Ny journalistforening i DJ stiftet

Under navnet Journalisterne blev en interesseforening for journalister en realitet efter en stiftende generalforsamling torsdag eftermiddag

Hvad skal barnet heddet? Det var i virkeligheden det største spændingspunkt, da den bebudede journalistforening afholdt sin stiftende generalforsamling. Navnet Journalisterne blev valgt ud af fire muligheder, hvor de andre var Journalistforeningen, Danske Journalister og Presseforeningen.
Formand blev Rasmus Mark Pedersen – ofte omtalt som Rasmus MP – der var eneste kandidat. Han er tillidsrepræsentantpå Radio 24syv og har fra starten været med i initiativgruppen.
Den stiftende generalforsamling, som havde samlet 70-80 mennesker, fandt sted torsdag eftermiddag på First Hotel i Sydhavnen, umiddelbart efter afslutningen af Fagligt Forum.
Et punkt, der på forhånd også havde skabt en del spørgsmål, var, hvem der kan blive medlem af foreningen. Initiativgruppen havde på forhånd selv næret en vis usikkerhed ved at omtale det som en forening for nyhedsreportere.
Det viste sig dog, at foreningen skal være »ikke specielt ekskluderende,« som Rasmus MP formulerede det. Ifølge de vedtagne love kan alle DJ-medlemmer, ”der arbejder med fri og uafhængig journalistik jævnfør de vejledende regler for god presseskik”, blive medlem.
»Vi har brugt en del tid på at definere det her. ’Arbejder med’ er et bevidst valg, for vi har eksempelvis også fået henvendelser fra undervisere i journalistik, der gerne vil være medlemmer. Formuleringen ’fri og uafhængig journalistik’ har vi valgt for at tage essensen af presseetiske regler,« sagde Rasmus MP og tilføjede, at man ikke ville føre kontrol med, om medlemmernes journalistik er uafhængig – det skal være op til egen vurdering.
Formuleringen affødte flere spørgsmål, blandt andet om freelancere, der delvist arbejder med kommunikation, kan være medlemmer.
»Hvis du laver journalistiske produkter, så er du naturligt medlem,« lød svaret.
Foreningen er også åben for eksempelvis journalister, der arbejder på fagblade uden frihedsbrev.
»Jeg fik en mail fra en journalist på Sygeplejersken. De har ikke frihedsbrev, men de kæmper for at opretholde den fri og uafhængige journalistik. Vi skulle lige tygge på den, men idet de kæmper for den frie og uafhængige journalistik, er de også velkomne. Hvis de lægger sig ned og ”bare” laver et kommunikationsblad, så hører de mere til i K-gruppen,« forklarede Rasmus MP.
Det blev også fastslået i vedtægterne, at medlemsskab er frivilligt, og at medarbejderforeninger således ikke, som der har været en debat om, kan indmelde sine medlemmer kollektivt.
Foreningen får desuden en næstformand, og til den post valgtes Bent Steenback fra Nordjyske Medier, der også har været en del af initiativgruppen.
Desuden valgtes syv bestyrelsesmedlemmer, nemlig Cathrine Reinert, TR på TV 2, Allan Boye Thulstrup TR på Herning Folkeblad, Kristian Ring Hansen-Holt, TV 2 News, Lars Rugaard, freelance, Anne Serlev, Fælles-TR, DR, Jørn Albertus, CBS Observer og formand for O-gruppen, og Janni Hansen, freelancejournalist.
Kontingentet blev fastsat til 5 kroner om måneden.
 

1 Kommentar

Rasmus MP
24. APRIL 2014
Hvis du gerne vil være medlem
Hvis du gerne vil være medlem, så kan du melde dig ind her: http://j.mp/journalisterne
Ligesom vi da synes, du skal give os et like på Facebook, så du kan følge med i, hvad vi laver: http://facebook.com/journalisterne
Og så har vi da også en Twitter-konto: http://twitter.com/journalisterne
Jeg håber, I vil deltage.

Bedste hilsner,
Rasmus MP