”LA Podcast – et frirum” lyder titlen på Liberal Alliances nye podcast. Med podcasten melder partiet sig i en klub, der også består af Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Alternativet. Altså en klub for partier med egne mediekanaler.
Men selvom det efterhånden er reglen frem for undtagelsen, at man som bruger kan klikke sig ind på medieproduktioner fra politiske partier, er der noget særligt paradoksalt over, at Liberal Alliance bliver en del af klubben. Det mener Jakob Nielsen, ansvarsarshavende chefredaktør på Altinget.
Han henviser til, at Liberal Alliance var blandt de partier, der for alvor svang taktstokken i forbindelse med forårets medieforlig og den efterfølgende historiske besparelse af DR.
”Argumentet fra LA var jo, at nedskæringerne skulle give mere plads til de private medier. Nu kommer de så selv med et statsfinansieret medie, der går direkte i konkurrence med private aktører,” siger Jakob Nielsen.
Konkurrerer om brugerens tid
Jakob Nielsen forklarer, at konkurrencen på det danske mediemarked ikke længere er Politiken mod Berlingske eller DR mod TV 2.
”I dag konkurrerer alle om brugernes tid. Så hvis brugerne sætter en halv time af til at høre Liberal Alliances podcast, er det en halv time, de ikke bruger med et privat medie, der prøver at lave en forretning,” siger han.
Kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance afviser, at podcasten skulle være en konkurrent til private medier.
”Hvis de synes, det er en stor konkurrent, at de politiske partier går ind og laver egne medier for partistøtten, kommer det bag på mig,” siger Mette Bock.
”Og hvis det, at LA laver en podcastproduktion ses som et udtryk for, at vi ikke ønsker, at private medier skal have bedre vilkår, så synes jeg, man sammenligner David og Goliat,” uddyber hun og henviser blandt andet til partiets ønske om at indføre nulmoms på digitale medier.
Liberal Alliance fik i 2017 knap 14 millioner i partistøtte. Altså statslige midler, der primært har til formål at understøtte folketingsgruppernes parlamentariske arbejde.
”Brændte skattekroner”
Line Ernlund er pressechef i Liberal Alliance, tidligere tv-vært og vært på partiets nye podcast. Hun forklarer, at podcasten er et samarbejde mellem partiet og medievirksomheden Heartbeats. Line Ernlund har stået for alt redaktionelt indhold, imens Heartbeats har leveret det tekniske set-up, forklarer hun.
Hun vil ikke kommentere podcastens økonomiske rammer, og Mette Bock kan ikke svare på, hvad det koster at producere podcasten.
På Twitter skriver Magnus Barsøe, debatredaktør på Finans, at Liberal Alliance med podcasten ”brænder skattekroner af på tomt arbejde og offentligt projekttyveri”.
Jeg var rørende enig med Liberal Alliances Henrik Dahl, da han i 2016 revsede Alternativet for at lave ligegyldigt, offentligt projektmageri for skattekroner. Nu er det så LAs tur til at brænde skattekroner af på tomt arbejde og offentligt projekttyveri. Åh hvad magt gør. #dkpol https://t.co/r806yVSEGB
— Magnus Barsøe (@MagnusBarsoe) 16. oktober 2018
Også Jakob Nielsen kritiserer, at Liberal Alliance bruger statsmidler på at producere en podcast.
”Det er paradoksalt, at lige præcis LA, som kæmper for mindre statslig indblanding, selv går ud og laver en medieproduktion for statslige penge, som undergraver de private aktørers mulighed for at tjene penge,” siger Jakob Nielsen.
Så længe der er partistøtte, kan man lige så godt bruge den
Jakob Nielsen medgiver, at Liberal Alliances medieproduktionen ikke adskiller sig meget fra de medier, som for eksempel Dansk Folkeparti eller Enhedslisten også udgiver for statslige penge.
”Og regeringen gør jo det samme med regeringen.dk, som også efterhånden ligner et regulært medie med store flotte videoproduktioner. Det er bare mere paradoksalt med LA,” siger han.
Mette Bock afviser paradokset:
”Hvis vi havde været forkæmpere for endnu mere partistøtte, ville jeg måske synes, det var mærkeligt. Men ingen kan være i tvivl om, at vi ønsker at udfase partistøtten, så jeg synes ikke, der er et paradoks. Så længe den er der, anvender vi den naturligvis. Og som mange andre partier, laver vi egen journalistik,” siger hun.
