Ukraine

Mens EB sendte sine Ukraine-reportere tættere på fronten, trak andre medier deres folk vestpå

Chefredaktør Knud Brix understreger, at Ekstra Bladet ikke tog chancer op til, at deres reportere blev beskudt. Han kalder spekulationer i den slags for upassende mandagstræneri på en tragisk baggrund

Da en dansk journalist og en dansk fotograf lørdag blev beskudt og såret på en reportage for Ekstra Bladet omkring den østukrainske by Okhtyrka, var de sandsynligvis de eneste mediefolk på arbejde i det krigsramte område.

Natten til fredag trak DR sine folk ud af det østlige Ukraine. Senere samme dag gjorde TV 2 det samme.

Faktisk var der ifølge præsidenten for det ukrainske journalistforbund, Sergiy Tomilenko, ingen andre medier end Ekstra Bladet på reportage i eller omkring byen Okhtyrka, der har været under massive bombardementer og angreb med civile tab til følge.

”Vi er i kontakt med lokale journalister, men de afholder sig fra at rapportere af frygt for fjendtligheder,” skriver den ukrainske journalistformand til Journalisten.

TV 2’s nyhedschef, Jacob Kwon, forklarer, at det også var af sikkerhedshensyn, at de fredag rykkede Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg fra Kharkiv i øst til hovedstaden Kyiv.

”Vi vurderede simpelthen, at det var blevet for farligt at opholde sig i det østlige Ukraine. Som situationen er nu, tør vi ikke at være længere østpå end Kyiv. Det mener vi ikke er ansvarligt,” siger han.

Samme melding lød allerede søndag fra DR’s nyhedschef, Thomas Falbe. I ’Presselogen’ på TV 2 sagde han, at ansvaret for journalisters sikkerhed i sådan en situation hviler tungt på redaktørerne derhjemme.

”Og at befinde sig ude i det østlige Ukraine hen over weekenden mener jeg har været en risikabel disposition,” sagde Thomas Falbe.

”Der skal journalister ikke være, der er vi nødt til at være i periferien eller endnu længere væk fra de allermest voldsomme begivenheder.”

Ifølge en opdatering fra det amerikanske Institute for the Study of War stoppede ukrainske styrker samme dag, som de to danskere blev beskudt, russiske fremrykninger på en akse, der groft løb fra netop Okhtyrka og gennem Obychiv, Velyka Doroha og Nizhyn.

DJ: Lyder bekymrende

De to danskere – journalist Stefan Weichert og fotograf Emil Filtenborg – blev tirsdag evakueret ud af Ukraine, hvor de har været indlagt på hospitalet og opereret for de skader, de fik af skuddene.

De er uden for livsfare og har ved flere lejligheder givet interviews til Ekstra Bladet og opdateret deres profiler på sociale medier. Journalisten har også været i mailkontakt med de to, der ikke ønsker at stille op til interview for nuværende.

For Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, er de to reporteres sikkerhed og helbred det vigtigste lige nu. Hun understreger samtidig, at hun ingen mulighed har for selv at vurdere den konkrete sikkerhedssituation forskellige steder i Ukraine.

Men præsenteret for vurderingerne fra DR, TV 2 og den ukrainske journalistforbundsformand siger hun:

”Jeg synes da, det lyder bekymrende, hvis Ekstra Bladet har taget chancer. Og her tænker jeg på Ekstra Bladets ledelse. Det er dem, som har det fulde ansvar for de mennesker, de sender ud, og det ansvar skal man tage meget, meget alvorligt,” siger Tine Johansen og understreger, at hun ikke mistænker, at Ekstra Bladet har taget chancer.

”Vi har ikke taget nogen chancer”

Ansvaret for de to reportere tog Ekstra Bladets journalistiske chefredaktør, Knud Brix, på sig, da han søndag var igennem i ’Presselogen’. Det samme gør han i dag over for Journalisten.

”Og jeg kan forsikre Tine Johansen om, at vi ikke har taget nogen chancer. Vi har vurderet rationelt ud fra de efterretninger, vi havde. Og i øvrigt finder jeg det dybt upassende, at hun begynder at spekulere i, om vi har taget chancer, mens hendes medlemmer ligger på en båre og stadig ikke er hjemme i Danmark,” siger Knud Brix.

Han afviser at svare på, hvordan de to reporteres tilstand er nu, ligesom han heller ikke vil sætte ord på, hvordan de seneste dage har været.

Er der noget, du allerede nu kan sige, at du fortryder i det her forløb?

”Nej, det er for tidligt at sige,” slår Knud Brix fast, men tilføjer, at Ekstra Bladet kommer til at evaluere forløbet, når de to reportere er kommet til Danmark.

Relativt fredeligt

Han fortæller, at de to reportere lørdag satte kursen fra Dnipro i det centrale Ukraine mod den østukrainske by Okhtyrka for at nå en børnehave, der angiveligt var blevet ramt af klyngebomber fredag.

”Det var vi interesseret i at finde ud af, fordi det jo er imod krigens love,” forklarer Knud Brix.

Beslutningen om at lade de to reportere køre i den retning blev truffet i tæt og løbende dialog med reporterne selv, samt med sikkerhedschefen for JP/Politikens Hus og sikkerhedsfirmaet Guardian, fortæller Knud Brix.

