
Meningsmålinger forud for kommunalvalg er svære at lave, vurderer professor. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
DR og TV 2 har bevidst fravalgt at gøre brug af meningsmålinger op til kommunal- og regionsrådsvalget, mens andre medier har bragt op til flere.
Som Journalisten kunne beskrive inden valgdagen, er det nemlig noget sværere at være præcis med målinger i forbindelse med kommunalvalg.
Men hvordan er det egentlig gået for de medier, der valgte at bringe meningsmålinger forud for valget? Journalisten har kigget på en række målinger, som i det store og hele alle holder sig inden for den nævnte usikkerhed i de enkelte målinger.
Ikke helt tåbeligt
Professor og valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet mener i det hele taget, at meningsmålinger er vanskelige at bruge ved kommunalvalg, men i de nedenstående eksempler ser det ”ikke helt tåbeligt ud”.
Han hæfter sig dog ved, at der flere steder i målingerne er betydelige afvigelser, og at det især i kommunalpolitik kan gøre en afgørende forskel med få procentpoints forskel:
”De her målinger giver os nogle af de store træk, men det er jo ikke nok i forhold til det, der foregik i nat, og nogle steder er der stadig konstitueringsforhandlinger, fordi det er marginalerne, det handler om. Om du har 1, 2 eller 3 mandater, gør en verden til forskel for et parti,” siger han.
Det tydeligste eksempel på afvigelser finder vi i Berlingskes måling fra Frederiksberg, som blev bragt 11. november. Her er alle partier i målingen skudt minimum 1,5 procentpoint forbi.
I den tilhørende artikel konstaterede Berlingske, at der var ”vind i sejlene” for Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg, hvor Simon Aggesen kæmpede om at blive genvalgt, men at der stadig var mange tvivlere i kommunen.
Det gik ganske rigtigt også frem for de konservative ved valget, men meningsmålingen undervurderede samlet set Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre med 8,4 procentpoint.
Netop de tre partier var med til at sikre Frederiksbergs første borgmesterskifte væk fra en konservativ kandidat i 108 år.
”De marginaler er måske vigtigere i kommuner, end de er på landsplan, for flertalskonstellationerne er ikke helt så givne, som de er på landsplan,” siger Rune Stubager.
Her kan du se afvigelserne i en række andre målinger, der blev bragt op til valget:
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.