Men I endte jo med ikke at stemme imod den ekstra partistøtte, da der blev stemt om det i 2016?
”LA stemte for partistøtten af den grund, at vi var kommet i regering. De øvrige regeringspartier har også måttet sluge forslag, der ikke flugter med deres partiprogrammer, men sådan er det, når man er tre partier i regering.”
Anledning til refleksion
Ifølge Jakob Nielsen giver partistøtten Liberal Alliance et vist forspring, når det gælder om at producere gode medieprodukter, der kan konkurrere om brugernes opmærksomhed.
”Jeg ville da også gerne have en politisk podcast, produceret af Heartbeats med en dygtig, professionel studievært. Men hvor skulle jeg få pengene fra?” siger han.
Til det svarer kulturministeren:
”Altinget får jo mediestøtte. Og de bliver også fritaget for moms nu. Hvis man virkelig føler sig truet, fordi partier begynder at lave egne medier, så er der da anledning til refleksion.”
Taletid til politikerne
Partiformand Anders Samuelsen lancerede podcasten på Twitter med en bemærkning om, at der i podcasten er tid til samtale.
Tid til samtale. Med @JesperBuch – I stedet for alle de ultrakorte soundbites er det tid her. God tid endda – lyt med på denne podcast: https://t.co/bFpL8pXVID
— Anders Samuelsen (@anderssamuelsen) 16. oktober 2018
Jakob Nielsen mener, at tweetet er et udtryk for en ærgerlig tendens.
”Politikerne er med til at sprede en fejlopfattelse, som vi også kender fra Henrik Sass, af at de danske medier ikke vil lytte til politikerne,” siger han.
”Det er ikke et rigtigt billede, og jeg synes, det er underligt, at politikerne bevilger penge til sig selv til at lave egne medieproduktioner og så samtidig bruger deres magtposition til at underminere tilliden til de uafhængige medier.”
Mette Bock vil ikke kommentere, om podcasten er et udtryk for, at partiet ikke får nok taletid i medierne. Men:
”Når politikere laver egne medier, er det jo nok fordi, at politikerne har brug for at komme i kontakt med borgerne på andre måder. Og det hører et frit samfund til, at man skal kunne det,” siger hun.
”Nu har Liberal Alliance lavet sit eget medie i form af denne her podcast. Og så står det jo lytterne fuldstændig frit for, om de vil lytte eller ej.”
8 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Finn Arne Hansen
Tak for din kommentar. Du spørger, hvorfor vi har slettet din kommentar om, at dette er en tynd historie. Det har vi ikke.
Men jeg kan se, at du har skrevet en kommentar om, at det er en tynd historie, på vores Facebook-side. Den står der stadig.
Hvis du har flere spørgsmål til Journalistens moderation, er du velkommen til at kontakte redaktionen på mail. Debatfeltet under artiklerne er til debat om artiklen.
God weekend!
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
Hvorfor er min kommentar om at dette er en tynd historie, slettet?
Liberal Alliance har altid været dobbeltmoralske og fyldt med løgn, så ikke noget nyt i det.
Jeg håber de slet ikke bliver valgt ind i den nye folketing.
Ej, jeg er måske lidt tungnem efterhånden, men jeg kan ikke se problemet, faktisk overhovedet ikke. Partierne har ikke bare lov til, men en direkte forpligtelse til at holde borgerne og vælgerne orienteret om deres politik og historier relateret hertil. Til det formål bruger de websites, medlemsblade, foldere, medlemsmøder og alverdens andet propagandamateriale. Engang brugte de fleste sågar også aviser, og det gør nogen endda endnu. Og nu også podcasts. Det forskelligartede indhold som partierne producerer tåler ingen sammenligning med den nøgterne, uafhængige journalistik, som Altinget bedriver. Der anvendes end ikke offentlige mediepenge til partiernes oplysningsmateriale, som - mig bekendt - udelukkende er finansieret af medlemmernes og sponsorernes penge samt de partisstøttemidler, der har lige så lidt at gøre med de offentlige mediepenge som udgifter til alle mulige andre offentlige instansers kommunikationsindsats.
Det er som at sammenligne David og Goliath, siger Mette Bock. Øh... hvem var det nu der slagtede Goliath?
Flere