Arbejdsmiljø

Politiken-ansatte bakker op om kritik af Anette Claudi: ”Alt det oplevede vi også”

Anette Claudi erkender nu, at hun ikke har haft det fornødne fokus på medarbejdernes trivsel og tryghed

”I står ikke alene, når det kommer til kritikken af Anette Claudi, den nu tidligere kommunikationschef hos HK Privat.”

Sådan indleder 17 nuværende og tidligere journalister på Politikens forbrugerredaktion et brev, de i aftes sendte til to tillidsrepræsentanter i HK Privat og sektorformand Simon Tøgern.

Journalisterne på Politiken har det til fælles med HK Privat-medarbejderne, at de også har haft Anette Claudi som chef i en årrække.

Der er tale om et støttebrev til medarbejderne i HK Privat, efter at Anette Claudi mandag fratrådte sin stilling som kommunikationschef for afdelingen af fagforbundet. Fratrædelsen kom efter et kaotisk forløb, hvor 300-400 HK-medarbejdere tidligere på måneden nedlagde arbejdet i kølvandet på, at seks DJ-medlemmer havde sendt en udtalelse om Anette Claudis ledelsesstil.

I den udtalelse beskriver medarbejderne, at Anette Claudi blandt andet ”overfuser og nedgør medarbejdere”, har skabt et ”ubehageligt og utrygt arbejdsmiljø”, at hun har svært ved at ”styre sine følelsesudbrud” og ”over en længere periode åbent har nedgjort, udskammet, råbt ad og forskelsbehandlet en konkret medarbejder – frem til dennes sammenbrud og sygemelding”.

Alt det oplevede vi også.
17 tidligere og nuværende journalister på Politiken

Anette Claudi kom til HK Privat i 2016 efter at have været redaktionschef for Politikens forbrugerredaktion i perioden fra 2007 til 2016. Og en række af hendes tidligere medarbejdere på Politiken er ikke overraskede over beskrivelserne.

”Alt det oplevede vi også,” står der i støttebrevet.

I støttebrevet beskriver Politiken-journalisterne, at det dels er HK Privat-medarbejdernes udtalelse, der får dem til at reagere. Men det er især Anette Claudis udtalelse i forbindelse med sin fratræden, der udløser reaktionen.

”Det viser, at Anette Claudi ikke selv har nogen erkendelse af, hvor voldsomt hendes temperament påvirker mange af de medarbejdere, hun har været chef for, og hvilke negative konsekvenser det fører med sig.”

”Den erkendelse bør indfinde sig nu,” står der i støttebrevet.

I et skriftligt svar til Journalisten oplyser Anette Claudi, at kritikken fra journalisterne gør et stort indtryk på hende.

”Og jeg er virkelig ked af, at nogle har slået sig på mig. Det har aldrig været min hensigt, at nogen skal få det skidt af at have mig som leder. Det er klart, at det vil blive en vigtig del af den refleksion, jeg skal bruge tid på de næste måneder.”

”Høje journalistiske ambitioner, forandring og resultater har altid været mit hovedfokus, og jeg må i lyset af den her sag erkende, at jeg ikke har haft det fornødne fokus på medarbejdernes trivsel og tryghed. Det beklager jeg. Jeg har ikke yderligere kommentarer.”

Kritiseres for manglende selverkendelse

Kommunikationschefens fratræden blev meldt ud i en pressemeddelelse fra HK Privat mandag.

I den er Anette Claudi citeret for at sige, at hendes tillid til medarbejderne er væk. Formanden for HK Privat, Simon Tøgern, kommer også til orde i pressemeddelelsen, hvor han siger, at han ikke kan genkende det billede, medarbejderne tegner af chefen.

”Det er svært at være vidne til, at hun og sektorformand Simon Tøgern i pressemeddelelsen afviser at have kendskab til enhver viden om et ødelæggende arbejdsmiljø og fralægger sig et ansvar for forløbet,” står der i støttebrevet.

