Løn og vilkår

”Desværre”: Freelancere er ikke omfattet af ny stor overenskomst

Det ærgrer både DJ og Freelancegruppen, at freelancernes vilkår ikke er en del af den nye overenskomst på dagbladsområdet

Freelancernes vilkår var ikke en del af aftalen, da der natten til lørdag landede en ny overenskomstaftale for cirka 1.700 DJ-medlemmer på dagbladsområdet.

Det på trods af, at netop en rammeaftale om vilkår for freelancerne var et af Dansk Journalistforbunds krav ved forhandlingerne med Danske Mediers Arbejdergiverforening om en ny overenskomst.

Derfor mødte freelancernes fravær i nattens resultatet da også ærgrelse ved dagens generalforsamling i Freelancegruppen i DJ.

”Desværre er det en meget smal aftale og ikke en rammeaftale, der forpligter mediehusene i forhold til freelancerne,” sagde Sus Falch, forperson for Freelancegruppen, i sin beretning.

DJ: Vi prøver igen om to år

Også DJ’s næstformand Allan Boye Thulstrup ærgrer sig over, at det ikke lykkedes DJ at komme igennem med en rammeaftale for freelancernes vilkår

”En freelance-rammeaftale var et konkret krav fra DJ’s side. Men der er jo forskel på, hvad vi har af krav, og hvad arbejdsgiverne vil være med til. Og desværre var vi for langt fra hinanden her,” siger han.

Men det stod jo højt på DJ’s dagsorden. Er det ikke skuffende, at I ikke har formået at komme igennem med det?

”På TV 2 – hvor vi for nylig landede en freelanceoverenskomst – er det et arbejde, der har stået på siden 1988. På dagbladene har det varet endnu længere. Så vi prøver igen om to år – og det ved arbejdsgiverne også godt,” siger Allan Boye Thulstrup.

Kæmper videre ved de lokale forhandlinger

Næstformanden understreger dog, at DJ langt fra er færdig med at kæmpe for at få freelancernes vilkår ind i overenskomsterne for den kommende periode.

Arbejdet fortsætter nu ved de lokale forhandlinger ude på de enkelte arbejdspladser, lover han. Her håber Allan Boye Thulstrup, at en kommende kortlægning af freelancernes vilkår og deres bidrag til de forskellige medier kan danne vigtigt grundlag for de lokale aftaler.

Nattens overenskomstaftale mellem Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdergiverforening betyder, at lønnen reguleres med godt seks procent over en toårig periode.

Først skal aftalen dog godkendes af DJ’s hovedbestyrelse og senere af medlemmerne ved en urafstemning.

1 Kommentar

Nalle Peter Ben Kirkvåg
16. MARTS 2023
Så blev freelancerne igen-igen smidt under bussen. Og DJ har endnu en gang valgt at sikre de fastansattes interesser på bekostning af ordentlige løn- og arbejdsvilkår for den voksende gruppe af freelancere.
Som en af de her freelancer må jeg sige, at det er altså virkelig uacceptabelt! Jeg forstår mere og mere de freelancere, der vælger at melde sig ud af DJ...

Læs også

Overenskomst

Enighed om overenskomst på dagbladsområdet

11. MARTS 2023