Ny efteruddannelse på vej til podcastere

'Nordic Podcast Academy' i Struer er på vej med en ny efteruddannelse i podcast. ”Fordi der i mange år har været fokus på flowradio, er det, som om der mangler en hel generation af folk, der kan fortælle i lyd,” siger stifter Dorte Palle

Snart får Danmark en ECTS-givende podcast-uddannelse.

Skolen ligger – trods det engelsk-klingende navn ‘Nordic Podcast Academy’ – i Struer og vil udbyde forskellige podcastkurser:

Et diplommodul under DMJX’ diplomuddannelse i digitale medier – som vil give 10 ECTS-point – branchekurser, masterclasses og en fem-dages talentcamp.

Diplomkurset starter til foråret 2020. De øvrige udbydes fra efteråret.

Akademiet er et partnerskab mellem DMJX, Sound Hub Denmark i Struer og initiativtagerne Dorte Palle og Tor Arnbjørn. Dorte Palle er i dag selvstændig podcaster og konsulent. Men da hun tidligere sad i chef-stillinger i DR, manglede hun relevant efteruddannelse til de DR-ansatte, som arbejdede med lydfortællinger, siger hun.

”Der er steder, hvor man kan lære om lyddesign og lydteknik, men det med at fortælle historier i lyd, har jeg altid syntes manglede,” siger Dorte Palle.

“Der mangler en hel generation af lydfortællere”

Behovet for en decideret podcastskole er stort, hvis man spørger Dorte Palle.

”Med podcast-opblomstringen er der igen kommet et gigantisk behov for at fortælle i lyd. Fordi der i mange år har været fokus på flowradio, er det, som om der mangler en hel generation af folk, der kan fortælle i lyd,” siger hun.

Der bliver jo allerede undervist i lyd på journalisthøjskolerne – hvordan er jeres uddannelse anderledes?

”Vi har en ældre målgruppe. Diplommodulet henvender sig til folk, der er færdige, som enten vil omskoles helt eller bare blive dygtigere til at arbejde i lyd,” siger Dorte Palle.

Ansøgere til diplomkurset skal have minimum to års arbejdserfaring inden for journalistik eller kommunikation.

‘Nordic Podcast Academy’

Et diplommodul giver 10 ECTS-point og koster 21.970 kroner

Der vil være plads til 16 deltagere på hvert modul

Modulet varer seks dage med tre undervisningsdage i København og tre i Struer

Kurset på engelsk varer tre dage til den halve pris

Bootcamp for talenter er gratis – dog med egenbetaling for logi og forplejning

”Der er masser af journalistiske dyder, der går igen, men lyd er – ligesom det at skrive eller lave tv – en faglighed, som kræver sine helt egne greb,” siger Dorte Palle.

På første modul vil der blive undervist i grundlæggende færdigheder som forskellige genrer inden for lyd, interview på lyd, reportage, dramaturgi, klippeteknik og ideudvikling og radiokoncepter. Derudover vil der også være fokus på distribueringsdelen.

”Der kommer til at være en del fokus på, hvordan man kommer ud med sin podcast og økonomi-delen – hvordan man er sin egen enmandshær. For den del er meget anderledes i forhold til old school flow radio,” siger Dorte Palle.

Manglende håndværk fører til for meget kopi

Mange podcastere er ikke medieuddannede, og podcast er netop god til det nichede og skæve i form og indhold. Risikerer man ikke, at det går tabt, når det struktureres på denne måde?

”Tværtimod, vil jeg sige. Jeg oplever, at rigtig mange mangler håndværk og derfor kopierer meget. Derfor bliver det ofte lidt kedeligt. Jeg tror, at det vil åbne deres øjne for andre måder at fortælle på, hvis de får helt basale virkemidler og bliver oplyst i forskellige genrer. Så jeg synes kun, at det styrker mangfoldigheden,” siger Dorte Palle.

Kan man ikke ende med en form for ensretning? En del af styrken ved podcast er vel, at de ofte har mere personlige måder at formidle på?

”Jeg kan sagtens følge dig, men det ensrettende ser jeg i en mere traditionel skolerolle. Vi ønsker at se på det enkelte menneskes idé og på, hvordan vi kan styrke den og give den noget form,” siger Dorte Palle.

“Men jeg mener altså også, at alting bliver lidt bedre af at få nogle værktøjer og bedre håndværk.”

Struer er et sats

Om ‘Nordic Podcast Academy’ kan få folk til at tage til Struer, kalder Dorte Palle ”et kæmpe sats”.

”Men vi er inspireret af fordums tider, hvor man blev sendt langt væk på efteruddannelse og sad og nørklede, og hvor der var tid til, at man kunne fordybe sig,” siger hun.

2 Kommentarer

Iben Hauschultz
12. SEPTEMBER 2019
? Lyder spændende! hvornår åbner I for tilmelding ?
Henrik Lind Jørgensen
6. SEPTEMBER 2019
Spændende. Og Struer er altså et ret fint sted, så pøj-pøj med det. For Struers branding som "Lydens By" er det jo genialt.

Læs også

For to podcastere handler Podimo om meget mere end at tjene en månedsløn

27. AUGUST 2019
Sådan vil Podimo betale podcastere:

Sådan vil Podimo betale podcastere: ”Jeg ville ikke kunne leve af det”

26. AUGUST 2019