Alvoren er nødt til at gå op for hende. Det har stået på for længe.
Tidligere praktikant på Politiken

Anette Claudi siger også i pressemeddelelsen, at hun ikke har haft mulighed for at reagere på et eventuelt dårligt arbejdsmiljø, fordi hun ikke har været vidende om det. På Politiken blev Anette Claudi ifølge Journalistens oplysninger dog flere gange gjort opmærksom på, at hendes adfærd var problematisk.

Politiken-journalisterne fremhæver i brevet, at Anette Claudi var fagligt dygtig, og at hendes evner i høj grad højnede kvaliteten af deres arbejde, og at flere også oplevede hende som omsorgsfuld.

”Men hendes ledelsesstil kom med en al for stor pris for nogle medarbejdere og skabte et utrygt arbejdsmiljø på redaktionen generelt,” står der.

”Kørte folk midt over”

Samme billede tegner flere tidligere medarbejdere på forbrugerredaktionen, som Journalisten har talt med. De beskriver ligeledes en fagligt ”pissedygtig chef”, som uden tvivl skaber resultater. Men de fortæller også, at omkring en håndfuld medarbejdere blev sygemeldt med stress under Anette Claudis ledelse, og at redaktionen var mærket af frygt for chefen.

Vi konfronterede hende flere gange, men hun benægtede fuldstændigt, at der var et problem.
Tidligere medarbejder på Politiken

En beskriver for eksempel at have fået det fysisk dårligt, da vedkommende i mandags læste pressemeddelelsen fra HK Privat.

Samme kilde beskriver, at Anette Claudi kunne finde på at ”køre folk midt over” på redaktionsmøder ved at hakke på dem, rulle med øjnene, komme med opgivende prust og betvivle de ansattes faglighed. Det gjaldt både redaktører, journalister og praktikanter.

”På et tidspunkt kunne jeg ikke mere, knækkede og måtte opfinde en sygdom for at sygemelde mig, fordi jeg gentagne gange blev råbt af foran kolleger, fik skældud og blev ydmyget og mistede troen på mig selv.”

”Det var den stemning, der var på hele etagen, hvor forbrugerredaktionen var. Det var et virkelig hårdt miljø,” siger den tidligere medarbejder, der var ansat under Anette Claudi i flere år.

Vil ikke se det ske for andre

Samme tidligere medarbejder beskriver, at man aldrig vidste, hvor man havde Anette Claudi. At der kunne være halvandet minut mellem et vredesudbrud eller en overfusning, til hun udviste oprigtig interesse og omsorg for medarbejderens privatliv.

Det er seks år siden, Anette Claudi forlod Politiken, da hun blev fyret i en fyringsrunde.

”Anette har mange kvaliteter og bagte ofte kage til redaktionen, inviterede os hjem til sig selv og delte ros fra den øverste ledelse. Men det drukner i, at hun er fuldstændigt blind for, hvad hendes voldsomme adfærd gør ved mennesker. Vi konfronterede hende flere gange, men hun benægtede fuldstændigt, at der var et problem.”

”Derfor blev folk syge, havde ondt i maven, græd ved kaffemaskinen, sad og rystede på deres plads. Det er selvfølgelig voldsomt at fortælle det her i offentligheden seks år efter, men jeg gør det ud fra et oprigtigt ønske om, at det ikke gentager sig, så andre ikke skal igennem det samme. Det handler ikke om at være hævngerrige,” siger den tidligere medarbejder.

Det har hun nok opfattet som flabet, og så kastede hun en kuglepen efter mig.
Tidligere praktikant

Enslydende grund til at fortælle om sine oplevelser med Anette Claudi kommer fra en tidligere praktikant på Politiken, der i en periode også var under Anette Claudis ledelse.

