufthavn og et af de første angreb på Kharkiv. Derfor var vores vurdering, at den primære risiko kom fra artilleri eller kamphandlinger. Den tendens er skiftet. Russiske soldater og sabotører går nu målrettet efter journalister. Vi var de første vidner til det, og det er rent uheld, som ingen kunne forhindre,” skriver Emil Filtenborg.
TV 2 og DR trak medarbejdere
Journalisten kunne i sidste uge fortælle, at de to danske journalister formentlig har været de eneste mediefolk på arbejde i det krigsramte område. Både TV 2 og DR havde trukket sine medarbejdere ud af det østlige Ukraine, da man skønnede, at det var for farligt at arbejde der.
Til Journalisten oplyste formanden for det ukrainske journalistforbund, Sergiy Tomilenko, at han ikke troede, at andre medier havde været på reportager i eller omkring Okhtyrka:
”Vi er i kontakt med lokale journalister, men de afholder sig fra at rapportere af frygt for fjendtligheder,” skrev han i en mail.
Dagen før beskydningen af de danske journalister vurderede det amerikanske Institute for the Study of War, at russiske styrker sandsynligvis ville forsøge at omringe byen Kharkiv og blandt andet nærmede sig byen via Okhtyrka:
”Russiske styrker har efter sigende krydset den nordøstlige grænse til Ukraine adskillige steder vest for Kharkiv, herunder Okhtyrka og Sumy. Russiske styrker vil sandsynligvis nærme sig Kyiv på en bred front og vil derfor måske forsøge at omringe og isolere Kharkiv,” lød det.
Dagen efter bragte Institute for the Study of War en ny opdatering, hvor det fremgik, at ukrainske styrker samme dag, som de to danskere blev beskudt, havde stoppet russiske fremrykninger på en akse, der groft løb fra netop Okhtyrka og gennem Obychiv, Velyka Doroha og Nizhyn.
Inddragede sikkerhedschef
Knud Brix fortalte i sidste uge til Journalisten, at beslutningen om at køre til Okhtyrka blev truffet i dialog med reporterne, og at man løbende under dækningen også konsulterede sikkerhedschefen for JP/Politiken og sikkerhedsfirmaet Guardian i vurderingerne:
”Det har jo været en løbende dialog med Emil og Stefan. Vi har talt flere gange om dagen. Derudover har det været en løbende dialog med vores sikkerhedschef i JP/Politikens Hus, som er en af landets mest erfarne, og så også en dialog med det eksterne sikkerhedsfirma Guardian, som har givet os eksterne efterretninger om sikkerheden i områderne. Derfor har vi så sammen med Emil og Stefan hver eneste dag truffet en vurdering om, hvad de skulle. Og den dag traf vi en beslutning om, at de skulle køre op til Okhtyrka og dække den her børnehave, som angiveligt var blevet ramt af klyngebomber,” sagde Knud Brix.
Han fortalte også, at vurderingen af sikkerheden skete i samarbejde med de to journalister og Ekstra Bladets partnere:
”Der ER en risiko ved at dække krig – det kommer man ikke udenom. Og så er det vores redaktionelle pligt sammen med Emil og Stefan og vores partnere i det her at vurdere situationen. Og den vurderede vi var i orden i forhold til at køre ud til det her sted på det her tidspunkt,” sagde chefredaktøren og tilføjede:
”Okhtyrka ligger et langt stykke fra fronten, og da de var der, var der relativt fredeligt, indtil den her bombe faldt.”
Efterfølgende har Knud Brix præciseret, at sikkerhedsfirmaet Guardian ikke var inde over den konkrete beslutning om at lade de to journalister rejse til Okhtyrka.
Det har ikke været muligt for Journalisten at få et interview med JP/Politikens sikkerhedschef, Torben Schiøtt, eller sikkerhedsfirmaet Guardian.
De to sårede danske journalister ønsker ikke at stille op til interview med Journalisten. Emil Filtenborg henviser til sin tråd på Twitter, som kan læses i fuld længde her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.