Udlandsdækning

Korrespondent vil i solidaritet med freelancere ikke medvirke gratis i medierne

Det er unfair over for freelance-kollegerne og sender et skidt signal til mediecheferne, mener Informations europakorrespondent Tore Keller

Fremover vil der være andre boller på suppen, når for eksempel DR’s P1 eller TV 2 News ringer til Informations europakorrespondent Tore Keller for at få ham med i deres programmer.

Hidtil har han beredvilligt og uden beregning stillet op og entusiastisk fortalt om de historier, der foregår i især Frankrig, hvor han har base. I de år han har været korrespondent for først Børsen i Bruxelles og siden Information i Frankrig, har han faktisk aldrig krævet penge for at medvirke i andre medier.

”Da jeg var på Børsen, fik jeg freelancehonorar for at deltage på 24Syv, men siden har jeg ikke gjort det. Og nu har jeg så fået second thoughts,” fortæller han.

Hans refleksion går på, at det dels er unfair over for andre freelancere i Frankrig, når han medvirker gratis. Dels at medierne skal lære, at det koster at have journalister ude i verden.

”Derfor har jeg besluttet, at de som hovedregel fremover enten må betale mig en freelancetarif eller tage fat i en freelancer hernede,” siger Tore Keller, der også har tweetet om sin beslutning.

På DR tre gange i sidste uge

Tore Keller fortæller, at det langtfra hører til sjældenhederne, at han bliver ringet op af journalister fra andre medier, som interesserer sig for ting, der sker i Frankrig.

”Senest har jeg lavet en del for DR omkring pensionsreformen i Frankrig – bare i sidste uge var jeg med hos dem tre gange. Og omkring det franske valg var jeg også rigtig meget med på News,” siger han.

Han understreger, at hans intention med beslutningen ikke er at hænge bestemte medier ud. Tidligere har han også selv prøvet at sidde i den anden ende som journalist hjemme i Danmark og ringe ud til journalister rundt omkring i verden.

”Men jeg synes, vi skal derhen, hvor det går op for medierne, at det koster penge at have journalister rundt omkring i verden, der arbejder professionelt med historierne. Det er underligt, at det er blevet en model, der eksisterer, at man ikke betaler,” siger han.

”Og jeg får da også dårlig samvittighed over for dem, der prøver at få gang i en freelancekarriere hernede, og så kommer jeg bare med min løn fra Information og stiller gratis op. Jeg vil gerne være solidarisk med kollegerne,” siger Tore Keller.

Der sker en masse, danske medier bør dække

Indtil videre har beslutningen betydet, at Tore Keller fik betaling, da han tidligere på ugen var med på TV 2 News.

”Så den nye politik virker. Det er ikke nødvendigvis ond vilje derude – man skal bare huske at spørge,” siger han.

Men vil det ikke ærgre dig, hvis konsekvensen af din beslutning bliver, at Frankrig kommer til at fylde mindre i danske medier?

”Jo, det er også derfor, jeg ikke har taget beslutningen tidligere. Jeg vil jo gerne være med til at fortælle om, hvad der sker ude i Europa. Men min forpligtelse er frem for alt for Information og Informations læsere,” siger Tore Keller og tilføjer:

”Der sker en masse i Europa lige nu, som danske medier burde dække. Og samtidig sidder der en hel masse journalister på Christiansborg og dækker hver en millimeter af dansk politik.”

2 Kommentarer

Ingrid Pedersen
18. MARTS 2023
Godt gået Tore. Tak for solidariteten.
Lisbeth Petersen
17. MARTS 2023
Sådan ????

Læs også

opråb

Freelancere er vrede på DJ: Jeg overvejer at melde mig ud

17. MARTS 2023
Løn og vilkår

”Desværre”: Freelancere er ikke omfattet af ny stor overenskomst

11. MARTS 2023