”Jeg havde lagt det bag mig, men jeg fik det simpelthen bare så dårligt, da jeg læste den pressemeddelelse. Jeg har en kæmpe retfærdighedssans, og jeg synes bare, det er virkelig synd for dem i HK,” siger den tidligere praktikant og tilføjer:

”Jeg har ikke et hævnmotiv. Men hun viser med de udtalelser, at hun ikke har nogen selvindsigt. Alvoren er nødt til at gå op for hende. Det har stået på for længe. Tænk, hvor mange mennesker hun har haft under sig i sin karriere.”

Praktikant fik kastet kuglepen efter sig

Praktikanten oplevede ligesom de andre medarbejdere på redaktionen Anette Claudis vredesudbrud, men særligt en episode står helt klart.

Efter måneders arbejde havde praktikanten afleveret en historie, som Anette Claudi skulle give feedback på. Det foregik i et mødelokale, hvor praktikanten, Anette Claudi og en uddannet journalist var til stede. Ifølge den tidligere praktikant og den uddannede troede Anette Claudi ikke på, at en myndighed ikke havde tal på det fænomen, praktikanten beskrev i artiklen.

Hun bad derfor om kildens telefonnummer, ringede kilderne op, mens mødet stadig var i gang. Det viste sig at være rigtigt, hvad praktikanten havde skrevet.

”Det var i sig selv helt vildt grænseoverskridende, at hun begyndte at ringe mine kilder op. Jeg var blevet advaret om, hvor mange hun havde kørt over, så jeg ville ikke lade mig intimidere og svarede igen ved at sidde slasket i stolen.”

”Det har hun nok opfattet som flabet, og så kastede hun en kuglepen efter mig,” fortæller hun.

Her er de 17 underskrivere

Da støttebrevet blev sendt i aftes, var der 17 underskrivere på det. I alfabetisk rækkefølge er der tale om:

  • Anne Louise Leth
  • Annette Nyvang
  • Charlotte Branner
  • Kristine Wilkens
  • Lars Dahlager
  • Lars Hedebo Olsen
  • Lars Igum Rasmussen
  • Liz Haltrup
  • Maja Kiener
  • Mette Guldagger
  • Miriam Zesler
  • Per Munch
  • Poul Husted
  • Signe Thomsen
  • Stephen Haar
  • Sune Højrup Bencke
  • Trine Lundager

Ifølge Journalistens oplysninger blev den daværende ledelse flere gange orienteret om problemerne med redaktionschefens adfærd. Det fremgår også af støttebrevet, at medarbejderne ad to omgange har klaget over redaktionschefen til Politikens daværende ledelse. Politikens nuværende ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, tiltrådte i 2016. Han ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.

Håber, ledelsen vil tage det alvorligt

Pressemeddelelsen, der blev sendt ud mandag, har skabt ballade internt i HK og blev undsagt af den øverste formand i HK, forbundsformand Anja C. Jensen.

I mandags kaldte hun den ”rigtig, rigtig ærgerlig”, da den blandt andet lægger skylden for arbejdsmiljøet over på medarbejderne.

”Jeg har sagt til medarbejderne, at de skal vide, at vi ikke peger fingre af dem, og at vi ønsker en arbejdsplads, hvor vi tager arbejdsmiljø lige så alvorligt, som vi kræver, at de gør det ude på andre arbejdspladser,” sagde hun i den forbindelse til Journalisten.

Det er også med det håb, de nuværende og tidligere Politiken-journalister har sendt støttebrevet til medarbejderne i HK Privat:

”Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at ledelsen i HK Privat nu tager de oplevelser, I ansatte i kommunikationsafdelingen har været ude for, alvorligt, så I igen kan opleve et ordentligt og værdigt arbejdsmiljø,” slutter brevet.

Supplerende tillidsrepræsentant hos HK Privat Mille Kjær Dreyer-Kramshøj oplyser, at brevet fra de Politiken-ansatte har gjort stort indtryk hos medarbejderne.

”Nu håber jeg, at ledelsen i HK Privat også kigger på det brev, og jeg håber, at det giver anledning til noget selvransagelse.”

Formand for HK Privat, Simon Tøgern, oplyser til Journalisten, at han ikke har nogen kommentarer.

0 Kommentarer