”Der ER en risiko ved at dække krig – det kommer man ikke udenom. Og så er det vores redaktionelle pligt sammen med Emil og Stefan og vores partnere i det her at vurdere situationen. Og den vurderede vi var i orden i forhold til at køre ud til det her sted på det her tidspunkt,” siger chefredaktøren og tilføjer:

”Okhtyrka ligger et langt stykke fra fronten, og da de var der, var der relativt fredeligt, indtil den her bombe faldt.”

Knud Brix understreger, at det, at deres reportere blev beskudt, var det eneste, der ikke måtte ske.

”Men der er ikke noget indtil videre, der tyder på, at vi har sendt dem ud, hvor vi vidste, der var større risiko, end vi havde lyst til at løbe,” fastslår han.

Upassende mandagstrænere

DR’s nyhedschef, Thomas Falbe, forklarer, at de på baggrund af efterretninger og analyser af den russiske fremrykning natten til fredag vurderede, at DR’s folk risikerede at blive fanget i en kampzone ude østpå.

”Det var en meget farlig situation, der var ved at opstå. Ikke kun på grund af den russiske fremrykning, men også fordi ukrainske civile militser og ukrainske militære enheder strømmede til området,” skriver han i en mail til Journalisten.

Men ifølge Knud Brix kan det næppe passe, at de to danskere var de eneste journalister på arbejde i og omkring Okhtyrka, da de to danskere blev beskudt lørdag.

”Jeg ved i hvert fald, at de har mødt en ukrainsk journalist derude, som vist nok har Emils udstyr. Men de nærmere omstændigheder kan jeg ikke begynde at spekulere i – ligesom jeg vil anbefale dig ikke at gøre det, fordi der stadig er en evakuering i gang,” siger han henvendt til Journalisten.

Men gør det indtryk på dig at høre, at dine chef-kolleger fra DR og TV 2 har haft andre vurderinger af sikkerhedssituationen?

”Ingen af de kolleger har haft folk i de områder, hvor vi var. Derfor kender de heller ikke trusselsbilledet, og de ved ikke, hvilke efterretninger vi har haft. Og at de så vil spille mandagstrænere på så tragisk en baggrund med to sårede kolleger, der ikke engang er hjemme endnu, må de selv rode med,” siger Knud Brix.

Journalistforbund råder til lokal guide

Knud Brix har adskillige gange siden episoden lørdag understreget, at Stefan Weichert og Emil Filtenborg er erfarne reportere, der har boet i Ukraine i næsten tre år og taler sproget.

”Det er jo ikke grønskollinger eller en eller anden korrespondent med et par laksko på, man lige kyler ned og skal stå og kloge sig. Det her er de folk, der har været længst i Ukraine,” sagde han søndag i ’Presselogen’.

Både DR og TV 2 understreger over for Journalisten, hvor vigtigt det er kun at sende folk med erfaring med at dække krige og konflikter afsted til den slags.

Det samme gør formanden for det ukrainske journalistforbund, Sergiy Tomilenko. Hans forbund råder desuden til, at udenlandske journalister, der bevæger sig rundt i landet i bil, altid har en lokal guide eller en lokal chauffør med.

”En lokal assistent kan hjælpe med at vurdere faren,” forklarer han.

Jacob Kwon fra TV 2 oplyser desuden, at de på TV 2 tilstræber, at deres journalister i så farlig en situation som den aktuelle i Ukraine opholder sig i en base af andre vestlige journalister.

”Så vi sikrer, at de kommer ind i et fællesskab af erfarne vestlige krigsreportere, som hjælper og vurderer for hinanden, hvad der er sikkert og ikke sikkert. Vi vil helst ikke have, at vi har hold, der rejser rundt fuldstændigt alene i sådan en situation,” siger han.

EB’s folk var alene i egen bil

Da beskydningen skete lørdag, var Ekstra Bladets folk alene i en bil, som de et par dage inden havde købt for bitcoins for at kunne komme rundt i landet og rapportere.

”Vi har bestræbt os på at have fixere hele vejen igennem, men lige i den her situation var det ikke muligt. På det tidspunkt har mange af de store medier støvsuget for fixere derude, så de havde ikke deres fixer længere og kørte derfor selv,” forklarer Knud Brix og oplyser, at det fremgik på bilen, at der var pressefolk i den.

Ærgrer du dig over, at de tog afsted uden at have en fixer?

”Jeg ved ikke, præcis hvilken forskel det havde gjort, når man som her er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Så havde der været et mere liv i fare. Men igen; det er jo spekulation. Og jeg vil gerne gentage, at jeg synes, den her form for mandagstræneri er upassende, mens to sårede kolleger stadig ikke er evakueret,” siger Knud Brix.

I har stadig et andet hold i Ukraine også. Er der noget, I vil gøre anderledes i forhold til dem set i lyset af episoden i weekenden?

”Det er klart, at vi har talt med dem og også givet dem mulighed for at komme hjem. Det har de ikke ønsket. Og så har vi efter samlet vurdering vurderet, at de kan blive, fordi de er i en helt anden ende af landet. Med det sikkerhedsbillede, der er der, har vi vurderet, at de indtil videre kan få lov at blive,” siger Knud Brix.

0 Kommentarer